Анатомия на депресията

депресиран съм

   Опитвал ли си се да ядеш, когато си усещал, че си по-скоро жаден?

   Този въпрос може и да ти странно, но всъщност е аналог на това, което правят депресираните хора, когато се опитват да се справят със своята депресия.

   Когато тялото ти изпрати сигнала за жажда, тогава това значи, че му е необходима вода, а не храна. Дори и ако продължаваш да се тъпчеш с храна цял ден, жаждата ти няма да си замине освен, ако не пиеш.

   Депресията в много от случаите е просто съобщение изпратено от подсъзнанието ти, което ти казва, че живота няма смисъл, освен докато не осигуриш на подсъзнанието си това, което то иска. Съобщение, което ти казва, че има нещо определено, което смущава подсъзнанието ти и докато не си го върнеш то няма да те остави да се наслаждаваш на всички останали дейности в живота дори и да са радостни.

   „Не искам да живея и няма да се наслаждавам на живота и нещата в него, докато не ми осигуруш това, което ми е необходимо“

Искрено твое:
   Подсъзнаниео ти!

 

В десятката

   Да предположим, че някой е депресиран, защото не е бил доволен от работата си. Мислиш ли, че това да излезе на разходка, да пътува или да започне да прави нещо ново би му помогнало да се почувства по-добре?

   Разбира се че не. Да дори и да се почувства добре за известно време, депресията няма да си замине, защото в този случай е като все едно той да се храни, докато истиската му нужда е да си утоли жаждата.

   Водата в този случай е удоволствието от работата. Този човек ще трябва да стори най-доброто което може, за да намери нова работа или поне да си напише план, съдържащ действията, които смята да предприеме в случай, че не намерил работа.

   В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресия обяснявам как това да игнорираш проблемите си и това да им позволяваш да се акумулират може да се окаже основния източник за депресия.

   Някои хора се изправят с проблемите си, веднага щом се сблъкат с тях, докато други ги заравят дълбоко в подсъзнанието си или ги захвърлят зад гърба си. И когато направят така, тяхното подсъзнание обикновено отоваря с депресия.

   Знам, че за някои проблеми може да отнеме време преди да бъдат разрешени, но никога не трябва да се тревожиш за това. Подсъзнанието ти ще премахне лошите чувства веднага щом поемеш действие, а не когато самия проблем е отстранен. Все пак, подсъзнанието ти е изпратило послание (наречено депресия) с цел да те помоли да поемеш действие и така след поемане на действие, съобщението няма вече да е необходимо.

 

Ами ти?

   А ти депресиран ли си?

   И ако си депресиран, знаеш ли причината?

   И ако знаеш причината, поемаш ли действия за да се справиш с нея? Или се опитваш да я забравиш, като спиш и преяждаш?

   Когато биваш депресиран, знай че има нещо грешно, с което ще трябва да се справиш. Ако не го знаеш, тогава отдели време, за да помислиш, да си запишеш мислите на хартия и да направиш всичко възможно, за да разбереш истинската причина зад това. Веднага щом разбереш истинската причина, тази депресия сама ще си замине, ако започнеш да поемаш действия.

 

   Някои проблеми не могат да бъдат решени

   Ами ако проблема не може да бъде решен? Ами ако си депресиран, защото си изгубил някой близък или нещо ценно?

   В този случай не трябва да се тревожиш, защото подсъзнанието ти иска решение или приемане. Така че ако проблема си има решение, тогава го намери, а ако не може да се разреши, тогава приемането ще свърши работата.

   Не казвам, че всички видове депресия са пряк резултат на нерешени проблеми, но това което се опитвам да кажа, е че в повечето случаи, нерешените проблеми са корена за депресията.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите