Как да се справим със скуката?

справяне със скуката

   Как може да се справиш със скуката?

   И защо в дадени моменти ти е напълно скучно, а в други си изцяло мотивиран?
   Какви са факторите, които контролират присъствието на скука?

   Преди да знаеш как да се справиш със скуката, първо трябва да знаеш от къде произлиза тя. Всеки един от нас е развил определени желания и стремежи в детството си, които влияят на поведението му и до днес. Зрял човек обаче е този, който задоволява същите си детски желания, но по различен начин.

   Например едно дете може да е побойник с цел да се чувства защитено, но после когато порастне и стане възрастен и съзре може да започне да търси как да събира ресурси с цел да се чувства подсигурен. Действията са станали различни, защото е порастнал, но целта е останала същата. (виж Как да разбереш присхологията на хората)

   Та какво общо има това със скука.

 

Желания и стремежи от детстото и справяне със скуката

   Скуката е емоция, която се появява, когато умът ти открие, че действията, които правиш в момента няма да ти помогнат в това да си задоволиш най-важните желания.

   Да предположим, че в резултат на начина, по който си бил порастен си развил необходимост за това да си властен или известен.

   От друга страна, ако си направил нещо, което би те доближило до тези цели ще видиш, че си изключително мотивиран.

   Та първата стъпка в това да се справиш със скуката е да разбереш своите дълбоки желания и неосъзнатите си нужди, така че да работиш над това да ги задоволиш.

Защо хората се провалят в това да се справят със скуката?

   Ако справянето със скуката беше толкова лесно, тогава защо повечето хора се правалят в това да разрешат проблема със суката?

   Повечето хора бягат от целите си вместо да ги преследват, докато не ги забравят. Повечето хора няма да се опитат да си задоволят най-важните желания и просто ще се опитат да избягат като правят нещо друго, което ги разсейва от тези цели и това усилва тяхното чувство за скука.

   Някои хора дори чак до там в това да развиват ограничаващи вярвания, които ги карат да си мислят, че не могат да си преследват целите, дори и ако опитат. В книгата за Супер Увереност е обяснено как развитието на ограничаващи вярвания от сорта на „живота не е честен“ или“не съм късметлия“ може да се окаже добро извинение за човека, който не иска да си преследва целите.

   Та в много случаи скуката може да е послание от ума ти, което да ти казва, че не правиш това, което се предполага да правиш сега и че има важни цели, които трябва да гониш.

   Справянето със скуката изисква известна доза кураж, защото ще трябва да се изправиш с факта, че бягаш от важните си цели.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите