Чувство на незначителност и комплекс за малоценност

комплекс за малоценност 

   Здравей! Нека започна с една кратка историйка…

   Той бе успешен и интелигентен човек, който имаше много обични приятели, но нещо у него продължаваше да му казва, че не е достатъчно стойностен като другите.

   Винаги, когато се запознаеше с нови хора, вътрешния му глас му шептеше в ухото: „Хей, знаеш че си различен, знаеш че ти липсва нещо; дори да изглеждаш успешен, все още не си като тях“

   Той смята, че всеки един смях около него е насмешка и всеки, който шушука, говори за по негов адрес. Той не се чувства значим или с други думи казано се чувства малоценен.

 

комплекс за малоценност

   Човека в горния пример е страдал от чувство на малоценност и неадекватност. Когато подобни усещания надделеят в живота на човек и му пречат да функционира нормално, тогава това може да се нарече комплекс за малоценност.

   Човека е страдал от комплекс за малоценност, защото в детството си е бил физически по-слаб от другите деца на негова възръст.

   Обикновено всяко дете, което страда от определени физически дефекти, няма да развие комплекс за малоценност, докато някой не го накара да повярва, че е различно.

   Точно това се е случило с това дете, неговите връсници са го тормозили, били са го и са му се подигравали и това го е накарало да се чувства различен.

   Години по-късно той е станал много социална личност, академично успешен и страхотен баскетболист, но въпреки това чувствата му за малоценност още се таят у него.

 

Какви са причините зад комплекса за малкоценност?

   Най-известният случай зад чувствата на малоценност е събитие, случило се по някое време в миналото ти, което те е накарало да си мислиш, че си неподходящ или безполезен. Има стотици възможни събития, които може да са довели до тези погрешни вярвания, които си изградил за себе си.

   Ето и списък от възможните причини.

  • Да имаш различен цвят на кожата от своите връсници (например, ако имаш по-тъмна кожа и за което да са ти се подигравали)
  • Да са те нарицавали с етикети като мързел или глупак от връсници или учители
  • Да си бил физически по-слаб от своите връсници
  • Да си имал недъг, на който да са ти се подигравали
  • Да си се чувствал грозен в сравнение с връсниците си
  • Да си бил неопитен в спортовете, които сте играели в училище
  • Да си произхождал по-ниска сoциална класа от връсниците си
  • Винаги да са се подигравали на теб с прякор като групак, идиот или тъпак.

   Като цяло комплексът за малоценност се случва, когато има нещо различно за теб, което те кара да се чувстваш малоценен. Обърни внимание, че това се случва само, ако ти си приел тази разлика като пречка.

   Не всяко дете, което е различно израства чувствайки се малоценно, но тези които са повярвали, че различията им ги правят малоценни развиват комплекс за малоценност.

   Например ако едно дете не е било достатъчно умно, но е било обградено от обични приятели, учители или родители, то никога не би да развило чувства за малоценност.

 

Комплекс за малоценност и подсъзнанието

   Подсъзнанието на този човек носи усещанията за слабост, които е преживял по-рано и това е причината, поради която се чувства без стойностен около хората.

   Човека се е само определял с нарицания като слаб, неадекватен, глупав или несръчен.

   Тези определения са го съпътствали навсякъде и въпреки факта, че са били заровени дълбоко в подсъзнанието му, те винаги са били в контрол на поведението и чувствата му.

   Поради това, че човека е успешен в живота си и е нямало причина да се чувства малоценен, той се е опитвал да се самоубеждава, че е наред, но този метод никога не е действал. Той просто не е разбирал факта, че подсъзнанието му се нуждае от много повече доказателства от това, за да спре да се чувства малоценен.

 

Комплекс за малоценност, компенсация и обич

   Хора, които страдат от комплекс за малоценност се опитват да компенсират за своите чувства на малоценност като се стремят към постижения. Те винаги имат нуждата да постигат нещо с цел да компенсират за своята малоценност и за това не трябва да те изненадва, когато разбереш че голям брой от известни хора променили света са страдали от комплекс за малоценност.

   Някои хора се опитват да компенсират в различна посока, като се държат превъзхождащо, вярвайки че са всемогъщи или дори божествени. Това пък се нарича комплекс за превъзходство.

   Понякога основната причина, поради която хората се влюбват един в друг са техните чувства на малоценност. В книгата си “Как да преодолееш раздялата с някой само за дни” обяснявам как една от причините, която може да накара някой да се влюби в някой друг е нуждата му/й да компенсира за своите собствени слабости.

   На хората, които се влюбват, поради собствените си чувства  на малоценност им е много трудно да превъзмогнат човека, който са обичали, защото когато го изгубят, те губят важен источник на компенсация. В подобен случай правилното решение е да се справят със самата малоценност, а не със самата раздяла, просто защото не ти е необходим човека, а просто трябва да компенсираш за собствената си слабост.

 

Чувстваш ли се малоценен?

   Всеки нормален човек се чувства малоценен към другите в определени моменти през живота си, но когато това чувство поеме контрол в поведението му, емоциите му и му попречи да от това да си живее живота, тогава е сигнал за присъствието на комплекс за малоценност.

   Ако се чувстваш постоянно малоценен, тогава е време да си спомниш миналото си и да се опиташ да разбереш къде си придобил подобни чувства в живота си.

   Тези чувства на малоценност, от които страдаш може да не са нищо повече от погрешни вярвания , които си сформирал за себе си в резултат на лоши преживявания в детството.

   Това да преодолееш малоценността не е чак толкова трудно. Просто трябва да се поразровиш в миналото си и да изследваш средата, в която си бил порастен.

 

Преодоляване на малоценността

   Игнорирането на чувствата ти на малоценност или това да обърнеш гръб на сигналите, които умът ти изпраща мо

же да 

доведе до депресия. В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията съм обяснил как някои хора развиват депресия, поради това че се опитват да потиснат своите чувства, вместо да се справят с тях.

   Знай, че освен ако не поемеш силни действия, за да се справиш с тези лоши чувства, ти би рискувал своето умствено благосъстояние.

   С цел да преодолееш тези чувства на малоценност ти трябва първо да изследваш своето минало и да откриеш коренната причина зад него. Най-голямата грешка, която хората обикновено правят, когато търсят за коренната причина на техния комплекс за малоценност е да свързват своите чувства на малоценност с всяко събитие, което се случва в живота им, като например да не си успешен, да нямаш скъпа кола, да нямаш високи оценки или дори да нямаш хубава приятелка/приятел.

   Това което трябва да разбереш, е че успехът и статутът ти може да нямат нищо общо с чувствата ти на малоценност. Един умствено здрав човек не би се чувствал малоценен, дори и да нямаше нищо в сравнение с връсниците си.

   Малоценноста е чувство, което идва отвътре и ето защо каквото и да правиш, за да промениш външния свят не би ти било от полза.

   Някои хора прекарват живота си трупайки всичко, което могат; пари, авторитет, сила и все още страдат от чувства на малоценност. Хубавото до което това води е че позволява на тези хора да използват чувствата си на малоценост като силен мотиватор към постигането на успех.

   Чувствата на малоценност може също да повлияят на цяла нация или общество и в подобен случай това се нарича културен срив. Например хора от една нация може да се чувстват малоценни към хора от друга държава.

   Първата стъпка към преодоляване на малоценноста е да се знае коренната причина зад нея. Виж и другите линкове и статии в категорията, за да минеш на следващата стъпка.

   А останалите материали в сайта ще те насочат за конкретните стъпки в това да преодолееш чувствата за малоценност. Бъди търпелив и ги прочети всичките и съм сигурен, че ще можеш да си помогнеш в това да ги приложиш.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите