Психологията зад страха от промяна

   Винаги ли паркираш на едно и също място?
   Винаги ли сядаш на една и съща маса, когато ходиш на ресторант?
   Винаги ли правиш същите неща или да ходиш на едни и същи места в същите дни?

   Рядко ли изпробваш нещо ново?

   Ако отговаряш с ДА на тези въпроси, тогава може би страдаш от страх от промяна.

   Зоната ти на комфорт е логическата зона, която кара един човек да се чувства добре.

   Излизането от зоната на комфорт не е приятно за много хора и е даже ужасяващо за други.

   Хората, които ги е страх от промяна предпочитат да си стоят в зоната на комфорт, защото не могат да устоят на несигурността от това да правят нещо, с което не са свикнали.

 

Психологически причини, които могат да те накарат да се страхуваш от промяна

   Освен че искат да останат в комфортната си зона има много други психологични причини, които могат да причинят страха от промяна като например:

 

  • Страх от провал: Една от най-честите причини за страха от промяна е лош опит от миналото, през който човека е минал. Ако човек е страдал от определена травма в някой етап на живота си, после може да развие страх от промяна с цел да си помогне в това да се чувства в безопастност. Например, хора които изпитват емоционални вълнения след като не са съумели да направят нещо може да избягват да правят това нещо до остатъка на живота си.
  • Прекалено грижовни родители: Според личностната психология, твоите преживявания от детството влияят над живота ти като възръстен. Прекалено грижовните родители и такива, които разглезват децата си, ги учат индиректно как да ги е страх от живота и така как да се страхуват от промяна.
  • Страх от това че миналото ще се повтори: Една жена, която е порастена от студен баща може да се страхува от връзки като в резултат от това да иска да избягва това да се среща с други студени мъже. Страха от промяна тук е бил причинен от страха от това миналото да не се повтори.
  • Прекалена чувствителност: Прекалено чувствителните хора винаги се страхуват от промяна. Тяхната чувствителност ги кара да не са способни да понесат последствията от неизвестните ситуации и това ги кара да се страхуват да променят, това с което са свикнали.

Преодоляване на страха от промяна

   Преодоляването на страха от промяна не е толкова трудно, а просто трябва да се насилиш да направиш нещата, от които се боиш.
   С цел да си помогнеш да се отървеш от зоната си на комфорт, прави неща с които не си свикнал. Ако си свикнал да ядеш само обичайната си храна, тогава пробвай може би китайска, смени местата където отиваш или масата, на която сядаш или пътувай някъде на ново място с различна култура.

   Дори и тези промени да са малки, то все още ще ти програмират ума, за нов начин на мислене, който ти позволява да приемеш промяната.

   Накрая разбери, ако миналите ти изживявания имат нещо общо със страха ти от промяна, тогава поработи над това да оправиш коренните причини, които са свързани с миналото ти.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите