Хипноза и изграждане на самоувереност

   

Въведение в хипнозата 

   Хипнозата е научно доказана и ефективна техника, която може да ти помогне да си промениш поведението, да си подобриш умственото здраве и дори да спреш лошите си навици.

   Може да използваш хипноза с цел да отслабнеш, да спреш цигарите, да си поставяш цели и дори да си увереличиш увереността.

   Хипнозата се прави като ти позволява да достигнеш едно много отпуснато състояние, където подсъзнанието ти става силно възприемчиво на внушения. След като това състояние е достигнато, може да използваш тези внушения, за да изпратиш нови вярвания към ума си.

 

Причината за липса на увереност

   Въпреки, че може да има стотици фактори, които да са причината за липса на самоувереност, все пак те се коренят в една единствена причина, която е имането на ирационални идеи за себе си.

   Ирационалните (нелогични) идеи може да са всякакви – започвайки от това да мислиш, че си грозен до това да мислиш, че си безполезен.

   В книгата за Супер увереност е написано, че най-добрият начин да изградиш самоувереност е първо да откриеш тези нерационални идеи и после да работиш над това да ги промениш.

   За щастие хипнозата може да ти помогне да промениш подобни нерационални вярвания относно себе си.

   Прочети тази статия до край, за да разбереш как може да използваш самохипнозата, за да си изградиш себеувереност.

 

Как хипнозата може да се използва, за изграждането на самоувереност?

 

   Идеята зад използването на хипноза за изграждане на самоувереност е да се отървеш от нерационалните идеи и вярвания, които имаш относно себе си и после да „инсталраш“ нови, които те карат да се чувстваш добре.

   Когато си вградиш нови позитивни вярвания, относно себе си, относно твоите умения и способности, тогава  може да станеш уверена личност, точно както винаги си искал да бъдеш.

   Когато влезеш в състояние на дълбок транс (или дълбока хипноза), подсъзнанието ти става много по-възприемчиво на идеи и внушения. Така ще ти е по-лесно да си инсталираш нови вярвания, които да ти помогнат да станеш уверен и да ти подобрят самочувствието.

   И тогава всичко, когато трябва да сториш е да повтаряш внушенията, които желаеш, след като си влязал в „транса“ и поради това, че съзнателния ти ум няма да филтрира тези внушения, то те лесно ще се превърнат в нови вярвания.

 

Стъпки за изграждане на увереност чрез хипноза

 

   Стъпка първа:  Първата стъпка би трябвало да е, да идентифицираш тези нелогични вярвания, които водят до липсата на увереност. Ако вече ги знаеш, тогава давай към стъпка втора. Ако не знаеш кои са тези вярвания, тогава прочети статията: наръчник за изграждане на увереност, за да забележиш тези причини.

   Стъпка втора:  Или намери някой, на който се доверяваш, който да те хипнотизира или използвай самохипноза с аудио запис, за да инсталираш нови внушения и вярвания в подсъзнанието си (виж наръчник за хипноза за детайлни стъпки за самохипноза)

   Стъпка трета: Повтори процеса на всеки два или три дни и наблюдавай прогреса, докато откриеш, че си започнал да се чувстваш уверен в ситуации, където до преди не си се чувствал така.

 

Колко време отнема изграждането на увереност чрез хипноза?

  
   Краткия отговор е: зависи.

   Всеки човек си е отделен случай и в резултат един човек може да се нуждае от различно в сравнение с друг, преди да си инсталира новите вярвания.

   Когато започнеш да имаш резултати, тогава продължавай без да спираш.
Митове около хипнозата

   Често обаче става така, че медиите погрешно използват правата си, за да деформират картината, която хората имат относно хипнозата. Днес, когато кажеш думата хипноза пред някой за пръв път, то най-вероятно той би си помислил, че ще го приспиш и после би го карал да се държи странно или да наподобява някакво животно.

   Всъщност е точно обратното: хипнозата е научен метод, който е одобрен като начин за лечение от дълго време. Хипнозата обикновено няма да те направи изцяло наосъзнат, ами вместо това ти би бил осъзнат, докато си хипнотизиран, но единствената разлика е, че съзнателния ти ум ще бъде мало по-залинял и подсъзнанието ти ще е в малко повече контрол.

   Не може да насилиш някой да направи, това, което не иска или да каже, това което не мисли само и единствено чрез използване на хипноза. Мисли за хипнозата като за състояние на много дълбоко отпускане (релаксация), където ставаш податлив на внушения, но все още осъзнат от обстановката.

 

Как изглежда състоянието на хипноза?

 

   Състоянието на хипноза е почти едно към едно като това, което изпитваш, когато си лежиш в леглото в момента преди да заспиш. Състояние на полу-будност, полу-заспалост.

   Обикновено наричаме такова състояние транс и по време на него нашия съзнателен ум става леко замъглен. Тогава подсъзнанието взема повече превес и така те кара да си по-възприемчив на внушения, защото подсъзнанието вече не филтрира информация.

   При нормални обстоятелства няма да повярваш на нищо, което чуеш, защото съзнателния ти ум би филтрирал всичко, което не му харесва. Ако, докато си буден и осъзнат ти кажа, че си уверен, може да не ми повярваш, защото по една или друга причина може да имаш противни вярвания, обаче ако си в състоянието на транс, тогава съзнанието ти няма да „ти пречи“ и да филтрира тази информация и така тя ще попадне право в подсъзнанието ти ще остане там.

   Ако докато си напълно буден обаче гледаш например реклама на Пепси Кола, която гласи, че трябва да си купиш Пепси, тогава това най-вероятно не би имало много голямо влияние над теб. Обаче, ако видиш същата реклама, докато си в хипнотично състояние, то вероятността известно време след това да отидеш и да си купиш колата нараства, защото внушението не е било филтрирано от съзнателния ти ум. Ето защо някои компании използват подсъзнателни съобщения, за да програмират умовете на публиката си, карайки ги да купуват повече от техните продукти, докато наблюдават техните реклами, което води разбира се до по-голям оборот.

   Всъщност даже има такъв експеримент, където хинотизират доброволно хора и после ги карат да си купуват това-онова и интересно е после, когато ги питат, защо са си кушили нещото, те (субектите) винаги се оправдават с нещо логично като „защото бях жаден“, „защото ми трябваше и т.н.“ Това е друг психологичен ефект, наречен самозалъгване, но в момента не е фокус на нашата статия.

   След като знаеш този факт, може вече да предположиш, че ако подминеш (байпасираш) съзнателния ум на някой, може да си способен да го убедиш да ти повярва, защото мнението ти ще остане нефилтрирано за неговия подсъзнателен ум.

 

В крайна сметка хипнозата какво ми позволява да правя?

   Хипнозата е много полезна, защото може да ти помогне да програмираш ума си, да ти вгради нови вярвания с цел да подсили старите. Поради това, че подсъзнанието контролира поведението на човек, така може да инсталираш напълно нови шаблони на поведение.

   Представи си само какви неща би могъл да правиш, когато имаш способността да променяш стари, нежелани вярвания и мисли. Какъв ли би бил твоя живот, ако си способен да премахнеш негативните вярвания относно себе си, относно себе образа си, относно чувствата си на малоценност или това че не си способен да успееш.

 

   Самохипнозата.

   Страхотното за хипнозата е, че може да я направиш самостоятелно. Може да приложиш самохипноза и сам, използвайки презаписано аудио съобщение, което да изпрати внушенията на ума ти след като навлезеш в състоянието на хипноза. Така няма да ти се налага някой друг да ти помага. Това на кратко е процеса на само-хипноза.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите