Симптоми на депресия и тяхното разпознаване

симптоми на депресия

   По мое мнение депресията е едно от най-погрешно разбраните психологически отклонения.

  Повечето хора като тръгнат да търсят информация за депресията, често попадат на научни или академични обоснования като това, че депресията е в резултат от химически дисбаланс, който се случва в мозъка, но всъщност малко хора се сещат да пробват да я лекуват като търсят причините, които са причинили този дисбаланс.

   Депресията бива причинена от дисбаланс на химическите вещества в мозъка. Това значи, че ако имаш генетически предразположености, които позволяват на веществата в мозка ти да излязат извън норми, тогава е много вероятно да се депресираш. Нищо не може да се направи, освен да се приемат нужните лекарства, защото това е единствения начин да се възстанови химическия баланс на мозъка.

   А ти вярваш ли на това?

   Да ти кажа само, че по-горния параграф бе част от безсмислица, на която може да се натъкнеш, докато търсиш за причините за депресия. Обикновено фирмите за производство на лекарства искат да повярваш на такива теории, които даже не са и доказани, само за да си купуваш от техните лекарства, обаче истинската причина за депресия е напълно различна.

   Всъщност симптомите на депресия за мъжете и жените са почти едни и същи и в тази статия ще загатна тези симптоми, за да разбереш лесно дали в действителност страдаш от депресия или не.

 

Симптоми на депресия за мъжете и жените

   По-долу са изброени симптомите на депресия, както за мъжете така и за жените. Ако се разпознаваш в някой от симптомите изброени по-долу, тогава има голяма вероятност да си депресиран:

 

 Емоционални симптоми на депресия

 • Да се чувстваш тъжен или да страдаш от лошо настроение през деня
 • Загуба на интерес или наслада от любимите ти дейности
 • Да се чувстваш празен
 • Да се чувстваш обезверен
 • Да се чувстваш непълноценен (понякога)
 • Да чувстваш прекомерна вина (понякога)
 • Да имаш прекалено много отрицателни мисли
 • Да ти липсва мотивация
 • Липса на интерес към секса
 • Да ти е трудно да се смееш
 • Имаш мисли за самоубийство или да ти се иска да умреш

 

Физически симптоми на депресията

 • Липса на енергия за това да си вършиш дневните дейности
 • Да спиш прекалено много или обратното – недостатъчно
 • Промяна в апетита или диетата
 • Всичко да те боли без причина

 

 

Кое наистина причинява депресия?

   Да, химическия дисбаланс може да е основна причина за депресията, но този химически дисбаланс нали също е породен от нещо. В голяма част от случаите това е загуба на надежда или неспособност за решаване на важен житейски проблем.

   Нека предположим, че си много кадърен служител, но оставаш без работа по една или друга причина. Дали би се депресирал? Най-вероятно не, защото уменията ти те карат да си мислиш че няма да останеш без работа за дълго време.

   Ами ако си кандидатствал за работа в две отделни фирми, но са ти отказали. Дали тогава би се депресирал? Може и да се, но най-вероятно няма, защото все още би имал надежда.

   Ами ако кандидатсваш във всички фирми в града, в които смяташ, че може да си полезен, но всички те отрежат. Тогава дали би се депресирал? Е, тогава вече може и да започнеш да губиш надежда в това да се справиш с важен житейски проблем (освен ако не искаш да се изместиш в друг град). Депресията не е нищо повече от чувство на безразличие към това да си помогнеш на себе си в справянето с важен за теб проблем.

   И това безразличие е в резултат на загуба на надежда и така този прословут „баланс на химическите вещества в мозъка“ е само симптом, а не основната причина. (виж още статиите: Анатомията на депресията  и Чувствам се депресиран)

 

Не бъркай депресията с моментно (временно) лошо настроение!

   Много хора ми пишат или по форумите казват, че са обезпокоени защото имат всички симптоми на депресията. След като поговоря малко с тях, просто разбирам че се чувстват унили, поради скорошно събитие, което им се е случило в живота.

   С други думи много хора бъркат краткосрочното лошо настроение с депресия. Много често срещано е за образован човек да прочете оналйн за някакво психологично отклонение, после да повярва че страда от него.

   Ето ти един съвет, който да ти помогне да осъзнаеш дали страдаш от депресия или не: ако лошото настроение продължава за повече от две седмици, тогава може да искаш да разследваш повече. Ако няма лошо събитие, което да ти се е случило през изминалите две седмици, тогава може и да страдаш от депресия.

 

Продължителни лоши настроения или депресия

   В много от случаите хората бъркат лошите емоции с депресия, защото лошите настроения може понякога да продължават дълго време. Нека предположим, че например мразиш работата си.

   В подобен случай е много вероятно да се чувстваш зле всеки ден поради това. Лошото настроение, което би изпитвал в подобен случай е послание от умът ти, което те моли да поемеш действие.

   Това лошо настроение може да че се чувства като болка, но все още може да не е свързано с депресия. Обаче може да се превърне в лека форма на депресия, ако си изгубил надежда в това да си смениш работата и си бил останал там за дълго време.

 

“Имам повечето от тези симптоми!”

   Ако имаш повечето от тези симптоми, тогава не се притеснявай. Депресията не е толкова вредна, дори и да е болезнена.

   Първата стъпка, която трябва да сториш, за да си помогнеш да се избавиш от депресията е да четеш за нея по около 20 минути всеки ден.

   Веднага щом придобиеш по-дълбоко разбиране за своята депресия и за причините, които са те направили депресиран, знаейки какво да направиш, за да я преодолееш вече ще е лесна задача.

   Другите статии в тази категория ще те насочват как да преодолееш депресията, така че давай: иди и ги прочети.

Та как да я преодолееш?

   В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресия е обяснено как депресията може само да бъде начин за мозъка да ти подскаже, че има нещо и че започва да губи надежда. Когато усетиш, че не е възможно да постигнеш нещо, което е от огромно значение за теб, тогава умът ти ще отвърне с чувства на това, което описваме като депресия.

   Та как да я преодолееш тогава?

   Възвърни си надеждата като поемеш действия. Знам, че докато си депресиран е много трудно да се поемат каквито и да е действия, но освен ако не отговориш на сигнала за загуба на надежда като потърсиш друг начин, лекартвата никога няма да ти помогнат.

   Лекарства, пътуване, това да се „разсейваш или да си отвличаш вниманието с работа“ само би ти помогнало да облекчиш симптомите на депресия, но единствения начин да я преодолееш напълно е да възстановиш загубената надежда. Само тогава отново би бил щастлив.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите