Страх от отхвърляне и как да се справиш с него?

страх от отхвърляне

   Изпитваш ли страх от отхвърляне ?
Чувстваш ли се отхвърлен от някой, или от определени хора или дори от целия свят?

   Знам че усещането е зле и че може би неуморно търсиш в себе си за пропуски и недостатъци, за да оправдаеш това отхвърляне.

   Някои хора дори стигат до там да си слагат  етикети и използват фрази като „аз съм загубеняк“ или „провал“ и после се депресират.

   Страх от отхвърляне или старх от отказ е всъщност този вид страх, който някой изпитва, когато открие, че не бива оценяван и преценяван достатъчно добре от останалите.

   Страха от отказ може да накара човек да се стреми към социално одобрение жертвайки своите нужди, само за да бъде приет от другите.

   По време на живота си е напълно нормално да имаш някакъв страх от отхвърляне в определени моменти, обаче ако този страх стане толкова интензивен по начин, че да те възпира от това да си живееш живота подобаващо и пълноценно, тогава ще трябва да се научиш как да се справиш с него.

Шокиращата истина!!

   Шокиращата истина, е че вероятно основната причина зад това да изпиташ негативните емоции, които си изпитал след като си бил отхвърлен е това да вярваш, че твоята собствена стойност бива определена само и единствено от мнението на другите.

    Често когато сме деца, нашето обкръжение и нашите родители са ни учили, че хората биха ни харесали, ако сме мили и добрички. Учили са ни, че да си послушно момченце или момиченце ще накара хората да ни заобичат.

   И така сме израснали вярвайки, че сме стойностни само, ако хората ни харесват и ги е грижа за нас. А ако хората не ни харесват, значи сме безполезни.

   По този начин сме свикнали да измерваме нашата себестойност, основавайки се на приемането на другите и така сме им дали ключа за нашето настроение.

 

Кое причинява страх от отхвърляне?

   Всъщност има стотици причини, които биха могли да доведат до страх от отказ. 

   Човешкия ум трудно може да си почине без да открие смислено или логическо обяснение за ситуациите, които среща.

   Ако си предоставил на ума си други причини за отхвърлянето, различни от това да бъдеш безполезен, тогава няма да се чувстваш въобще зле след отхвърлянето. Ето защо бих ти предоставил някои от тези причини, за да може да ги използваш, за да си успокоиш ума, след като си изпитал отхвърляне.

   Ето някои примери, които могат да ти помогнат да разбереш от къде произхождат подобни страхове у тебе:

 

 • Преживявания от детството: Нашите преживявания от детството определят нашето поведение до известна степен. Ако си страдал от отхвърляне от своите връстници, учители или дори родители, когато си бил дете, тогава може да си развил страх от отхвърляне, когато си вече си пораснал. В подобен случай подсъзнанието ти го е страх същата ситуация да не се повтори отново и за това ти позволява да изпиташ страха от отхвърляне.

 

 • Страха от отхвърляне може да бъде причинен от липса на самоувереност: Ако страдаш от липса на самоувереност определено ще те е страх и от отхвърляне. Хора на които им липсва самоувереност зависят от мнението на другите около тях за това да се чувстват добре и ето защо най-малката заплаха към промяна на тази възможност може да доведе до страхове.

 

 • Страха от отхвърляне може да бъде всъщност страх от самота: Понякога съществената причина за страх от отхвърляне е страха от това да си изоставен или да се окажеш сам.

 

   А ако смяташ, че имаш явни доказателства, че други хората те отхвърлят или мразят, то ето няколко причини поради, които може да го правят:

 • Защото ти завиждат или завиждат на постиженията ти, външния ти вид или всичко друго.
 • В момента са заинтересовани от някой друг (ако отхвърлянето е било във контекст на романтични взаимоотношения). Това отхвърляне не значи, че си лош. Виж статиите относно Психологията на влюбването, за да разбереш защо подобно отхвърляне не би трябвало да те афектира.
 • Може да са уплашени от теб. Може да са уплашени, че би им взел работата, жената или каквото и да е там.
 • Може би преди време непреднамерено си ги игнорирал и сега си го връщат.
 • Може би си ги наранил без да забележиш, а те пък са емоционално чувствителни. 
 • Може би имаш интереси, които са в противоречие с техните собствени интереси
 • Може би приличаш на някой, който те не харесват (виж Как миналото влияе на хората с които взаимодействаме) 
 • Дори и на интервю за работа тези причини могат да са приложими, все пак, интервюиращия не е от Марс, ами е човек и той преживява същите емоции на омраза и ревност, които и другите хора изпитват.

  

   Така че както може да видиш, хората те мразят или отхвърлят поради различни причини, които не са въобще свързани с твоята себестойност. Ако искаш да се справиш с отхвърлянето и да го преодолееш, тогава е време да знаеш, че твоята себестойност не се измерва от мнението на другите.

   Дори и целия свят да те отхвърли, ти все ще си стойностен. Не се променяй, за да угодиш на другите иначе ще изгубиш самоувереността си (виж историята за лъва)

   Няма да си способен да се справиш с отхвърлянето преди да си запишеш силните и слабите страни. Трябва да се познаваш добре или ще се окаже, че позволяваш на хората да ти казват кой и какъв си.

   Трябва да знаеш, какво наистина можеш да сториш, вместо да позволяваш на хората да ти казват фалшиви факти за теб самия. Това може да доведе до създаване на погрешни вярвания, които само биха ограничили потенциала ти.

   Давай! Иди и запиши силните и слабите си страни, за да спреш други от това да определят кой си.

 

Депресия и отхвърляне

   Отхвърлянето понякога се асоциира и съпътства с депресия. Основната причина някои хора да се депресират след като са били отхвърлени, е че не поемат действия, за да неутрализират ефекта от това отхвърляне.

   В книгата “Цялостния наръчник за справяне с депресията” съм обяснил как това да си игнорираш проблемите и това да им позволяваш да се натрупват може да е основния източник на депресия. Някой хора се захващат с проблемите си веднага щом ги срещнат, докато други ги заравят дълбоко в подсъзнанието си или ги захвърлят зад гърба си. Когато правят така тяхното подсъзнание обикновено отвръща с депресия.

   Нека предположим, че си кандидатствал за работа и после си бил отхвърлен. Ако не си реагирал като кандидатстваш за друга работа или като се опитваш да си подобриш професионалните умения, тогава може да си се депресирал.

 

Как да се справиш със страха от отхвърляне?

   Правилния начин да се справиш със страха от отхвърляне е първо да откриеш коренната причина зад него. Няма смисъл въобще да четеш общи съвети и после да се опитваш да оправиш проблема, използвайки ги преди да си установил причината.

   В света на психологията няма универсално решение за различните отклонения. Ако изпитваш страх от отказ, защото ти липсва самоувереност, тогава нищо не може да ти помогне да преодолееш този страх освен това да изградиш самоувереност.

   Една от най-големите грешки, които хората правят, когато се опитват да се справят със страха от отхвърляне, е че избягват ситуациите, които задействат техните страхове, мислейки че така решават проблема по този начин, докато всъщност това е напълно погрешно.

   Най-лошото нещо, което може да направиш, с който и да е страх е да го избягваш, защото всички страхове, основаващи се на нелогични идеи стават все по и по-големи, когато човек ги отбягва.

   Например, един човек който го е страх от тъмното би се страхувал дори повече, когато го отбягва. Веднъж щом човек започне да се изправя лице в лице със страховете си, той ще открие, че това се дължи на погрешни вярвания и така страха ще изчезне.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите