Паник атака и справяне с нея!


паник атака   

   Получаваш ли паник атаки без видна за теб причина?
   Получаваш ли случайни паник атаки, които не може да си обяснш от къде са дошли?

   За да мога да ти обясня какво се случва с теб първо нека ти споделя една историйка.

   Веднъж като бях още дете, бях звъннал да майка ми, за да я питам нещо, но тя не ми вдигна. След малко пак й звъннах, но пак не вдигна. След половин час пак звъннах, но и тогава не вдигна. След около час опити да се свържа с нея, вече започнах да се притеснявам много.

   Чудех се какво да правя и реших да звъня в полицията за издирване (мисля, че бях на 12 тогава). Тъкмо щях да набирам номера на местното РПУ и чух как тя отваря вратата. Явно си беше оставила телефона на тих режим.

   Това беше историята на кратко. Сега може да се чудиш каква е връзката помежду тази история и паник атаките, които може би изпитваш. Нека ти обясня в следващите няколко реда.

 

Защо получаваш паник атаки като че ли от нищото?

   В друга моя статия: От къде идват емоциите съм обяснил как умът ти използва емоциите ти, за да общува с теб. Ако подсъзнанието ти иска да ти да свършиш нещо, тогава то ще използва емоция, за да те подтикне да го сториш.

   Да вземем емоцията тревога за пример. Ако умът ти е разтревожен за нещо и иска да се подготвиш за него, тогава ще използва тревога, за да те мотивира така да се каже, да го свършиш. Правилното действие от твоя страна в подобен случай би било да отговориш на емоцията като поемеш правилното действие.

   В други мои статии обяснявам как е възможно да приключиш лошите настроения от раз като поемеш правилното действие и изпратиш на ума си правилното послание.

   Ами ако откажеш да се отзовеш на тези сигнали?

   В подобен случай подсъзнанието ти ще използва по-силен сигнал, за да те насили да реагираш.

   Този по-силен сигнал може да са кошмари или непоносими емоции. Виж също статията: защо имаш кошмари

   Ами, ако и това не те кара да реагираш?

   Ами, ако умът ти продължава да чука на вратата, а ти не отговаряш?

   Най-вероятно умът ти ще стори, това което аз щях да направя, когато понечих да звъня в полицията. С други думи, ще ти изпрати паник атака.

Какво причинява паник атака?

   Паник атаката може да бъде задействана, когато някой който страда от определена фобия бива изложен на обекта от който се бои. Например, ако човек който има акрофобия (страх от високо) изведнъж се окаже във висока сграда, той може да получи паник атака.

   В други случаи, човека коже да получи паник атака без очевидна причина или стимул. Например някои хора се събуждат по време на сън в резултат на паник атака. В подобен случай обикновено някакъв несъзнателен стимул може да е бил отговорен за атаката и поради това човека ниога не я е забелязал.

 

Разликата между паник атака и паническо разтройство

   Нормално е да изпитваш паник атака веднъж или два пъти през живота си, но когато паник атаката стане по-често случващо се събитие, това вече значи че е паническо разтройство, за което е необходимо подходящо лечение.

   Изследователите не са достигнали до ясно доказателсво за причините на паническите разтройства и някои от тях вярват, че те са онаследени, особено ако има история на панически разтройства в семейството.

 

Паник атаките, както и повечето други негативни емоции са послания

   Когато умът ти се опитва да направи всичко, за да те върне в пътя, но се провали, тогава може да използва по-силни начини, за да ти привлече вниманието. Един такъв начин са паник атаките. Така паник атаките не са нищо повече от силен сигнал, който умът ти изпраща, защото не си отговорил на по-слабите сигнали.

   Паник атаките понякога може да са директни и лесни за разбиране, като например когато изпиташ паник атака, всеки път когато ще трябва шофираш. Друг път паник атаките може да изглеждат като че са случайни, защото не се случват в същите ситуации.

   И в двата случая има определена цел, която умът ти се опитва да достигне, но във втория случай тази цел е по-обща. В първия случай е ясно, че умът ти се бои от шофиране или от това да ти позволи да си в контрол, но във втория случай умът ти може да е уплашен от нещо по-общо, като хора, работа или дори самия живот.

   Когато придобиеш подходящо разбиране на целите, които подсъзнанието ти се опитва да достигне, твоите мистеризни паник атаки ще станат ясен и разбираем сигнал. Виж Какво значат подсъзнателни цели и как те влияят на живота ти.

   С други думи, провала ти в това да разбереш намерението зад паник атаката не я прави случайна или мистериозна. Просто факта е, че не си наясно от подсъзнателните си цели, които задействат тази паник атака.

 

Симптоми на паник атаки при мъжете и жените

   Паник атаката е състояние на преодоляване на страх и интензивна тревога, която се появява, когато човек бива изложен на нещо, което я задейства.

   Симптомите на паник атака имат много сходности със симптомите на тревогата, но разликата е че при паник атаката тези симптоми се появяват в много по-интензивна форма. Например по време на паник атака, човека може да се почувства, че ще се задуши, че има инфаркт или дори, че може да умре.

   Много хора, които страдат от паник атаки, не съумяват да живеят нормално, защото винаги се тревожат за това дали няма да получат поредната паник атака.

   Някои хора даже развиват отклонения като агорафобия, което всъщност е фобия, която кара човек да си стои у тях, само за да избегне вероятността от това да получи паник атака на обществено място.

   Като разбереш симптомите на паник атаките, това да се справиш с тях може да стане малко по-лесно и ето защо по-долу съм изброил тези симптоми в статията.

   По-долу има списък както с физическите, така и психологическите симптоми на паник атаки:

 

Физически симптоми на при паник атака

 • Забързан пулс
 • Изпотяване
 • Болка в гърдите
 • Горещи или студени обливи
 • Треперене
 • Виене на свят
 • Стомашен дискомфорт

Психологически симптоми при паник атака

 • чувства на силен или прекомерен страх
 • страх от задушаване
 • страх от смърт
 • страх от това да полудееш

 

Как да се справим с паник атаките

   Паник атаките всъщност на са толкова опасни, колкото звучи. Всъщност хората ги е страх при мисълта, че може да изпитат паник атака, поради различните погрешни врвания, които имат за тях.

   Някои хора мислят, че ще умрат по време на паник атака или, че сърцето им ще спре, докато всъщност, това няма как да се случи.

   Когато оправи погрешните варвания, които човек има относно паник атаките, той ще е вече една стъпка по-близо в това да я разреши.

   По-долните връзки и съответните страници към които водят, ще ти помогнат да придобиеш повече разбиране за самите паник атаки и ще ти помогнат да преодолееш симптомите.

Паник атаките и неосъзнати цели

   Понякога паник отклоненията от тип паник атака не са нищо повече от план, който подсъзнанието е било поставило, за да помогне на човек да постигне определена цел.

   Да вземем за пример жена, която я е страх, че мъжът й изневерява. В подобен случай подсъзнанието може да развие план за това да попречи на съпругът да напусне дома им.

   Този план може да я кара да страда от паник атаки, така че мъжът й да бъде насилен да стои у дома. Разбира се не всички жени, които имат паник атака я получават поради тази причина, но това е просто пример, с който ти демонстрирам как умът ти може да ти доведе психологино отклонение, само за да ти помогне да постигнеш „друга“ цел.

 

Лечение на паник атаките

   По мое мнение един човек не може просто да онаследи паник атаката, но може да онаследи неподходящите стратегии за справяне с тревогата, които родителите му са използвали и в резултат да развие паническо разтройство, вместо да живее нормален живот. Ако човека си подобри методите за справяне и се научи как да се справя с нежеланите емоции, той определено би преодолял паник атаката дори, да е имало история на хора с паник атаки в семейството му. (виж Дали онаследяваме характериситики от нашите родители)

 

   По-долу са изброени методи, които могат да ти помогнат при справянето с паник атаките:

 • Научи техники за релаксация:  Поради това че изпитваните симптоми са преувеличена форма на тревога, употребата на техники за релаксация като контрол на дишането или мускулна релаксация са високо ефективен начин за намаляване интензивността на паническата атака.

 

 • Оправи си нелогичните вярвания относно паник атаките: Това което влошава проблема с паник атаките са фалшивите вярвания, които хората имат относно самата паник атака. Например това да мислиш, че ще умреш, заради паник атаки прави ситуацията дори по-зле, докато всъщност е просто мит. Използване на метод на терапия като КПТ (когнитивно поведенческа терапия), за да си промениш вярванията относно паник атаката  може да ти помогне в това да направиш следващата паник атака много по-малко интензивна.

 

 • Лекувай фобиите си, за да се справиш с паническите разтройства: Ако паник атакати се породи в резултат на друга фобия, тогава  би трябвало да се справиш с тази определена фобия. Правейки така, това може да ти помогне да се избавиш напълно от паническото разтройство.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите