Как да тълкуваш сънища и кошмари?

тълкуване на сънища

  Преди да вникнем по-дълбоко в същността на сънищата и кошмарите и тяхното тълкуване нека да си отговорим първо на основния въпрос: защо изобщо сънуваме?

Защо сънуваме?

   Този въпрос е затруднявал не малко хора за не малко време.

   Някои от тях са изготвили много добри теории, докато други просто са се лутали с догатки.

   Лично аз в ежедневието си и особено преди вземането на сериозни решения предпочитам да залагам на интуицията си, но в случая бих се оповал повече на логиката.

   За това ще изброя някои от най-логичните причини, които придобиват най-много смисъл за мен.

 

   1. Често сънуваме неща, които ни тревожат или притесняват
   Има много причини, поради които виждаш определени образи и преживаваш определени усещания в сънищата си. Ако се притесняваш за нещо прекалено много, до степен, че подсъзнанието ти не може да се освободи от него, дори и когато си заспал, тогава може да видиш това нещо в съня си.

   Ако например си се тревожил за важно интервю за работа, тогава може да сънуваш, че полагаш тест или че се проваляш на някакъв изпит.

 

   2. Сънища и непокрити нужди
   Сънищата ти може да са начин, който умът ти използва, за да задоволи  своите непокрити нужди.

   Много прост пример е ако да кажем искаш да заспиш, докато се чувстваш гладен, и може да се окаже че сънуваш за храна.

   Подсъзнанието ти в подобен случай ти предлага този сън с цел да те накара да се почувстваш по-добре.

   Ето и друг пример: ако мразиш шефа си, може да се видиш как се биеш с него в съня си или дори се биеш с някой, който просто прилича на него.

 

   3. Умът ти складира спомени
   Според една теория, сънищата може да са собствения начин на умът да складира спомени от събития, които са се случили през деня. Това е една причина поради, която може да се чувстваш истински зле, ако не се наспал хубаво.

   Когато умът ти складира тези нови спомени на място, ти си склонен да виждаш символи и „кодът“, който умът ти използва е под формата на сънища.

 

   4. Част от процеса на научаване
   Според друга теория, сънищата може да са неразделна част от процеса на научаване, където мозъка повтаря и усвоява ново научените умения.

   Тази теория твърди, че сънищата биват използвани като подготовка за овладяването на важни умения, свързани с оцеляването.

 

   5. Подсъзнанието ти мисли
   Случвало ли ти се е да стигаш до решение на проблем, докато спиш? Аз да.

   Някои хора гледат на сънищата като на мислите на подсъзнанието.

   Докато спиш съзнателния ти ум е латнтен, но подсъзнанието ти остава будно.

   От там, мислите на подсъзнанието ти могат да бъдат видени във формата на сънища.

 

   6. Сънищата може да са послания
   Сънищата може да са послания, изпратени от подсъзнанието ти с цел да те мотивират да поемеш действие, да решиш проблем или да се отървеш от нещо, което те е притеснявало.

   Ако например, си игнорирал целите си за дълго време, тогава подсъзнанието ти може да използва сънища с цел да те мотивира да се размърдаш.

   Подсъзнанието прави това използвайки емоции. То задейства някои от емоциите ти и в резултат ти ставаш мотивиран.

 

   7. Сънищата може да са визия
   Много религии твърдят, че сънищата може да са видения (визия), която разкрива неща за бъдещето.

   Разбира се не казват, че всички сънища са визия, но просто казват, че някои от тях са. Всъщност това въобще не противоречи с научните теории за тълкуване на сънища.

 

Осъзнато сънуване

   Няма да навлизам в подробности какво точно е осъзнато сънуване, защото съм го описал в друга статия, просто само исках да вметня няколко думи и за него по темата.

   Осъзнато сънуване е сън, който виждаш докато знаеш, че сънуваш. В обикновен осъзнат сън ти знаеш, че сънуваш, но не си буден. Някои хора даже съумяват да го правят на по-високо ниво и могат да контролират съня си като правят каквото си поискат в него.

   Но както казах по-обстойно съм описал характера на осъзнатото сънуване в тази статия.

   

 А сега вече по-конкретно по темата: Как да тълкуваме сънищата и кошмарите…  

 

Природата на сънищата и кошмарите

   Сънищата и кошмарите не са небавилица или халюцинация, както много хора си мислят, а са начин за общуване, който твоето подсъзнание използва  с цел да комуникира с теб.

   Това, което кара сънищата и кошмарите да изглеждат несериозно за някои хора е факта, че всеки сън е закодиран от символи.

   Ние хората мислим, използвайки метафори и по време на всекидневните ни разговори, ние описваме нещата използвайки ги. Например когато казваме „смел като лъв“ може да ти помогне да разбереш, защо подсъзнанието ти презентира символи в сънищата ти, вместо истински неща.

 

   Как да тълкуваш сънищата и кошмарите?

   Подсъзнанието използва свой собствен език, в този случай символи, за да ти съобщи за нещо чрез сънищата. Ето за това първата стъпка в интерпретирането на сънищата и кошмарите е да се научиш да разпознаваш тези символи.

   Дори хората, които виждаш в сънищата си, могат да са символи, представляващи други хора. Например, може да си се скарал с някой твой приятел и после, когато си заспал на същата вечер да си сънувал, че се караш с комшията си. В този сън комшията е представлявал приятеля, с който си се карал в реалността. (виж Какво значи, когато сънуваш някой)

 

   Тълкуване на сънища и символи

   Но, защо не виждаш приятеля си, ами съседа?

   Докато все още не е доста ясно защо хората заменят други хора в сънищата си, все още има интересна теория, която гласи, че умът ти подбира човек, който има някакви сходности с човека въвлечен в реалната ситуация.

   Например, ако съседа ти е изглеждал като твоя приятел или дори, ако има няколко общи неща помежду им, тогава ума ти може да ги замени в съня ти. Обекти също биха могли да изглеждат в различна форма в съня ти. Например, ако си си изгубил портфейла в действителността, може да се окаже, че сънуваш че си си изгубил колата.

 

Ключа при тълкуване на сънища

   От тези факти може да заключим, че всеки човек си има свои символи и това да се опитваш да дeкодираш сънищата си използвайки символи, които и другите използват, няма никакъв смисъл.

   Например, ако те е страх от кучета и после си видял куче в съня си, тогава този сън може да се отнесе към един от твоите страхове. От друга страна, ако твой приятел обича кучета, тогава определено виждането на куче в съня му ще има различно значение.

   Опитай се да разбереш своите символи и да откриеш какво значат те за теб. Само тогава ще си способен да интерпретираш сънищата и кошмарите си.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите