Обсесивно компулсивно разстройство – причини, симптоми, лечение

oбсесивно компулсивно разстройство


Психология на oбсесивно компулсивно разстройство

   Когато се опитваш да търсиш информация относно определено психологично отклонение като маниакално разтройство, ще се натъкнеш на едни и същи видове съвети и информация като: 1) Причината за подобно отклонение не е много известна 2) Често се онаследява 3) Гените са обичайните заподозрени.

   Разбира се подобна информация е небивалица, дори и да се уповава на истински факти.

   Обсесивно компулсивното разстройство (ОКР), точно както всяко друго психологическо отклонение е индикация за това, че човека не е способен да се адаптира изцяло към заобикалящата го среда.

   Причината поради, която много хора не съумяват да разберат oбсесивно компулсивното разстройство и да поемат по погрешни пътеки за лечение, е че се фокусират над това да лекуват симптомите вместо да лекуват самата причина.

   Същото се случва и когато се опитваш да излекуваш депресията използвайки медикаменти, само че без да се опитваш да поправиш коренната причина, която е довела до депресията. В наръчника за цялостно справяне с депресията, обяснявам как основната причина, поради която хората не успяват да се справят с депресията е, че само си мислят за нея като вид химичен дисбаланс в мозъка, вместо като индикация на някакъв съществен проблем.

   Причината поради, която имаш вманиачени мисли и се въвличаш в принудителни действия е, че съществуват проблеми в други области на живота ти, които са довели до подобно отклонение. В тази статия ще ти обясня в по-голяма подробност за психологията на маниакалното разстройство или наречено още обсесивно компулсивно разстройство.

 

Причини за oбсесивно компулсивното разстройство

   Всички човешки същества се опитват да разрешат житейските си проблеми, с които се сблъскват използвайки инструментите, които са им налични, но когато тези инструменти станат недостатъчни се развива психологическо отклонение.

   Да вземем за пример помислите за самоубийство, те обикновено навестяват човек, който не е успял да достигне своите важни цели при това без той да е намерил друг начин за поддържане на психологичен баланс.

 

   Когато някой не успее да е в контрол на средата си или когато се провали в това да се чувства добре по един градивен начин, той развива маниакално разтройство с цел да намери друг начин, за да се чувства добре, дори и този начин да вреден за него или околните.

 

Не е това, което си мислиш!

   Както споменах в началото, точно както всяко друго психологическо отклонение, за кеото може да потърсиш в Гугъл, първите резултати, които ще ти се появят най-вероятно ще гласят, че то е от части генетично и от части поради фактори, зависещи от околната среда.

   Психологичните школи, които силно вярват в психотерапията, обикновено биха ти дали подобен отоговор и после биха ти казали , че лекарство е решението, докато школи, които предоставят истински решения като школата на Адлер, винаги биха ти казали, че има психологическа причина зад отклонението, дори и да има намесен малко генетически компонент.

 

   Ето няколко примера, които ще илюстрират това по-ясно:

  • Маниакално почистване: Когато някой не успее да се чувства добре спрямо себе си, той може да развие маниакално отклонение, насочено към чистотата. Това му позволява несъзнателно да се чувства по-чист от другите и така да се чувства отново добре за себе си.

 

  • Маниакални помисли за убийство: Когато една жена се чувства слаба поради начина, по която мъжът й се отнася с нея, тя може да започне да развива маниакално разтройство, което я кара да си мисли за това да го намушка с нож. Дори и повечето хора, които си помислят подобни неща никога да не нараняват някой, все пак се чувстват в контрол стига да знаят, че могат да използват ножа по всяко време. В подобен случай причината за мислите от маниакален характер е желанието за това да си в контрол.

 

  • Обсесивно компулсивно разстройство и разсейване: Причината за маниакално разтройство може да бъде подсъзнателната воля на човек да се разсея от нещо. Ако човека иска да си запази самочувствието, като никога не си позволи да си тества способностите, тогава маниакално разстройство може да се развие с цел да го предпази от това да положи някакъв изпит например. В подобен случай човека вярва, че е могъл да постигне целите си, ако е нямал oбсесивно компулсивно разстройство и така то става извинение, което той използва, за да избяга и да си защити егото. (виж психологията на себезаблудата)

 

   Разбира се, не само тези са единствените причини за маниакално разтройство, но тук просто се опитвам да ти помогна да видиш подобни отклонения под различна светлина. Тези написани по-долу вникват в повече детайли.

 

Психологическите причини зад ОКР

  • 1) Прекомерна вина: Тревогата и ОКР могат да са вид форма на себе наказание, което може да се случи, когато човек почувства интензивно количество вина. Ако имаш много високи религиозни или морални стандарти, които не успяваш винаги да следваш, тогава може да започнеш да вярваш, че заслужаваш наказание. В подобен случай подсъзнанието ти може да започне да изпраща тревожни мисли, които бързо може да се превърнат в сериозна мания, само за да те накажат. (виж още защо тревоженето е един вид форма на ОКР)
  • 2) Сериозен вътрешен конфликт: Ако част от теб иска нещо, докато друга част не го иска, тогава един сериозен конфликт може да се породи в ума ти. Докато част от умът ти силно би се опитвала да спре определени мисли, то друга част би продължавала да изпраща тези мисли на повърхността. Ако например една жена иска да се разведе със съпруга си,  но също смята, че не е редно да го прави, тогава тя може да започне да разва маниакални мисли, за това да го нарани. (както споменах по-горе).
  • 3) Опит да се почувства по-висш: ОКР може понякога да бъде индикретен опит един безпомощен човек да се почувства по-висш и значим. Ако човек е почувствал, че е безпомощн или, че не е толкова значим, тогава подсъзнанието му може да започне да му прави номера с цел да го накара да се почувства по-значим от другите. Прекомерното миене на ръцете например,  може да е опит в това някой да се почувства по-чист от другите и много по-добре от тях.

 

  • 4) Изключително скован начин на мислене: Когато живота на човек е прекалено стриктен и когато човека е прекалено взискателен, когато е твърде отговорен и следва строги правила на живот, тогава той има по-голям шанс да развие ОКР. В подобен случай този структуриран начин на мислене повишава маниакалните мисли. Строгото родителство е друга причина, която може да доведе до ОКР, защото така човек се учи как да бъде рязък, когато оценява другите. (виж също Как да спреш маниакалните тревоги и постоянното проверяване)
  • 5) Да живее в постоянна заплаха: Ако даден човек винаги се чувства заплашен, тогава може да започне да се тревожи твърде много. Когато даден човек се тревожи все повече и повече, тогава мозъкът му свиква с тревогата до степен до която се тревожи и от най-дребните неща. Ако тези ситуации продължат, това може много лесно да се превърне в ОКР. Чувството на това да не си в безопастност може също да доведе до маниакално „барикадиране“ или събиране на ненужни вещи, които дават на човек фалшиво чувство на сигурност и изобилие. (виж какво предизвиква маниакалното проверяване)
  • 6) Желанието да избегнеш нещо: Ако човек е прекалено уплашен да положи даден изпит, тогава подсъзнанието му, може да го насили да прави маниакални проверки постоянно по такъв начин, че да го възспре от това дори да положи изпита. В подобен случай целта на подсъзнанието е да защити себе стойността на човека от това да бъде тестван. Този вид ОКР се случва, когато човека има погрешни вярвания относно провала и когато също имат ниско самочувствие. Виж също: психология на себе-заблудата.

 

Симптоми за oбсесивно компулсивно разстройство

   Симптомите за маниакално разтройство могат лесно да бъдат разпознати. Ако винаги ти нахлуват маниакални мисли относно вършенето на определени дейности, като това да си миеш постоянно ръцете или лицето, да почистваш дръжките на вратите или постоянно да си оправяш и чистиш леглото, тогава това може да е симптом на маниакално разтройство.

   Някои хора се паникьосват, когато им нахлуят маниакални мисли за ден или два, докато всъщност ти трябва само да смяташ такива натрапчиви мисли като истински симптом на маниакално разтройство само, когато ги имаш по-продължително време.

   Ако например си продължил за няколко седмици да получаваш маниакални мисли за това да си миеш ръцете, тогава това определено е симптом на oбсесивно компулсивно разстройство.

 

Лечение на oбсесивно компулсивно разстройство

   Причината поради, която съм против лекарствата е, че те не решават проблем, а просто скриват симптомите на отклонението. Разбира се може да използваш лекарства, за да скриеш симптомите или да притъпиш временно болката, но трябва освен и след това да се фокусираш над други методи за лечение, като например терапия.

   Точно както видя и oбсесивно компулсивното разстройство е просто симптом за друг житейски проблем, с който още не си се справил.

   Идеалния начин за лечение на oбсесивно компулсивно разстройство е да откриеш истинската причина зад него и после да си основеш лечението над тази коренна причина.

   Да предположим, че откриеш че получаваш натрапчиви мисли за това да наръгаш съпруга си с цел да се почувстваш в по-голям контрол. В този случай научаването на това как да си в контрол на живота си определено ще направи така, че маниакалното разтройство да изчезне.

   Лечението на психологични отклонения като маниакално разтройство работи само, когато засегнеш правилната причина.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите