Срам ме е! Как да преодолеем срамежливостта?

   Първо разбери срамежливостта

   Притеснението е една от личностните черти, с които ако не се справиш могат да уронят самоувереността ти. Много хора, които искат да преодолеят притеснението или нямат идея за това какво да направят правят грешното нещо и после не намират резултати.

   Ключът към преодоляването на притеснението е да придобиеш като цяло добро разбиране за човешкото поведение, за да знаеш защо определени личностни отклонения биват развити. Веднъж щом придобиеш този вид разбиране, преодоляването на притеснението ще бъде лесна задача.

   В тази статия ще ти кажа как да преодлееш срамежливостта.

 

Разбиране на срама е ключа към преодоляването му

   Според индивидуална психология всяко човешко поведение дори и да изглежда странно или не нормално бива развито от ума, за да достигне цял, която е доста логична за човека.

   Отстрани притеснението може да изглежда като странно поведение, но когато бива изследвано по отблизо ще отриеш, че обикновено е развито, за да защити човека от това да бъде изложен на хора, които биха могли да му повлияят на поведението.

   Ако например едно дете се е почувствало, че е по-безполезно от другите и от там развие чувства на малоценност, тогава има голяма вероятност, че то ще развие притеснение с цел да се защити от това да се доближи до хора, които може да открият, че е наистина безполезно.

   Никога няма да може да си способен да преодолееш притеснението преди да разбереш самата причина, която притесненито се опитва да ти покаже.

   В книгата за Супер увереност съм казал, че хора които ги е страх от това да изразяват истинското си аз пред другите, поради това че мислят, че има нещо грешно с тях обикновено развиват притеснение. Ако тези хора се опитат да преодолеят самото притеснение без да засегнат основната причина, тогава техните усилия може да не доведат до резултати.

 

Възможни причини за срамежливостта

   Това ни води до списък от проблеми, които може да бъдат пряката причина за притеснението. Обърни внимание, че един или повече от тези фактори може да доведе до притеснение.

 • Липса на самоувереност: Ниското самочувствие или липсата на самочувствие може да насили мозъка в това да се опита да защити човека като го направи притесниетелен. Виж защо самочувствието ми е ниско.
 • Комплекс за малоценност: Чувства на малоценност могат да доведат до притеснение. Ако един човек се е почувствал безполезен той би бил твърде неохотен да се изрази правилно, за да взаимодейства с хората.
 • Перфекционизъм:  Перфекционизмът може да доведе до притеснение. Ако един човек би искал да каже всичко по перфектния начин, тогава може да се окаже че казва много по-малко и така да стане притеснителен.
 • Липса на социални умения: Когато на един човек му липсват подходящи социални умения, той би станал себе въздържан около другите и би могъл да стане притеснителен, поради това да не намери нищо за казване. Виж как да развиеш социални умения?
 • Проблеми със себе образа: Всякакъв вид мисли за себе въздържане могат да доведат до притеснение. И поради това че проблемите със себе образа могат да доведат до себе въздържане около другите, те могат да доведат до притеснение.
   
 • Страх от хора: Лошо минало или нарушено семейство могат да доведат до много проблеми като страх от интимност или страх от хора. Тези проблеми също могат да доведат до притеснение.

Как да преодолееш проблема със срама?

   Възможно е да преодолееш притеснението като се насилиш да говориш с хора, но дори и да си успял да го направиш, основните чувства на малоценност или себе съмнение биха продължили да съществуват и биха довели до образуване на други поведенчески проблеми.

   Например един притеснителен човек, който е успял да преодолее своето притеснение без да се отърве от съществената малоценност може да развие комлекс за превъзходство, което е друг начин да изрази своите малоценни чувства.

   Така за да преодолееш притеснението изцяло, ти трябва да изследваш миналото си, вярванията за себе си и да разбереш причината поради, която умът ти използва подобни стратегии, за да ти позволи да отбягваш подобни хора.

   Веднъж щом откриеш тази коренна причина, гледай да се справиш с нея и притеснението ти, което е просто симптом за тази коренна причина също така ще изчезне.

   Най-добрия начин да приключиш психологическото отклонение за добро е да замениш стратегията, която умът ти използва с друга, която му помага да задоволи целите си.

   В този случай на притеснение умът ти няма да иска да взаимодейства с хора с цел да защити благосъстоянието ти и от там, това което можеш да измислиш е друга стратегия, която може да ти помогне да достигнеш същата цел, тогава подсъзнанието ти ще я приеме със задоволство.

   На кратко може да замениш нежелано поведение с по-добро, стига да постига същата цел, която първата постига.


Как социалните умения могат да ти помогнат да преодолееш притеснението?

  

 И аз бях притеснителен

Преди доста време бях притеснителен човек, трудно можех да намеря нещо за което да говоря и това да приказвам с непознати ми беше най-големия страх. Сега съм точно обратното, обичам социалните взеимодействия, ходя на оживени места и не се притеснявам да говоря пред камера.

   В тази статия ще ти кажа какво сторих, за да се отърва напълно от притеснението.

 

Кое причинява срамежливостта?

   Съществуват много причини, които могат да причинят притеснение, но най-известните са липса на самоувереност,  страх от отхвърляне, перфекционизъм и прекомерно смущение.

   Може да си мислиш, че това да се справиш с притеснението включва справяне с тези вътрешни проблеми като поправиш начина по който мислиш. Докато част от това твърдение е вярна, все още е напълно грешно да приемаш, че с притеснението може да се справиш без да развиеш социалните си умения и да се тренираш в това да се справиш с външния свят. Да, промяната започва от вътре, но за притеснението промяната трябва да дойде от външния свят, а не само от това да си променяш мисловните шаблони.

 

Преодоляване на срама

   Преодоляването на притеснението за няколко седмици изисква да направиш следното:

 • Насили се да взаимодействаш с хора: Това е най-важния съвет. Ако не може да сториш останалото, просто направи това и ще преодолееш срама си. Говори с непознати и се  насили да имаш продължителни разговори с хората. Това ще се окаже изключително трудно в началото, но всеки път когато го правиш, трудността ще намалява докато не стане лесно като детска игра 
 • Подготви си скрипта: Ако не може да се сетиш какво да кажеш, гледай да си сигурен че имаш малък списък на ум, в който са изброени основните теми за които ще говориш. Когато и аз бях притеснителен, си наизустявах целия разговор преди да говоря с някой. 
 • Уверени хора и стеснителни хора: Както уверениете така и притеснителните хора се сблъскват с отхвърляния. Обаче, това което прави уверените хора да са щастливи, а не притеснителни, е че те забравят за тези отхвърляния и никога не им влагат голяма тежест. Всеки се сблъсква с отхвърляне, но притеснителните хора стават обсебени с тези отхвърляния и така тяхното притеснение се увеличава.
 • Перфекционизъм: Повечето притеснителни хора мислят, че трябва да кажат всичко правилно без да направят и една грешка. Това вярване води до интензивен страх от провал и до желание за това да избегнеш да правиш грешки. Да се отървеш от перфекционизма е важна стъпка в това да се справиш с притеснението.

 

Ами ако пренебрегнеш този проблем?

   Игнорирането на проблем, който имаш или това да действаш, като че не съществува определено ще доведе до депресия. В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията обяснявам как депресията може да е в резултат на това да заровиш проблемите си, вместо да се справиш с тях.

   Някои хора са овладявали лошия навик за това да се самозалъгват в това да мислят, че са наред, когато всъщност не са. Един притеснителен човек може да се самозалъже в това да мисли че няма никакви проблеми, като се самоубеди, че обича компютри или че обича да си стои в стаята. И докато това е интелигентен начин да се разсея от истинския проблем, подсъзнанието би открило номера и би отвърнало с депресия.

 

Едно последно нещо, което трябва да знаеш

   В обобщение, това да се насилваш да говориш с хора, да се подготвиш добре и да си развиеш социалните умения насила е 100% гарантиран начин за това да преодолееш стеснителността.

   Обаче след като се отървеш от притеснението, все още може да съществуват следи за перфекционизъм, липса на себе-увереност или страх от провал. Не трябва да игнорираш тези причини и ще трябва да се справиш с тях възможно най-бързо. И докато те няма да доведат до това да те направят отново притеснителен, те все още ще те пречат и биха те възспрели от това да постигнеш цялостния си потенциал, когато се налага да се оправяш с хората.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите