Самота и как да спреш да се чувстваш самотен?

самота

   Самотата  може да се окаже едно от най-трудните чувства, които някой може да изпита. Това е едно от малкото усещания, които биха могли да причинят самоубийство

   Но какво всъщност е самотата?

   Както вече си забелязал, може да имаш много приятели или да познаваш много хора и все пак да чувстваш, че си сам или изолиран в света.

 

   Кое причинява самотата?

   Основната причина за усещането на самота е липсата на интимни връзки. Да, може да познаваш много хора или да имаш много приятели, но ако връзката ти с тях е толкова повърхностна или ако никога не си споделяш емоциите с тях, тогава ще се чувстваш самотен.

   Споделянето на емоциите и тайните ти с хората няма само да ти помогне в това да преодолееш самотата, но и ще ти помогне да се сближиш с приятелите си.

   Друга силна причина за усещането на самота, докато си с други хора е усещането, че си нежелан.

   Ако усещаш, че хората не те харесват, тогава няма да си способен да сформираш интимни връзки с тях и така ще се чувстваш сам, когато си с тях.

 

   Преодоляване на самотата?

   С цел да преодолееш самотата си е необходимо да споделиш емоциите и житейския си опит с други хора.

   Опитай да не прекарваш повечето от времето си сам. Ако естеството на работата ти те изолира от пряк контакт с хора, тогава се опитай да направиш най-доброто, което можеш, за да се виждаш с хора през почивните дни!

   Когато ходиш на обществени места или социални събития ще можеш да увеличиш шансовете си за това да се запознаваш с хора и така да намалиш самотата  си. Следните са някои практики, които да приложиш, за да преодолееш самотата:

  • Ако учиш много, тогава се опитай да учиш с някой друг. Колкото повече време прекарваш сам, толкова повече чувството на самота бива подсилено.
  • Когато ходиш на разходка, покани близък приятел да те придружи.
  • Един от много силните фактори за преборване със самотата е емоционалната откровеност. Опитай да бъдеш по-открит с приятелите си, кажи им за страховете и тревогите си, вместо да си говорите са нормалните рутинни неща. Ако си уплашен да си споделяш емоциите, тогава може да имаш проблем със себе-увереността.Някои хора мислят, че когато казват на други когато се чувстват зле или са депресирани това ги прави слаби. Това не е така и ти не си своите емоции, ако се чувстваш зле, това не значи че си лош и ако си депресиран това не значи, че си неадекватен. Просто значи, че си човек. Знай че нормалните човешки същества имат моменти на несгоди както и моменти на щастие и успехи. Хора, които твърдят, че са винаги превъзхождащи страдат от комплекс за малоценност.
  • Един от най-ефективните начини да преодолееш самотата е да се обвържеш във връзка. Когато си във връзка, всеки един аспект от живота ти ще бъде споделен с партньора ти и така чувството за самота ще изчезне. Недостатъка на това решение е, че не можеш да контролираш времето, когато ще се случи, защото има много други фактори, които се включват. Много е важно да знаеш Как да накараш някой да се влюби в теб, така че да може да използваш тази информация, за да привлечеш другите към себе си.
  • Друго добро действие, което можеш да предприемеш с цел да преодолееш самотата е да се ангажираш с някакъв проект, който изисква отборна работа. Когато се занимаваш с подобни проекти ще си задължен да си споделяш идеите, мислите и дори страховете си с другите. Може също да се налага да присъстваш на редовни срещи с цел да обсъждате проблеми в проекта. Всички изброени действия могат да премахнат чувството на самота.
  • Един от основните факти относно самотата, е че ставаш по-прикачен към други хора, когато преживяваш проблем или време на несгода. От друга страна може да се чувстваш доста добре сам по себе си ако нямаш текущи проблеми в живота и може дори да се наслаждаваш на времето си в самота. Това се нарича силата на уединението.

 

Самота и депресия

   Самотата може да доведе до тежка депресия, ако не се вземат някакви действия, за справяне с проблема. В книгата „Цялостния наръчник за справяне с депресия“ обяснявам как медикаменти и това да правиш нещо ново или да тренираш никога няма да помогнат в това да премахнат депресията, докато човека не се справи с корена на проблема.

   В този случай да се справиш със самотата е единствения начин да се отървеш от депресията асоциирана с нея.

 

Как да спреш да се чувстваш самотен?

справяне със самотата

   Защо някои хора се чувстват самотни, въпреки че имат много приятели?
   Защо понякога се чувстваме самотни въпреки, че сме сред много хора?
   И защо някои хора никога не се чувстват самотни, въпреки че имат малко приятели?

   Само една дума би могла да достави отговор на тези въпроси и това е думата „интимност“. Интимните връзки са тези, в които хора си споделят най-дълбоките чувства и емоции с теб. Ако имаш стотици приятели, но връзката ти с тях е повърхностна, тогава все още ще се чувстваш самотен.

   Самотата може да причини депресия. В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията обяснявам как депресията не може да бъде излекувана, освен докато не си запълниш своите непокрити нужди. Ако твоя непокрита нуждa е  необходимостта от интимност, тогава освен ако не донесеш изгубената интимност в живота си, все още би бил депресиран.

 

   Самота и честото влюбване

   Ако имаш истинска интимна връзка с двама твои приятели, тогава няма да жадуваш интимност и това може да те предотврати от това често да се влюбваш.

   Някои хора се влюбват, само защото се чувстват самотни. Разбира се те не го правят преднамерено, но поради това че подсъзнанието им не намира източници на интимност, това ги кара да се влюбват по-често, за да компенсират за тези усещания на самота.

   Това, което се опитвам да обясня е, че може да се влюбваш често, само защото ти липсва интимна връзка с близки приятели. Това което обаче е опасно за този проблем е, че ще се влюбваш при предоставена възможност, а не когато намериш подходящия човек. Резултата може да е в това в последствие по-късно да откриеш, че всъщност не искаш този човек и накрая нещата да приключат с раздяла.

 

Чувство на самота, дори когато си във връзка

   Ако се чувстваш самотен, въпреки че си във връзка, тогава съществува проблем с интимността помежду теб и партньора ти. Дали наистина споделяте всичко заедно? Или дали просто ходите на кино заедно, а после всеки се връща в собствения си личен живот?

   Дали споделяте всичките си тайни и емоции или продължавате да криете чувствата си, само за да спечелите одобрението един на друг? Дали имате общи хобита или се разделяте, когато искате да си вършите своите любими хобита?

   Всички тези действия могат да намалят интимността и така да увеличат усещанията за самота, дори ако си във връзка.

 

Чувството на самота след завършено образование

   Много хора се чувстват самотни след като завършат дадено образование (средно, висше) и това се случва, защото проблемите в живота им започват да стават по-лични отколкото са били преди. За пример в университета или средното училище почти всеки има същите проблеми: изпитите за които трябва да учи, домашните и възложените задачи, които трябва да предостави и т.н.

   Споделянето на тези проблеми е създавало интимност, дори ако си нямал истински приятели, но след завършване, може да не намериш никой, с който да си споделяш проблемите и това може да те кара да се чувстваш самотен.

 

Крайни думи

Ако искаш да спреш да се чувстваш самотен, тогава следвай тези насоки:

  • Изгради интимни връзки с близки твои приятели
  • Споделяй най-дълбоките си емоции и тайни с партньора си
  • Опитай се да споделиш проблемите си с другите, особено ако са имали същите проблеми

Избягвай това да жертваш интимността за одобрението.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите