Какво е осъзнато сънуване и как да имаш осъзнати сънища?

осъзнато сънуване
   Когато си наясно от факта, че сънуваш, но все още спиш, тогава това се нарича осъзнато сънуване.

   Осъзнатото сънуване на кратко е действието на сънуване, докато знаеш, че сънуваш.     

   Осъзнатото сънуване може да бъде заучено и принудено (нарочно). Някои хора могат дори да контролират своите сънища, след като научат как да се принудят осъзнато сънуване.

   Представи си колко добре би било да си способен да контролираш сънищата си, докато спиш?


Някои от ползите при осъзнато сънуване?

   Освен да се забавляваш, осъзнатото сънуване може да има и други много полезни предимства, стига да научиш как да си в техен контрол. По-долу са изброени някои от употребите на осъзнатото сънуване:

 

  • Употреба от осъзнато сънуване №1: Постигане на цели: Визуализацията е техника, която често се използва, за да се помага на хора да си постигат целите. Когато някой визуализира себе си изпълнявайки нещо добре или да постига своя цел, той всъщност дава на подсъзнанието си насоки за това как да действа в реалния живот с цел да постигне тази цел. В подобен случай, подсъзнанието на човека ще се опита да действа основавайки се на визуалните образи складирани в него. Сега си представи какво може да направиш, когато може да имаш дневни редовни сънища, които са в синхрон с целите ти? Представи си мотивацията, която би придобил от това да виждаш как целите ти биват постигнати всеки ден в сънищата ти. Най-вероятно би те бутнало до голяма степен към постигането на това, което искаш.

 

  • Употреба от осъзнато сънуване #2: Да спреш кошмарите: Ако знаеш, че сънуваш и ако имаш контрол над сънищата си, тогава най-вероятно кошмарите няма да са голям проблем, защото ще може да ги контролираш и дори да ги избягваш.

 

  • Употреба от осъзнато сънуване #3: Придобиване на опит: Подсъзнанието ти не прави разлика между истинско преживяване и въображаемо такова, ето защо сърцето ти може да тупти по-бързо, когато гледа филм на ужасите, дори и да знаеш че си в безопасност. Каквото и да правиш в съня си, то ще бъде складирано в подсъзнанието ти, като че все едно е истинско преживяване. При осъзнатото сънуване ще можеш да преживееш различни ситуации и да се поучиш от тях. Подсъзнанието ти ще мисли, че всъщност си се изправил с тези ситуации и така би ги добавило към твоя опит.

 

Осъзнато сънуване и кошмари

   кошмариИма едно важно нещо, което трябва да знаеш за сънищата и това е, че те са послания. Ако подсъзнанието ти се опитва да те предупреди за нещо, чрез кошмар, тогава може да не е добра идея да се учиш как да се справиш с кошмара, използвайки осъзнато сънуване.

   В подобен случай ти би блокирал важен комуникационен канал помежду теб и подсъзнанието ти и това може да доведе до слабо себе-познание.

 

Но защо въобще да се занимаваш да си контролираш сънищата?

   Представи си, че може да сънуваш каквото си поискаш, да се отървеш от кошмарите и да визуализираш своите цели докато сънуваш.

   Дали това няма да е нещо страхотно?

   За щастие, това не е изцяло въображение, защото контролирането на сънищата ти може да е възможно само след известна практика. Единственото изискване, за да си контролираш сънищата е да научиш как да предизвикаш осъзнат сън. При осъзнатото сънуване, човека е наясно, че сънува и така може да си контролира съня.

 

Техники за осъзнато сънуване, тестване на реалността и контролиране на сънищата ти.

   Ако искаш да си контролираш сънищата, първо трябва да се научиш как да знаеш дали сънуваш или дали си буден, както прочете в началото. Един от най-известните начини, които могат да ти помогнат да разбереш дали сънуваш или не е наречен сверка с реалността.

   Сверяването с реалността е действието на това постоянно да проверяваш обстановката (докато си буден) с цел да си докажеш, че не сънуваш. Това може да бъде сторено като запишеш нещо на дланта си и тогава да го проверяваш от време на време, за да си докажеш че не сънуваш.

   Ако продължаваш да си правиш сверки с реалността няколко пъти всеки ден може да се окаже, че правиш такива сверки и докато спиш и ще знаеш, че сънуваш и така ще имаш осъзнати сънища.

 

Внушения и осъзнато сънуване

   Използването на внушения е един много силен начин за принуждаване на осъзнати сънища. Преди лягане просто трябва да продължаваш да мислиш и да си втълпяваш, за това което желаеш да сънуваш и евентуално ще придобиеш осъзнати сънища след като заспиш.

   Едно нещо, което може да направи тази техника много по-ефективна е да се разхождаш по сред нощ, после да си буден за няколко минути и после пак да заспиваш, докато се фокусираш над това да имаш осъзнат сън.

 

Техника за настройка на циклите

   Този метод за контролиране на сънищата е разработен от Даниел Лов. Основната идея на тази техника е да ти помогне да осъзнаеш, че сънуваш в последната фаза на съня, защото по това време, цикъла на REM (rapid eyes movement/бързо движение на очите) е най-дълъг и така възможността от сънуване е много по-голяма.

   Трябва просто да се събудиш 90 минути по-рано няколко дни поред и да направиш някоя от сверките с реалността. След това трябва да се върнеш обратно към нормалното си време за събуждане. Ако този метод е успешен, може да откриеш че в последните 90 минути от съня ти, когато си започнал да правиш редовните сверки с реалността, дори и да си все още заспал и така може да имаш осъзнат сън.

 

Крайни думи относно контролирането на сънища

   Сънищата не са халюцинации, но са начин за комуникация помежду съзнателния и несъзнателния ти ум.

   Контролирането на сънищата ти може да доведе до това да изтървеш здрав канал за комуникация помежду съзнателния и несъзнателния ти ум. Съвета ми е да контролираш сънищата си, когато наистина се налага или когато искаш да се отървеш от кошмар, а не само когато искаш да се забавляваш или да пробваш нещо ново.

 

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите