Чувство на неувереност относно връзките

неувереност

В ума на един неуверен човек

   Наскоро Лидия се бе влюбила и въпреки, че всичко вървеше плавно между нея и партньора й, тя се чувстваше неуверена относно връзката им. Тя се боеше от деня, в който тази връзка може да приключи и постоянно беше разтревожена за съвместното им бъдеще.

 

   Винаги, когато получеше комплимент от партньора й, тя предполагаше че той не го е мислил сериозно и си е казваше: „Сигурна съм, че лъже. Определено не съм толкова красива, колкото другите момичета, които познава

 

   И в случаите, когато е излизал с други момичета, тя се е чувствала уплашена, че една от тях може да й го открадне. Тя си е мислила, че е било нормално да се чувства уплашена, защото не е била толкова привлекателна както другите момичета, но всъщност е грешала.

 

Защо някой би се чувстал неуверен относно дадена връзка?

   Ако си знаменитост и си успешен, богат и добре изглеждащ, дали би се чувствал неуверен когато встъпиш във връзка?

 

   Разбира се че не, но знаеш ли защо?
   Защото си сигурен, че почти всеки би обичал да бъде с теб.
   Сигурен си във външността и способностите си и това е причината никога да не се чувстваш неуверен.

 

   Чувствата на неувереност във връзките като цяло произхождат от това някой да не е сигурен в себе си, във външния си вид или каквото и да е друго, което човека смята за важно. Ако не чувстваш, че си достатъчно добър за партньора си, то постоянно ще мислиш, че той/тя ще търси някой друг, с когото да те замени. Това ще те превърне в нуждаещ  се човек до такава степен, че накрая партньора ти ще те намрази. Ако това се случи, тогава ти без да искаш сбъдваш най-големите си опасения.

 

Как да се справиш с чувството на несигурност във връзката?

   Справянето с усещане за несигурност във връзката не е нещо трудно. Просто трябва да предприемеш следните действия:

 

  • Подобри си себе образа Ако усещанията ти за неувереност са произлезли от това да си мислиш, че не си достатъчно добре изглеждащ за това партньора ти да те  хареса, тогава е време да си подобриш себе образа. Противно на общо приетите вярвания, този процес е много практичен, реалистичен, лесно приложим и много ефективен в това да накараш хората да се почувстват по-добре за тях самите.

 

  • Изграждане на себеувереност: Липсата на себеувереност може да се окаже корена на чувствата ти за неувереност. Ако не вярваш на способността си за това да задържиш любовта на някой за дълго време, тогава ще се уплашиш, когато партньора ти изведнъж реши да те напусне. Ако това е и твоя случай тогава започни да изграждаш увереността си още сега. Това би те направило по-сигурен в себе си и способностите си за това да задържиш обичта на партньора си. Би премахнало усещанията ти за неувереност и би подобрило връзката с партньора ти.

 

  • Чувство на малоценност: В книгата си за Супер увереност, казвам че една от най-силните причини, която може да накара някой да не си вярва в способностите е чувството на малоценност, сравнено с други хора. Много хора, които страдат от комплекс за малоценност също изпитват неувереност във връзките си. В този случай, справянето с тяхната малоценност е действието, което трябва да поемат и в резултат всяка неувереност, която изпитват относно връзката си ще изчезне.

 

  • Страх от отхвърляне:  Ако си бил/била отхвърлен повече от веднъж в предишни връзки, може да започнеш да вярваш, че заслужаваш че трябва да си отхвърлен или че има нещо лошо в теб. Ако това е както се чувстваш, тогава целта ти е да се отървеш от подобни грешни вярвания като осъзнаеш, че има стотици причини, които могат да накарат някой да те отхвърли, които причини не са свързани въобще с теб.

 

  • Други причини: Може да съществуват други причини за твоето чувство на неувереност, обаче те винаги ще се опират до едно нещо: това да не си сигурен в собствените си способности. Като цяло трябва да опиташ да различиш едното нещо, което те прави несигурен в себе си най-много и после да поемеш действия, за да изградиш увереност в тази област.

 

Крайни думи

   Чувството на неувереност във връзка не е голям проблем. Ако подходящите действия биват взети; като това да се решиш да си подобриш себе –образа и  да си изградиш себе-увереност, тогава чувствата ти на неувереност ще си заминат.

 

 

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите