Как се прави хипноза и как да хипнотизираш някой?

   Вида хипноза, за която ще говоря в тази статия е не е този, който показват по филмите, където караш някой да гледа в махало и след 10 минути той е изцяло под твой контрол. Хипнозата за която ще обясня тук е такава, която чрез обикновени психологически похвати да може да убедиш хората да ти вярват в това, което казваш.

   Примерно да предположим, че искаш да спечелиш доверието на някой, само че го познаваш едва от няколко минути. Идеята е да го хипнотизираш така, че косвено да му съобщиш, че си заслужаващ доверие човек и така той би започнал мигновено да ти вярва.

 

Впечатлението като начин да станеш доверен източник

   За да хипнотизираш някой ти е необходим начин за това да го накараш да остави настрана своите съзнателни филтри, за да може ти да изпратиш съобщението си директно към подсъзнанието му.

   Много хора използват метод наречен „разчупване на шаблона“, за да го постигнат. Този метод един вид обърква човека и кара съзнателните му филтри да са „заети“, за да може да изпращаш внушения директно към подсъзнанието му.

   Има обаче и по-сполучлив и морално правилен начин, който се базира на това да впечатлиш човека и да станеш доверен източник. (виж Как да впечатлим другите)

   Ако съумееш да впечатлиш някой, обикновено би имал повече от 15 минути, за да му кажеш каквото и да било и той впоследствие да ти повярва.

   Когато някой вече те е рамкирал и категоризирал като доверен източник той оставя преднамерено настрана съзнателните си филтри и така, каквото и да кажеш достига директно неговото подсъзнание.

 

Пример за това как се впечатляват хората?

   Сега ще дам един привидно прост пример.

   Едно от хобитата ми е да жонглирам. Не съм кой знае колко добър (сравнено с хората, които си изкарват хляба от това), но пък често, когато го правя на публично място успявам да привлека вниманието на някой минувач, в частност по-често на децата.

   Та в този ред на мисли, не отдавна забелязах, че когато дам съвет на някой, който видно се впечатлява от това, което правя и ме е помолил да му дам съвет примерно как да започне или как да изпълни определен трик, то съвета ми бива приет много по-сериозно и убедително, ако точно преди това ме е видял да правя нещо по-сложно от нормалното – я някой нов номер, я това да задържа седем топки във въздуха за по-дълго.

   Например, ако изпълня някой по-сложен трик, който повечето хора не са виждали, тогава човека започва да ми вярва мигновено. Забелязвам сигналите в езика на тялото му, докато си говорим и лесно мога да забележа, че той вярва на всяка дума, която кажа без дори да подглага нещата под въпрос.

   Да впечатлиш някой не е трудно. Просто направи нещо, което човека цени и което той още не може да направи и после му кажи каквото искаш веднага след като усетиш, че получаваш адмирациите му. Така съобщението ти ще достигне неговото подсъзнание без дори той да го филтрира.

 

Как се прави хипноза чрез разсейване?

   Разсейването е друг добър инструмент, който може да използваш, за да хипнотизираш хората. Колкото по-дълго можеш да удържиш съзнателнитя ум на някой, да бъде разсеян, толкова по-лесно би могъл и да го “програмираш”.

   Разсейването се случва, когато направиш нещо, което кара хората да се замислят. Например като разчупиш познат шаблон като ръкостискане, може да разсееш съзнателния ум на човека.

   Вместо нормално да се ръкостискате, повдигни леко своята ръка и я постави пред гърдите му, после го изчакай той да я хване за ръкостискане. Човек би се объркал за секунда-две, защото никога или рядко е имал подобна ситуация. В този помеждутък съзнателният му ум ще е зает и това би ти дало прозорец да го хипнотизираш.

 

 

До колко е лесно да хипнотизираш някой случаен?

 

   Можеш ли лесно да хипнотизираш някой просто ей така?

   Преди да ти отговоря на този въпрос, нека да дам своето по-подробно обяснение на думата хипноза.

   Хипнозата по моите разбирания е действието в това да накараш съзнателния ум на човек да отсъства по такъв начин, че цялата информация да бъде предадена директно в подсъзнанието му без да бъде филтрирана.

   Основната причина някои хора никога да не вярват на това, което казваш по време на разговор, е че те филтрират думите ти използвайки съзнателния си ум. Ако съумееш да разсееш съзнателния ум на човек по един или друг начин, тогава ще можеш лесно да програмираш ума му.

 

   Причината поради, която казах „по един или друг начин“, е че има много начини, с които да разсееш съзнанието на човек.

   Та нека продължим с това как да хипнотизираш някой, за да му програмираш ума, по начин който искаш.

 

Още един пример свързан с впечатлението.

   Да предположим, че си търсиш нова работа или нова бизнес идея и се окаже, че се срещнеш с някой, който ти изглежда до някъде успешен. Та няма ли да искаш да го попиташ да ти даде съвети за успех?

   В същност това може, но може и да не се случи в зависимост колко успешен изглежда човека. Ами, ако по време на разговора, някой ви прекъсне и каже „Този, който е паркирал Ферарито си ей там, трябва да го премести на друго място, защото ще има строителни дейсности тук“, и после се окаже че Ферарито е на този, с който си говориш.

   В този момент, няма ли да се вслушаш повече в съвета, който въпросния човек ти дава?

   Определено това би се случило. В подобен случай подсъзнанието ти е преценило, че този човек е крайно ценен и поради това е изключил твоите съзнателни филтри с цел да ти помогне да получиш колкото се може повече информация от него.

   С други думи – човека с Ферарито те е хипнотизирал индиректно.

   Няма голяма разлика между хипноза и впечатляване на някой, защото и двете може да изключат съзнателния ум и да го направят силно податлив на внушения.

 

Как се прави хипноза по време на спор или дебат?

   Един познат: Абе… този сайт дето го имаш май е не е добра идея.  Такива работи в България не вървят. Защо не се хванеш на работа някъде?

   Аз: С този сайт имам аудиторя от повече от 3000 души във фесбук и 1000 души на имейл, които редовно следят, това кеото им пращам. Скоро част от тях ще са и мои клиенти.

   Познатия ми: хмм….. и почесване по главата.

   Ето ти още един пример за това как този беше хипнотизиран от разговора, който имахме. Знай, че всичко което кажеш след като хипнотизираш някой би се заключило дълбоко в подсъзнанието му и би могло да се превърне в солидно вярване. (виж Как се формират вярванията)

Та как да хипнотизираш някой?

   Разбира се нямам намерение да те съветвам да си купуваш Ферари, да жонглираш или да си правиш сайтове с цел да хипнотизираш хората, но това което бих те посъветвал е да копираш метода и да го възпроизведеш по свой предпочитан начин и съобразно своите собствени ресурси.

   Ето стъпките, които трябва да поемеш, за да хипнотизираш лесно някой.

  • Разпознай нуждите му: Човека от предния пример си е търсил работа, ето защо другия с Ферарито му е бил достатъчен да го впечатли. Ако първия не се интересуваше от пари или професионален успех, тогава Ферарито хич не би го трогнало.

 

  • Покажи му нещо впечатляващо, което е свързано с нуждите му: Не е задължително дори да имаш това, за което говориш. Ако само покажеш, че познаваш определен човек, който притежава този впечатляващ обект примерно, то ти ще изглеждаш по-ценен в очите на този, който искаш да убедиш и така ще можеш да го хипнотизираш. Например: „Вчера имах възможността да обядвам с (някой, който смятам за ценен) и той ми даде еди си какъв съвет за успеха“. В подобен случай човека, с който говориш също би бил хипнотизиран (ако го го е грижа за това, какво те е посъветвал въпросния, с който си обядвал).

 

  • Програмирай го със съотнасящи се вярвания: Веднага щом хипнотизираш някой, трябва да говориш за съотнасящи се към темата неща, за да му „програмираш мозъка“. Все пак ако твърдиш, че си финансово успешен, а после говориш за романтични връзки, тогава думите ти няма да имат такъв ефект в сравнение с това как би се чувствал, ако си говорил за кариерен успех.

   Направи тези три стъпки и лесно би могъл да хипнотизираш всеки.

 

Как да хипнотизираш другите?

   Ако искаш бърз отговор на въпроса дали можеш или не да хипнотизираш другите, тогава той е „Да можеш“.

   Но условието в този случай обаче, е че не искаш да ги караш да се отпускат, защото не искаш да им казваш, че ще ги хипнотизираш.

   Вместо това ще трябва да пренебрегнеш съзнателния им ум като някак си го разсееш и така да отвориш път за изпращане на внушенията ти към тяхното подсъзнание.

   Мислиш ли че е трудно? Всъщност ти най-вероятно редовно биваш хипнотизираш от рекламите по телевизията. Прочети до края, за да видиш как всъщност можеш да хипнотизираш другите.

 

   Ти биваш хипнотизираш ежедневно.

   Ето един прост пример за хипноза, която се случва докато гледаш телевизия.

   Иван си гледаше любимия сериал, но имаше проблем. Главния герой попадна в капан в движещ се влак, когато лошите го гонеха и скоро щяха да го спипат и докато го гонеха, изведнъж на екрана се появи реклама за новата кока кола.

   И така Иван започна да се чуди какво ли щеше да направи главния герой? Дали щеше да избяга? Дали щеше да се бие?

   Ето какво точно се случи с ума му: Съзнанието му бе напълно заето да се опитва да мисли начини как героя би могъл да се измъкне, докато цялата информация и внушения от рекламата за кола му се вливаха в подсъзнанието, напълно нефилтрирани.

   Той изобщо не погледна по-дълбоко, за да анализира рекламата, защото беше зает да мисли за нещо друго.

   Като на „автопилот“ следващия ден Иван отиде на пазар и забеляза, че колата, която бе гледал в рекламата вчера по време на филма вече беше в пазарската му количка.

   Ако искаш да пробваш това на някой свой приятел, тогава просто открий начин да му привлечеш вниманието, за да задържиш съзнанието му окупирано и така да му изпратиш своите внушения.

 

Как да хипнотизираш свой приятел?

   Ето още един пример за хипноза. Ако да речем си говориш с приятел по тема, по която той е силно заинтересован (а може да узнаеш това от езика на тялото му) може дадобавиш хипнотични съобщения чрез думи като „хей просто направи това и ще се почувстваш щастлив“.

   Разбира се , ако съобщенията ти са толкова директни, то неговото съзнание може да е отново в контрол и да ги филтрира. Когато изпращаш внушения, опитай се да бъдеш индиректен и недей казва неща като по филмите „аз съм твоя господар и сега правиш каквото ти наредя“. Хинотизирането в реалния живот не е точно това, което илюстрират в научно фантастичните книги или филми.

   Друг много важен фактор е, че дори може да подминеш ума на някой, дори ако той е напълно буден, само защото той ти вярва.

   Когато се довериш на някой или когато повярваш, че някой знае много относно определена тема, то ти обикновено би си изключил съзнателните филтри, докато го слушаш и така повечето от думите му директно ще попаднат в подсъзнанието ти.

   Някои компании биват обвинени от това, че използват много бързи съобщения, които преминават през екрана по време на рекламите им, които не могат да се засекат от подсъзниаето обаче, и които подтикват към това дасе купуват техните продукти. Класическия пример с двадесет и петия кадър.

   Подобни съобщения биват открити, когато видео записът се пусне на забавен кадър. Тази техника се нарича подсъзнателни (или на някои места под прагови) съобщения.

 

Как се прави хипноза и какви думи да използваш? 

   Както обсъдихме по-горе хипнозата е начин, който да ти помогне да подминеш съзнателния ум на някой и направо да достигнеш до подсъзнанието му с цел да го програмираш. Под обикновени обстоятелства цялата информация, която човек би получил чрез петте си сетива бива филтрирана от логическата част на неговия съзнанателен ум.

   Ако помолиш приятел да стори нещо за теб, тогава съзнателния му ум първо би филтрирал съобщението, за да види дали изобщо да ти помага или не, но в случай, че съумееш да „приспиш“ за кратко съзнателния му ум (чрез хипноза), тогава той директно би ти се „подчинил“.

 

 

Скрита хипноза (или хипноза в разговор) и традиционна хипноза

   В традиционната хипноза все пак трябва да поискаш позволение от субекта, който ще хипнотизираш, за това че е съгласен по време на сесията да го хипнотизираш, за да ти съдейства. В т.н.р скрита хипноза обаче ти всъщност хипнотизирваш човека по време на обикновен разговор без той да забележи нищо.

   Скритата хипноза може да се направи в три стъпки

 

  • 1) Установяване на връзка с човека: На този етап ти трябва да привлечеш вниманието на човека, да ангажираш повечето от сетивата му и да установиш разбирателство с него. Чрез установяване на зрителен контакт, използване на подходящ тон на гласа, това да кажеш нещо интересно или да си придадеш вид на доверен източник, може успешно да установи разбирателство по между ви на едно несъзнателно ниво.

 

  • 2) Изключване на неговите съзнателни филтри: Може да направиш много неща, за да изключиш неговите съзнателни филтри като това да кажеш объркващи и неясни думи или да използваш директиви, които само подсъзнанието разбира. Когато правиш така, съзнанието на целта ти ще бъде заето да определи какво значат думите и така ти лесно ще можеш да му изпратиш съобщенията към подсъзнанието му.

 

  • 3) Да му изпращаш хипнотични команди: Това е последната стъпка, която е да се изпращат команди към ума. Гледай да не го правиш директно, защото не искаш човека да знае, че го хипнотизираш.


Пример за хипноза в разговор

   Ето един пример от живота, който илюстрира как може да използваш хипноза в разговора, за да хипнотизираш някой. След като завършиш стъпка едно, тогава успешно може да кажеш някаква история без да я завършиш правилно.

   Например: „Вчера бях много уморен, когато се събудих, но веднага щом си отворих очите и отворих вратата бях шокиран, защото въобще не бях очаквал да видя, това, кеото беше пред мен…“

   След като кажеш тази част от историята, разсей жертвата си и смени темата. На този етап може да започнеш да даваш хипнотични команди като „Не трябва да ми даваш 10 лв. ако не искаш“.

   И поради това, че съзнателния ум на приятеля ти ще бъде много зает в това да открие какво се е случило в първата ти история, то тази команда ще отиде право в подсъзнанието му.

   В допълнение сигурно знаеш, че подсъзнанието винаги пропуска отрицателни думи от фрази, и така същинската команда, която си дал на приятеля си е била „… ми даваш 10 лв“.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите