Седем грешки в живота, които могат да причинят депресия

какво причинява депресия
   За много хора депресията изглежда като нещо странно, което трудно може да бъде разбрано.

   При толкова некоректна информация относно депресията в Интернет, написана от неинформирани хора, е много лесно да се объркаш, докато търсиш отговорите на въпросите си.

   Емоцията като цяло е начина, по който умът ти иска да ти привлече вниманието. Когато се чувстваш отегчен например, умът ти се опитва да ти каже, че има нещо много по-важно, което всъщност се случва с теб.

   За депресията също може да се каже, че е послание и причината толкова много хора да са депресирани за продължително време е, че не могат да разберат този вид съобщение.

   Въпреки че има стотици причини, които водят до депресия, все пак те могат да бъдат групирани в няколко главни категории. Следващия списък ще ти каже за основните причини за депресия, така че да можеш или да ги избегнеш или да развиеш план за действие, ако си вече депресиран.

 

Седем грешки в живота, които могат да причинят депресия

 

 

  • 1) Загубени/изоставени мечти: Помниш ли важната цел, която си бил поставил преди няколко години? Още ли работиш над нея или просто си я забравил и си продължил живота. Депресията понякога не е нищо повече от съобщение от умът ти, което да ти привлече вниманието към важните цели и мечти, над които си спрял да работиш. 

 

  • 2) Загуба на надежда:  Понякога може да се чувстваш депресиран, дори и да си мислел че всъщност работиш над важни свои цели. Това се случва, когато вярваш, че плановете, които следваш няма да проработят. С други думи, депресията може да не е нищо повече от състояние на загуба на надежда. (виж също защо медикаментите не са решението за депресия) 

 

  • 3) Провал в това да пресъздадеш хубавото минало:  Толкова много хора се депресират, когато живота им стане много различен от приятното им минало. Ако например винаги си бил първи по даден предмет в училище или университета и изведнъж се оказва, че си обикновен служител в обикновена фирма (както всеки друг), тогава може да се окажеш депресиран (виж: Лечение на депресия по естествен начин) 

 

  • 4) Вярване, че си изгубил това (или този), което не може да се възстанови:  Най-общия пример тук е, че хората които разбират любовта погрешно по подобен начин, е че започват да вярват в концепцията за „духовна половинка“. В края на краищата, ако един човек вярва, че има само един идеален партньор за него, тогава ще бъде депресиран, ако връзката с тази половинка не подейства (виж Как да преодолееш болката от раздяла само за няколко дни) 

 

  • 5) Постижения обвързани с време: Човек, който винаги е загрижен дали всичко е на време, винаги ще бъде фокусиран над това как си изразходва времето. Ако подобен човек е искал да постигне определени постижения преди да достигне определена възраст, тогава има голяма вероятност, че ще се депресира, ако не е успял до тогава. (виж също Как времето влияе на настроението и емоциите ти) 

 

  • 6) Липса за разбирането на личните нужди:  Щастието се получава, когато задоволиш най важните си нужди. Някои хора се провалят в това да задоволят тези нужди, просто защото не ги разбират. Ако не знаеш какво те кара да си щастлив, тогава определено ще си депресиран. 

 

  • 7) Начин на живот, който не отговаря на нуждите ти:  Било то много стресираща работа, ужасен брак или каквото и да е друго, което обикновено не харесваш, това да бъдеш изложен на подобен стрес, може със сигурност да доведе до депресия.

 

Та какво можеш ти да направиш по въпроса ?

 

   В книгата: Цялостен наръчник за справяне с депресия обяснявам как първата стъпка в това да се справиш с депресията е да започнеш да я разбираш по детайлно. Сега вече като си имаш основна идея за възможните причини за депресията си, е време да развиеш план за действие за да се справиш с нея.

   Да предположим, че си депресиран, поради причина №3 (провал да пресъздадеш доброто минало). В подобен случай мисията в живота ти би трябвало да се промени в това да положиш най-доброто от себе си, докато не станеш първия във фирмата, точно както когато си бил в училище.

   Дори и преди да постигнеш целите си, ще осъзнаеш, че се чувстваш много по-добре, просто защото умът ти ще оттегли сигнала, който е изпратил, когато е разбрал, че всъщност имаш план.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите