Как да се справим с депресията без лекарства и антидепресанти? [бърз наръчник]

как да се справим с депресията   В тази публикация тип наръчник ще обясня как да се справиш с депресията по естествен начин без да се налага да прибягваш до лекарства и антидепресанти, при положение, че не е извънредно наложително.

   Депресията е тежка емоция, която кара човек да се чувства унил, празен, обезверен и безразличен.

   Противно на настоящите ти вярвания, депресията има край и този край може да е по-скоро, отколкото очакваш. Под влиянието на депресия, хората започват да имат негативна нагласа към живота и да развиват негативен изглед, който ги кара да мислят, че проблемите им няма да се решат.

   Преди да ти обясня в подробност за конкретни начини за справяне с депресията без лекарскава искам първо да ти обясня защо всъщност употребата на лекарства и медикаменти може да е противно продуктивна в това да се справиш с депресията.

 

 Чувстваш се депресиран, тъжен или нервен? Просто вземи това лекараство и всичко ще е наред 

   Това да си го чувал някъде? Ако ти звучи като рекламен слоган, не си се объркал. За съжаление, въпреки колкото и много фармацефтичните компании да искат да те накарат да повярваш, че има лек за всичко, то не винаги е така.

   А и не рядко чувам за някой, който казва че лекарствата, които са му били предписани не са му помогнали да се справи с емоционалната болка.

   Истината е, че психиатрите в наши дни нямат достатъчно време и поради това, че времето струва пари много от тях предпочитат да използват лесен начин за притъпяване на емоциите на своите пациенти за известно време, за да могат да станат способни да лекуват повече пациенти за по-малко време.

   Най-лесното нещо, което един психиатър може да направи в днешно време не е да изслуша пациента, не да взаимодейства с него поне десет пъти, не да прекара поне един или два часа на сесия, а просто да му предпише “магическите” лекарства, които евентуално да помогнат на пациента да се чувства по-добре… за кратко време.

   Но лекарствата наистина добро решение ли са за оздравяване на емоционалните проблеми?

 

Защо смятам, че лекарствата не са добри за лечение на депресия и други подобни проблеми?

   Виж! Не че искам да навлизам в сложни теории, но умът ти е брилянтно проектиран да ти съобщава чрез емоциите ти всичко, което се случва с теб.  Точно както един мобилен телефон е бил проектиран да бибка, когато батерията му пада, така и мозъка е бил проектиран да показва определени емоции, когато нещата се объркат.

   Когато се почувстваш жаден, това значи, че тялото ти се нуждае от вода. А можеш ли да си представиш какво би могло да се случи, ако някак си си притъпил този сигнал на жажда?

   В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията казвам, че това което лекарствата всъщност правят е да притъпяват сигналите, които мозъка ти се опитва да изпрати и в резултат те отклоняват по-далеч от уликата, която би ти помогнала да решиш емоционалните си проблеми.

 

Лекарствата не биха помогнали, но образованието и себе познанието ти би.

   Като тинейджър за определен период бях тежко депресиран без да знам защо. В последствие реших да прочета повече за депресията и психологията с цел да открия какво се случваше.

   В края на краищата открих, че една от причините, която ме възспираше да съм щастлив бе начина, по който бях възспитан относно това какво трябва да работя и че трябва да работя за фирма цял живот. В по-голяма възръст все пак работих за голяма компания и открих, че за мен бе доста трудно да следвам постоянно заповедите на началник или управител. За това реших да започна свой бизнес и за около 2 години успях да постигна желана независимост.

   Веднага щом взех решението да постъпя по този път, депресията ми напълно изчезна. А ако бях използвал лекарства, най-вероятно и до сега бих страдал без да разбирам какво всъщност се случваше.

   Не те карам да спираш да изпозлваш лекарства изцяло, ако твоето състояние е хронично, защото понякога може и да ти помогнат, но те моля да потърсиш решение някъде другаде, вместо да вярваш на сляпо, че лекарствата могат да те излекуват напълно, защото това никога не може да се получи.

   Лекарствата няма да те излекуват напълно, но себе познанието ще.

лекарства и депресия

   Първата стъпка, която трябва да поемеш в това да се справиш с депресията е да разбереш, че негативния ти изглед е преувеличен и че можеш да се избавиш от това настроение, ако следваш правиния съвет.

 

    Най-общите видове на депресията са:  

   • Значително депрсивно разтойство: Състояние, в което изпитваш горе изброените проблеми 
   • Би полярна депресия:  Където изпитваш крайности в промяна на настроението. На моменти се чувстваш истински щастлив, а в други истински депресиран. 
   • След родилна депресия (депресия последвана от раждане на дете) 
   • Зимна депресия: Депресия, когато времето е студено
   • Сезонно повляно разстройсво (СПР):   Това да се чувстваш зле през определени сезони от годината.

 

Как да се справим с депресията без употреба на медикаменти?

   Най-популярното медицинско определение за депресия е „Смущение в производството на мозъчни вещества“. Това смущение бива причинено от комбинация от генетични тенденции и фактори от околната среда.

   Депресията също може да се получи в резултат на продължителен психологичен стрес или основни промени в тялото (за пример, поради заболяване).

   И докато тези определения са научно верни, всъщност са само полезни за корпорациите и фирмите, които произвеждат и продават лекарства против депресия.

   Ако имаш чаша с вода на чието дъно има дупка, което позволява на водата да изтича, тогава дали има смисъл да слагаш чашата под струята на водата от чешмата с цел да стабилизираш нивото на водата вътре?

   Същото важи и за депресията: това да работиш над лечението на симптома, който се явява химическия дисбаланс на вещества в мозъка, не би те довело до никъде освен ако не засегнеш корена на проблема.

 

Депресия и как да си помогнем сами?

   Първото нещо, което трябва да направиш за да се справиш с депресията без лекарства е да изследваш това, което се е случило в живота ти в минали моменти.

   Определено е имало време, когато не си се чувствал депресиран. Какви са външните събития, които са се случили, които са накарали настроението ти да се промени от състояние на щастие в състояние на депресия?

   Отговара на този въпрос е важен, защото всеки човек се депресира поради различни причини. Например, човек който винаги иска да забогатее, определено ще се депресира, ако бизнеса му фалира или го уволнят или от дълго време не може да си намери работа, докато за друг, който материалното богатство не е толкова важно, това не би го депресирало.

 

Как по естествен път да излекуваш депресията?

   Има ли естествен лек за депресия или винаги ли трябва хората да прибягват към лекарства?

   Един от фактите, за които малко хора са наясно относно лекарствата против депресия, е че те не са по-ефикасни от плацебо. От време на време ново изслеване бива публикувано, което показва, че успеха на лекарствата против депресия в това да я излекуват не е по-висок от този на плацебо субстанциите.

   И ако това е така, тогава защо естествените методи за лечение на депресия не са толкова популярни?

   Отговорът е прост: защото има оргормни организации и фирми, които искат ти да повярваш, че единственото решение за болката ти е да си закупиш техните продукти, докато всъщност това е една лъжа.

   В тази статия ще ти кажа как да лекуваш депресията по естествен начин.

 

Как да лекуваме депресията без лекарства?

   В статията Как да разбереш хората с депресия съм обяснил как депресията може да бъде вид възражение от умът ти, когато не успее да задоволи едно от най-важните желания, които има.

   По време на нашето детство всички ние сме развили желания (мотиви) в резултат на начина, по който сме били отгледани и ситуациите, през които сме преминали. Някои хора са развили желанието да притежват вещи, други са развили желанието да са богати, докато една трета група може да развили желанието да се фукат (виж Как да откриеш щастието)

   Тези желания оформят повечето от нашите действия по-късно, когато се мъчим да ги задоволим и ако не успеем да задоволим много важно за нас желание, тогава се депресираме.

   В книгата Цялостният наръчник за справяне с депресия съм обяснил, как естественото лечение на депресия се състои в това да разбереш тези мотиви и да работиш над тях, вместо да използваш лекарства, за да потискаш само симптомите на депресия.

 

Правилния начин как сами да излезем от депресията

   За да излекуваш депресията по ествесвен път имаш две опции: или да работиш над това да задоволиш тези свои важни желания, ако са логически или да оправиш вярванията  си относно нелогичните си желания.

   Например, ако като резултат на травматична финансова нестабилност, която си изживял като дете си развил желанието да забогатееш, тогава трябва да работиш над това да станеш богат, защото това желание е потребно, но ако си бил възпитан по такъв начин, който е довел до това да искаш да се хвалиш и фукаш и на всяка цена да си център на вниманието, тогава трябва да поработиш над това да оправиш своите нелогични идеи.

   В обобщение, за да се излекуваш от депресията, трябва или да задоволиш желанието или да работиш над това да оправиш своите вярвания, за да не се нуждаеш повече от това да задоволиш това нелогично вярване.

 

Как да облекчиш симптомите на депресия?

   Много хора по погрешка следват съвета, че могат да облекчат симптомите на депресия, като че това е лечението за депресията, но то е напълно грешно.

   Да има някакви действия, които могат да ти помогнат да облекчиш симптомите, но тези действия не могат да ти помогнат сами по себе си, да прекратиш изцяло депресията.

   Сега след като вече знаеш този факт, ето един списък от неща, които може да сториш, за да се почувстваш по-добре.

 • Слънчева светлина: Изследвания сочат, че дневното излагане на слънчева светлина може да намали симтомите на депресия
 • Социална подкрепа:  Социалната подкрепа особено интимните връзки могат да направят всички лоши емоции да изглеждат много по-малко интензивни.

 • Физически Упражнения: Упражненията могат да подсилят освобождаването на много химически вещества, които да те карат да се чувстваш добре, които могат да подобрят насторението ти и да намалят депресията. 
Депресия и гени

   Открито е, че тенденцията човек да стане депресиран е оснаследена, обаче това не означава, че ще се депресираш, заради гените си.
 

   И докато е възможно да наследиш тенденцията за депресия, все още може да стане така, че никога да не се депресираш, ако развиеш подходящи стратегии за справяне с това. Ако двама души, които имат едни и същи гени, се сблъскат с един и същ проблем, единия може да се депресира, а другия не, ако подходите им са различни. (виж как да разбереш депресията и да се справиш с нея).

 

Депресиран без причина!!

   Някои хора казват, че се депресират без причина и че се събуждат чувствайки се депресирани, докато всъщност в повечето от тези случаи причината е скрита някъде в подсъзнанието на човека.

   Някои хора са свикнали да игнорират проблемите си или сигналите, които умът им изпраща и поради тази причина се оказва така, че моментално се депресират.

   Както си видял в определението, депресията може да е в резултат на продължителен стрес. Хората, които игнорират прекомерния стрес, на който са изложени в ежедневието си, най-вероятно се депресират и после твърдят, че са се депресирали без причина.

   Ако си потискаш емоциите, бягаш от проблемите си, вместо да се изправяш срещу тях или да си зает с дейности, винаги когато живота ти тръгне на зле, тогава определено рискуваш да се депресираш.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите