Лечение на фобии и страх.

лечение на фобии

Страх, оцеляване и реакцията бий се или бягай

   Преди доста време, когато нашите прадеди са живели, човека е използвал инстинктите си, за да събира храна и да оцелява. Ако е нямал емоцията наречена страх, която да му помага да бяга от хищници, може би теб е нямало да те има тук сега.

   Когато човек живеещ по онова време се е изправил срещу някаква опастност, неговото тяло е задействало състояние наречено реакция на бий се или бягай, където адреналина бива изпомпан в кръвта с цел да му даде способността или да започне да се бие или да бяга колкото може по-бързо.

   Този вид реакция причинява много промени в тялото, като това да оттегли кръвта от чувствителните части в тялото, и да изпомпа кръвта в мускулите, за да станат те по-силни.

   Цялото тяло се задейства с цел да помогне на човека да се изправи с опасността. Проблема се случва, когато това състояние на бий се или бягай, което причинява тревога и страх бива задействано, дори ако не е било необходимо въобще и това е точно каквото се случва с хората, които страдат от фобии.

   Тази реакция се явява автоматична отбранителна система, която е вградена в тялото ти и която бива задействана, когато тялото усети опасност.

   Целта на реакцията бий се или бягай е или да ти помогне да се сбориш (сбиеш) с противника или да избягаш и да се спасиш.

   Проблема, от който много хора страдат е, че тяхната подобна реакция бива задействана, когато не се налага. За пример, усещанията точно преди да направиш презентация пред голяма група хора е пример за задействане на реакцията бий се или бягай, само че в грешното време.

   И докато в подобна ситуация хората няма да те наранят физически, тялото ти си мисли, че си в опасност и това задейства подобни действия. Ние хората сме проектирани за оцеляване и ето защо всяка възприета опасност, дори и да не е била въобще вредна би могла да задейства тази реакция на бий се или бягай.

 

Какво се случва, когато тази реакция бива задействана ?

   Ето тук е изброено какво става в тялото на човек, когато реакцията бий се или бягай бива задействана.

  • Освобождава се адреналин в кръвоносната система
  • Степента на вдишане и издишане се повишава
  • Кръвта бива придвижена от храносмилателната система в мускулите и крайниците
  • Зениците се разширяват
  • Осъзнанието се усилва
  • Зранието се изостря
  • Импулсите се забързват
  • Възприятието за болка намалява

   Както виждаш, когато тази реакция бива задействана, ти ставаш много по-силен и много по-малко уязвим на болката, но в същото време започваш да мислиш за всичко около теб като възможна заплаха и така страховете ти се увеличават и става много трудно да мислиш трезво или да се концентрираш.

 

Реакцията бий се или бягай е състояние на спешност

   Въпреки, че тази реакция те прави много по-силен, все още това е състояние на спешност, с което тялото ти не е проектирано да се справи за дълги периоди.бий се

   Проблема се получава, когато тази реакция е неправилно задействана, когато възприемеш дадена ситуация за заплаха докато всъщност не е. Например, ако реацията ти за бий се или бягай е била задействана в резултат на това да си видял паяк, когато си чул шум докато си бил в тъмното или просто преди презентация, тогава ти трябва да се научиш как да си в по-голям контрол на мислите и емоциите си.

   Постоянното задействане на подобни реакции може да причини някои сериозни здравословни проблеми като главоболие, високо кръвно налягане и проблеми с имунната система.

 

Страха като паническо разтройство

   Страха става паническо разтройство, когато неправино възприятие на ситуацията кара човека да си мисли, че е в опасност и така задейства неговата реакция на тревога.

   Човешкото същство е създадено с емоции като страх с цел да го защитят от опасност, но понякога, тази алармена система се задейства фалшиво и човека страда от страхове, дори и когато е в безопасност.

   Има много видове и форми на страх, които не представляват същинска опасност за живота, включващи страх от отхвърляне, страх от промяна, всякакъв вид фобии (като страх от паяци, височина, кучета, животни, тъмно или затворени пространства), страх от провал и дори страх от успех.

   Културата и обществото, в което си бил отгледан може да е една от причините за това да имаш нерационални страхове. За пример, някои общества имат суеверни вярвания относно тъмното и призраци и в резултат всички хора живеещи в тях развиват подобни страхове и фобии.

 

Страх и лечение на фобиите.

   Един от методите, който може да използваш, за да се отървеш от страховете си се нарича тераприя чрез излагане, където се излагаш на ситуацията от която те е страх отново и отново, докато не приемеш, че няма нищо опасно. Този метод може само да се използва, когато страха се е породил от нерационално вярване, като страх от тъмното или призраци.

   Друг много ефективен метод е систематична десенцибилация. Това е начин на терапия, който помага в това да се третира тревогата и фобиите без да включва внезапно пряко излагане.

   При систематичнта десенцибилация ситуацията, от която се страхува човек бива разделена на нива и после на човека му е позволено да премине през всяко ниво, едно по едно, докато не успее да се почувства отпуснат и в контрол. Ако човека е успял в това да се справи с ниво едно на неговите страхове, после му е позволено да премине към ниво две, докато не успее да се справи с най-големите си страхове, докато в същото време е спокоен.

   Когнитивно поведенческата терапия също може да бъде използвана, за справяне със страхове и фобии. Когнитивно поведенческата терапия работи над това да помага на човека да си контролира нежеланите мисли, които са довели до нежеланите му емоции.

   В края на тази статия ще откриеш линкове, които ще ти кажат как с подробности да третираш фобиите си, използвайки тези методи.

 

Страх от неизвестното

   Една от големите основи, над която страха лежи е липсата на познание относно обекта от който човек се страхува, това е и причината някои хора да ги е страх от тъмното , защото те не знаят какъв вид опасност ще открият там.

   Ако страха от тъмното е твоя проблем, тогава направи най-доброто от себе си, за да се изправиш с обектите от които те е страх с цел да събереш повче информация за тях.

   Ако те е страх от тъмното, тогава събери кураж и отиди на тъмни места и се опитай да прекараш малко време там. В края ще откриеш, че страховете ти са станали много по-малко в резултат на откриването, че страховете ти се основават на нерационални идеи. (виж страх от неизвестното)

 

Страх и кураж

   Една известна неразбрана концепция, която хората имат относно куража е това да мислят, че това е липсата на страх, докато всъщност това е напълно грешно. Куража е способността да продължаваш напред, дори и да си уплашен.

   С цел да развиеш кураж и да превъзмогнеш страховете си, ти трябва да се изправяш срещу тях и като правиш така, ще откриеш че си бил уплашен от неща, които или не съществуват или никога не биха могли да те наранят.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите