Какво е Когнитивно Поведенческа Терапия (КПТ)

  когнитивно поведенческа терапия

   Когнитивно поведенческа терапия е метод за терапия, основаващ се на приемането, че емоциите ти са предизвикани от мислите ти в допълнение на преценката на ситуацията, в която си.

   Според когнитивно поведенческата терапия (КПТ) поведението на даден човек се дължи на емоциите му и ако емоциите могат да се променят някак си би последвала и промяна в поведението му.

   За пример, ако някой е насочил пистолет към теб, преди да се почувстваш уплашен, първо би си помислил за последствията от подобно събитие. Веднъж щом стигнеш до извода, че си в голяма опасност ще се почувстваш  уплашен. Така че когнитивната терапия се основава над факта, че мислите които си получил по време на тази ситуация са променили емоциите ти вместо самата ситуация.

 

Каква е ползата от  когнитивно поведенчека терапия?

   КПТ е един от най-бързите методи, които може да използваш, за да промениш много поведенчески шаблони и нежелани емоции, като просто си промениш мислите.

   Някои от мислите/емоциите/поведенията може да се превърнат в себе-подсилващи се цикли, които внасят нежелани емоции в живота ти.

   За пример, ако си мислил, че си загубеняк, тогава най-вероятно няма да заговаряш хора по същия начин, по който би ги заговорил, ако не си имал подобно вярване.

   И поради това че няма да заговориш хората по подходящ начин, има голяма вероятност, че ще изпиташ отхвърляне и в резултат твоите погрешни вярвания ще станат дори по-силни.

   Тук се включва когнитивно поведенческата терапия. Ако си успял да промениш своите мисли използвайки КПТ, тогава емоциите ти ще се различават и  в резултат поведението ти ще се промени.

   Може да изпозлваш КПТ, за да пречупиш този цикъл по два начина.

  1.  Или подлагаш под въпрос нерационалните си вярвания за това да си загубеняк
  2.  Или като се държиш като, че не си.

   И двата метода ще ти помогнат да разчупиш този цикъл на подсилване на нерационалното вярване. Може да използваш КПТ, за да се справиш с много нежелани поведения като гняв, тревога, страх и дори депресия.

 

Пример за използване на когнитивно поведенческа терапия след раздяла

   Някои хора се провалят в това да се възстановят след раздяла, само поради нерационалните вярвания, които имат относно връзките. Едно от най-известните вярвания, което възспира хората да се възстановят след раздяла е вярването в „единствения/единствената“. То заблуждава човека в това да вярва, че има само една сродна половинка на света.

   В книгата Как да преодолееш раздялата с някой само за дни описвам как тези мисли, могат да се превърнат в емоции на депресия и безпомощност. Тези емоции после ще се превърнат в поведение като това да искаш да се върнеш пак в тази връзка.

 

   С цел да избегнеш всички тези проблеми, трябва да се засегне корена на проблема, който е фалшивите вярвания, които са в резултат на негативни емоции.

   Ако се научиш как да се справяш с подобни фалшиви вярвания, няма да имаш проблеми в това да превъзмогнеш някой. Виж тази статия за повече информация относто това как да отстраниш погрешните си вярвания.

   Това беше един практичен пример, който показва как когнитивната терапия може да ти помогне да превъзмогнеш нежеланите поведения. Ако искаш да използваш КПТ, за да преодолееш депресията или други свои проблеми, тогава виж по-долните линкове.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите