Защо постояннo се чувствам зле?

тъжен съм
Винаги ли се чувстваш зле?


Винаги ли се събуждаш чувствайки се зле и често ли се оказва, че се чувстваш тъжен?

   Да предположим, че си си ударил ръката и те боли, какви мислиш че са правилните действия, които трябва да направиш, за да спреш тази болка? Да правилно, да я измиеш, да използваш бинт може би и да я оставиш за известно време да се възстанови.

   Ами ако пък пренебрегнеш тази рана и дори се опиташ да забравиш за нея, какъв би трябвало да е лекът?

   Понякога може да заздравее от самосебе си, но ако раната е дълбока, може само да я влошиш като чакаш.

Излекувай своите рани

   Куража не е липсата на страх, ами по-скоро е способността да се изправиш с проблемите си дори и да си уплашен да го сториш. Някои хора се опитват да забравят своите стари рани, лошите си минали преживявания и нещата, които са ги безпокоили, вместо да се справят с тях.

   Някои хора не са доволни със своето тегло или това как изглеждат, но продължават да заравят проблема, като че не е там. И когато някой им напомни за него, те се чувстват зле.

   Някои хора не са доволни със социалния си статут, други пък се чувстват зле, защото не са способни да спрат определен навик, докато трета група пък се чувства зле, защото не могат да си отстояват правата.

   Така че въпроса е: защо тези хора се чувстват постоянно зле?

   Просто защото намират много неща по пътя си, които им напомнят за техните рани. Ако вземем мъжа, който не е доволен с теглото си за пример, веднага щом се сблъска с някоя от тези ситуации той ще започне да се чувства тъжен.

 

  • Когато види някой с идеално тегло
  • Когато види красиво момиче
  • Когато се запознае с някой, който му казва че трябва да се стегне
  • Когато се облича
  • Когато се среща с нови хора
  • Когато хората го гледат

   Както може да видиш тези ситуации често се срещат и когато човека си прекарва деня, той би се почувствал зле, когато се срещне с всяка една от тях. Ами ако този същия човек е имал друг проблем, като това да не е могъл да завърже приятелства с нови хора? Това би добавило повече към списъка от неща, които го притесняват. Ами ако има и трети проблем?

   Резултата ще е да се чувства зле на всеки няколко минути, защото нещата, които го карат да се чувства така са просто безброй много. В книгата цялостния наръчник за справяне с депресията съм обяснил как депресията може само да е в резултат от игнориране на проблемите ти и това да ги захвърлиш зад гърба си. Ако си бил поел действия да ги решиш, тогава депресията ти ще секне в момента в който започнеш.

 

Как да спреш да се чувстваш зле?

   Две думи. Поеми действие!

   Недей захвърля проблемите зад гърба си и недей да се държиш като че не са там. Ако започнеш да поемаш действие ще откриеш, че всички неща, които са те притеснявали вече не те притесняват или поне не толкова. Всеки път, когато се изправиш срещу ситуация, която те е карала да се чувстваш зле, ще запомниш този план за действие и ще се почувстваш по-добре.

   Сега вземи лист хартия и напиши проблемите си и предположения ти план за действие и справяне с тях, само тогава ще спреш да се чувстваш постоянно зле. Времето може да лекува, но лекува само тези, които се изправят срещу проблемите си и подминава тези които ги загърбват.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите