Взаимоотношения и страх от самота

  • Правиш ли най-доброто на което си способен, за да избегнеш това да се чувстваш сам?
  • Страх ли те е от самотата и опитваш ли се да я избегнеш на всяка цена?
  • Мразиш ли отхвърлянето и това да не останеш сам?

   Ако отговорите на тези въпроси са ти да, тогава най-вероятно таиш страх от самота.

 

Какво причинява страха от самота?

   Страха от самота би могъл да бъде причинен от една от следните причини

  • Лош спомен за преживяване, когато си бил сам: Ако е имало период в живота ти, където си бил сам в даден момент от живота си и ако това преживяване не ти е харесало, тогава най-вероятно самото преживяване би останало в умът ти и може да се окаже, че сега те е страх от това да се чувстваш сам и ще гледаш тази случка да не се повтаря. 
  • Използване на социални връзки като начин за измъкване: Някои хора опитват да не бъдат сами и се придържат към социални групи с цел да забравят за проблемите си. Не говоря за хора, които се опитват да си разрешат проблемите и после да бягат от време на време с цел да се успокоят, ами говоря за хора, които бягат от проблемите си без да се опитват да ги разрешат (виж „избягване чрез социални контакти“) 
  • Социализиране за запълване на непокрити нужди: Ако ти липсва себе увереност и ако си бил отхвърлен много пъти преди, тогава може да станеш зависим към социализирането, само за да получиш социално одобрение с цел да компенсираш за непокритите си социални нужди. Със сигурност в този случай това да си сам би било най-лошото, нещо което би желал да ти се случи

Как да преодолееш страха от самота?

   По-долу са стъпките, които да предприемеш, с цел да се отървеш от страха си за самота

  • Научи повече за самотата: Това което се има предвид под това да научиш повече за самотата е да знаеш за конкретните причини, които те карат да се чувстваш зле, когато си сам. Когато разбереш от какво те е страх, твоите страхове ще станат по-малко интензивни.
  • Развий силата на осамотяването: Силата на осамотяването е способността да се чувстваш добре и да се напасваш, когато си сам. Някои хора се радват на това да сами до такава степен, че може да идат да гледат филм сами и после да се върнат и да се чувстват щастливи. И ти също може да си като тези хора. Просто прочети този наръчник относно силата на осамотението и как да я развиеш.
  • Промени си начина на мислене: Обикновено страха бива асоцииран с отрицателно мислене. Ако винаги очакваш лоши неща преди дори да ти се случат и ако винаги те е страх от неща, които рядко се случват, тогава е време да започнеш да мислиш малко по-позитивно. 
  • Научи повече относно психологията на страха: В този случай се оправяш с две различни емоции: самота и страх. Това да знаеш повече за тези две емоции би ти повишило шанса за това да ги преодолееш. Все пак не може да се бориш с невидим враг. Опознай врага си, за да може да го сразиш.

   Можеш ли да се сприятелиш с нови хора?

  Понякога страха от самота бива причинен от факта, че вярваш, че нямаш достатъчно умения, за да си намериш нови приятели. Дори и да имаш приятели, вярванията ти ще те накарат да си мислиш, че няма да си способен да ги замениш в случай, че ти или те се преместят някъде.

   В подобен случай ще трябва да поработиш над уменията си, докато не достигнеш етап, където вярваш, че може лесно да се сприятелиш с нови хора в случай, че изгубиш старите си приятели.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите