Тревожно разстройство (симптоми, причини и лечение)

тревожно разстройство

   Тревогата е смесица от два вида усещания, първото е да си разтревожен за предстоящо събитие, докато второто е да се чувстваш безпомощен.

   Тревогата, като всяка друга емоция е сигнал от ума ти, който те моли да поемеш действие.

   Причината поради, която се чувстваш нервен преди публична презентация е, че ума ти иска ти да си бил по-добре подготвен за нея.

   Някои хора се тревожат за бъдещето, защото усещат, че не са в контрол на живота си. Усещането за безпомощност е основен компонент, който трябва да присъства с цел тревогата да се развие у човека.

 

Защо се чувствам тревожен?

   Ако си търсил в Интернет за методи, които могат да ти помогнат да преодолееш тревогата си, все би се натъкнал на техники за дишане и отпускане.

   Докато дихателните техники са широко употребявани за намаляване на тревогата и е доказано, че са ефективни, все още те действат само над това да намалят тревогата след като се случи, вместо да я предотвратят от това да се случи!

   Все пак има логика, в това да се опиташ да спреш тревогата, отколкото да я контролираш след като се е случила. Същото е като това да се опиташ да контролираш депресията използвайки лекарства точно след като се случи, вместо първоначално да я спреш.

   С цел да се научиш как да предотвратиш тревогата първо трябва да знаеш, защо се чувстваш тревожен по време на определени ситуации. В тази статия ще ти обясня как тревогата се получава и как ти може да я предотвратиш.

 

Какво всъщност е тревогата?

   Тревогата е емоция, която бива изпитана, когато се сблъскаш с някава ситуация, която би могла да представлява заплаха на благосъстоянието ти. За пример, ако имаш ниска толерантност към отхвърлянето може да станеш тревожен на обществени места, защото те могат да доведат до отхвърляне.

   Нека предположим, че си успял да увеличиш толеранса си на отхвърляне като си изградил себе увереност и като си оправиш вярванията относно отхвърлянето. Дали това би те направило по-малко тревожен в подобни ситуации?

   Разбира се!

   В книгата си за Супер увереност обяснявам как хората се чувстват тревожни винаги, когато усетят, че не са в контрол и така стават по-малко тревожни.

   Ако се чувстваш тревожен, докато говориш пред публика, тогава това значи, че не си уверен в способността си да представиш нещо пред група от хора, или поради липсата ти на специални умения или защото никога преди си нямал възможността да си изпробваш уменията.

 

Причини за тревогата

   Усещането за тревога бива понякога свързано с липсата на самоувереност, в който случай човека се чувства безпомощен или че сякаш му липсва контрол в живота.

   Изграждането на самоувереност е едно от най-полезните неща, които може да сториш с цел да се чувстваш в по-голям контрол и по този начин да намалиш тревогата. Също трябва да разбереш, че тревогата може да бъде причинена от твоето възприятие на събитието, вместо самото събитие. Ако например неправилно си изтълкувал определено събитие, което е нещо често случващо се на всички ни, тогава би се почувствал разтревожен дори да е нямало необходимост от това.

   В книгата за Супер увереност обяснявам, че изграждането на увереност в способностите ти, може да ти помогне да намалиш тревогата, която изпитваш относно бъдещи събития. На края ако си успял да станеш по-уверен относно престоящо събитие, тогава тревогата няма въобще да те посети.

 

Тревогата може да бъде причинена и от негативни мисли

   Една от основните причини за тревога са негативните мисли. Негативния начин на мислене е навик за използване на отрицателни думи и фрази докато мислиш. Неща като: „Никога няма да пристигна навреме“ или „шефът ми ще ми крещи днес, сигурен съм“.

   Промяната на негативните си мисливни навици в положителни може да бъде много ефективна в това да ти помогне да се справиш с тревогата.

 

   Симптоми на тревога и видове тревожни разстройства

   Симптомите на тревога включват: повишено сърце-биене, дразнимост, скованост в мускулите, липса на концентрация, неспокойствие и изпотяване.

   Това да имаш проблем с тревогата не значи, че си слаб или че имаш проблем с характера си, защото това е просто нормална емоция, която ума ти използва с цел да ти помогне да живееш по-добър живот дори, ако е била използвана в неправилни моменти.

   Проблема се случва, когато тревогата се превърне в разстройство. Тревогата става разстройство, когато започнеш да се чувстваш тревожен в ситуации, където емоцията не е въобще необходима и където повлиява на представянето ти.

   Когато тревогата започне да се проявява в моменти, в които няма реална заплаха, тогава се казва, че е разстройство. Ето примери за някои от най-известните тревожни разстройства:

 

  • Паник атака: изпитване на внезапни силни тревожни атаки, които са придружени с интензивен страх
  • Агорафобия: (противно на общо приетото вярване, това не е страх от обществени места, ами е страх от това да имаш паническа атака и да не си способен да се справиш с нея. Ето защо човек страдащ от агорафобия обикновено избягва места, където смята, че изхода е труден (например претъпкани с хора места)
  • Социална фобия: поява на чувства на притеснение и срам  в социална обстановка.
  • Общо тревожно разстройство: Общото тревожно разстройство, което води до напрежение и излишно тревожене през повечето събития в живота

 

Справяне с тревогата, нови умения и дихателни норми

   Когато един човек бива тревожен, той спира да диша нормално и това още повече увеличава неговата тревога. С цел този подислващ се цикъл да се спре, може да научиш как да се успокояваш и да си контролираш темпото на дишане.

   Колкото повече практикуваш техники за релаксация, толкова повече в контрол на емоциите си ще бъдеш следвашия път, когато се почувстваш тревожен.

   Ами, ако се научиш как да говориш по-високо и по-ясно, как да привлечеш вниманието на публиката и как да правиш интересни презентации. Дали това няма да те направи по-малко тревожен за следващата презентация?

   Отново отговора е да.

   За да сумирам всичко, ако искаш да предотвратиш тревогата, тогава трябва да направиш следното:

  • Определи кои ситуации те карат да се чувстваш тревожен: Това е първата стъпка за предотвратяването на тревогата.
  • Знай кои умения ти липсват: Поразрови се зад тези ситуации, за да откриеш уменията, които ти липсват и които са причината за тревогата, която изпитваш.
  • Научи как да овладееш тези умения: Научи тези умения и ги усъвършенствай.
  • Не пречи това да използваш техники за релаксиране: Няма проблем в това да използваш техники за релаксиране, за да ти помогнат да си в контрол, докато научиш липсващите умения, но не разчитай само на тях, защото те никога няма да излекуват тревогата сами по себе си.

   Като цяло се чувстваме тревожни, когато се съмняваме в някакво умение и това дали ще се представим добре, поради липсата на определени умения. Така че научи тези умения и ще преодолееш тревогата.

 

Тревогата може да бъде причинена и от негативни мисли

   Една от основните причини за тревога са негативните мисли. Негативния начин на мислене е навик за използване на отрицателни думи и фрази докато мислиш. Неща като: „Никога няма да пристигна навреме“ или „шефът ми ще ми крещи днес, сигурен съм“.

   Промяната на негативните си мисливни навици в положителни може да бъде много ефективна в това да ти помогне да се справиш с тревогата.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите