Страх от неизвестното и как да го преодолееш?

страх от неизвестното

 

Мъжа който го бе страх да приближи планината

   Нека ти разкажа една история: Преди време имало мъж, който живеел в къща близо до голяма планина. Мъжа постоянно слушал истории за звяр, който живеел зад планината и за това винаги го било страх да се приближи там, докато един ден малката му дъщеря изчезнала отвъд планината.

   Мъжът се ядосал, притеснил се, уплашил се и бил ужасен, но нямал избор освен да иде там. Той събрал каквото било останало от куража му и после се насочил към планината.

   Веднага щом приближил планината започнал да трепери, но се овладял и отишъл отвъд планината. Мъжа бил удивен да открие, че зад планината нямало нищо повече от едно красиво езеро.

   Мъжа бил прекарал двадесет години от живота си уплашен от това, което никога не било там, защото му липсвало знание за това какво има там.

 

Страх и неизвестното

   Защо мислиш, че някои хора ги е страх от тъмното? Страх ги е, защото не знаят какъв вид опасност може да се крие там. Хората ги е страх, защото нямат достатъчно информация.

   Голяма част от страха е липсата на познания. Забелязвал ли си как някои хора се ужасяват, когато ненадейно нещо падне близо тях, а е било просто чанта и после се успокояват? Страх ги е в началото, защото не знаят какво е, но когато разберат какво е, страхът им изчезва.

   Недей да живееш живота си в страх, ходи на места, където те е страх и се сблъскай със страховете си, за да видиш че са напълно нелогични. Веднага щом откриеш тези факти, страховете ти ще станат по-малко интензивни.

 

Знание и страх от неизвестното

   Знанието е сила… Дали? Всъщност  не точно. Не това не е просто мотивиращо твърдение, което използвам, за да те накарам да се чувстваш по-добре, но е вярно.

   Основата за много от твоите страхове включително и страха от неизвестното е липсата на знания. Представи си, че змията от която бягаш не е отровна, дали би се чувствал уплашен още от нея?

   Разбира се че не! Научи повече за живота и ще станеш смел.

 

Не съзнателни страхове

   Изследванията показват, че ние може да се чувстваме уплашени и на несъзнателно ниво. С други думи казано, може да се чувстваш уплашен от неизвестното, само защото има нещо от което те е страх, но от което не си напълно наясно.

   Например, хора които често се тревожат, може да ги е страх от неизвестното. Докато може да си мислят, че ги е страх от нещо, което не съществува, истината е че несъзнателния им ум просто отразява притесненията им.

   На кратко, ако постоянно бягаш от страховете си или ги отбягваш, тогава е доста вероятно да започнеш да те е страх от неизвестното след известно време.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите