Как да прилагаш обратна психология върху хората

   

   Човек №1: „Не мисля, че знаеш как се прави това, трябва някой, който е по-опитен“
   Човек №2: „Айде на бас, че мога!“
   Човек №1: „Не се засягай, но не мисля, че имаш необходимите умения.“
   Човек №2: „Добре, щом така мислиш, само гледай!“

   Ето ти един класически пример за някой, който прилага обратна психология към друг, с цел да го подтикне да свърши нещо.

   Когато думите биват перефразирани по начин, че да задействат борбения дух на някой (или друга силно мотивационна емоция), можем да кажем, че е бил приложен принцип на обратна психология.

 

Още примери за твърдния от тип обратна психология

  • Сигурен съм, че не можеш да направиш така/това
  • Не се опитвай да оправиш/подредиш нещата, защото няма да можеш
  • Недей вдига това, за да не си счупиш някоя кост (в ежедневна обстановка, а не по време на тренировка)
  • Постарай се и когато се провалиш пак ела тук

   Какво е обратна психология по-подробно?

   Обратната психология е начина, по който може да мотивираш някой да направи нещо, като му кажеш да направи точно обратното.

   Например да кажеш на твой приятел „бас ловя, че не можеш да пристигнеш преди шест“ може да го мотивира да направи обратното, само за да ти докаже че грешиш.

   Обратната психология е опасно оръжие, защото ако човека с който си имаш работа разбере, че се опитваш да го манипулираш може да спре да ти се доверява повече.

   Ето защо обратната психология трябва единствено да бъде използвана върху подсъзнанието на човека, а не върху съзнателния му ум.

   От там с цел обратната психология да бъде използвана подходящо ти трябва:

   1) да накараш този човек да мисли, че наистиа вярваш в думите си
и

   2) да го оставиш да разбере, че не му казваш с цел да го мотивираш.

 

Кога да прилагаш обратна психология?

  
   Нека предположим че имаш дете и то получава лоши оценки, тогава казвайки му нещо като „Никога няма да получиш добри оценки“ може да срине неговата самоувереност и да го накара да повярва, че е наистина невъзможно и от там да си създаде ново погрешно вярване в ума си, което да му повлияе на характера.

   Все пак ако продължаваш да казваш на някой, че той не е добър в нещо или че не е честен може да стане така, че да програмираш подсъзнанието му да повярва, че тези черти са част от характера му и че не може да направи нищо по-добро (виж Програмиране на подсъзнанието)

   Обратната психология трябва единствено да се използва, когато човека знае действията, които трябва да поеме с цел да постигне целите, които ти искаш той да постигне. В по-предния пример правилното нещо би било да мотивираш детето си да учи, вместо да го мотивираш да получава високи оценки, просто защото то може да учи ако единствено ако то само иска, но получаването на високи оценки е резултат и на много други фактори различни от ученето.

   Да казваш на някой нещо като „обзалагам се че не може да си направиш домашното довечера“ е  много по-ефикасно и полезно отколкото да му казваш „никога няма да имаш добри оценки“.

 

Ефективна ли е обратната психология и над кого?   

   Не всеки човек би реагирал на обратната психология. Например на тези които им липсва самоувереност може всъщност да приемат твоите отбранителни твърдения и от тях да си създадът ограничаващи вярвания, които да ги накарат да станат дори по-зле.

   Също така всеки човек е индивидуален и има различна интелигентност, образование и най-вече подтици, които го мотивират и карат да върши и ли да не върши нещо.

   И ако съумееш да избегнеш тези две клопки:

   1) Да я прилагаш над неправилния човек
   2) Да прекаляваш с употребата й

… то тогава можем да кажем, че ДА, обратната психология е ефективен начин за това да мотивираш някой.

   Обратната психология работи най-добре при хора имащи следните черти на характера: нарцистични черти на характера, хора, които са прекалено уверени (често уверени с не толкова голямо покритие), хора, които преувеличават със своята себестойност и такива, които са си чисто и просто инати.

   Що се отнася до първите трима, там действа, защото такива хора, обикновено мислят, че могат да свършат всичко в света и ето защо изпозлването на подобни фрази запалва техния борбен дух и също, защото искат да ти се докажат, че грешиш.

   Инатите пък от друга страна, мразят да имат само една възможност и вместо това искат да видят всички възможности, валидни за тях и да имат избор. Когато им кажеш, че единствената възможност, е че ще се провалят, то те ще положат най-доброто от себе си да ти докажат обратното.

   В книгата си Как да накраш някой да се влюби в теб съм описал как използването на обратна психология срещу подобни хора може да ти помогне в запазването на връзката ти с тях и дори да ги накара да те обичат. Пример е като кажеш на един човек, че другите очакват вие да се разделите, може да доведе до това да запалиш бойния му дух и той/тя да направи най-доброто, за да те задържи.

   Веднъж щом си успял да предизвикаш залинялото его на някой, без да го оставяш да забележи, че го правиш на сила, ще си способен да накараш този човек да направи всичко, което искаш.

    Концепцията е много сходна, просто трябва да се възползваш шаблона на мислене на тези хора с цел да ги накараш да направят това, което искаш.

   Преувеличаването с обратната психология обаче може да доведе до това да позволиш на другия човек да забележи, че се опитваш да го програмираш да направи нещо и така може да има обратния ефект.

   За това силно препоръчвам обратна психология да се прилага над хората, но само при условие, че избягваш тези два капана, които споменах по-горе.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите