13 съвета, които ще ти помогнат при депресия

при депресия

Лечение на депресията

   Лекарствата за депресия могат да ти помогнат временно, но те определено не са трайно решение на проблема. Не съм против използването на медикаменти при третирането на депресия, но съм категорично против това те да се разглеждат като единствен начин за лечение и да се избягва прилагането на повече методи.

   Има много неща, които биха ти помогнали да се почувстваш по-добре и да се справиш с моментите на депресия. В тази статия ще ти разкрия част от тези методи за третиране на депресия.

 

Без медикаментални начини за лечение на депресията

 

 • Физическите упражнения и депресията: Първото нещо, което можеш да направиш за облекчаване на депресията си са физически упражнения. Доказано е, че упражненията и тренировката повдигат настроението, стига да се правят редовно, като това се дължи на освобождаването на хормона ендорфин известен още като хормона на щастието. Отделянето на ендорфин действа като вид болкоуспокоително и намалява болката, свързана с депресията. Структурата на ендорфинните хормони е подобна на тази на морфина. И двете вещества контролират реакцията на тялото при стрес, регулират присвиванията на чревната стена и влияят на настроението. При депресия най-силно се усеща липсата на енергия.

 

 

 • Депресията и потиснатите емоции: понякога причина за депресията са потиснатите емоции. Ако искаш да се справиш с депресията си, то плачи, крещи, викай, но недей да потискаш емоциите си. Изследванията доказват, че потиснатите емоции все пак си пробиват път и влияят на вътрешните органи и цялостната ти система! Противно на общоприетите вярвания, плачът е много здравословен, тъй като тогава в тялото се произвеждат вещества, които помагат на човек да се почувства значително по-добре.

 

 • Депресията и стреса: Понякога депресията е в резултат на продължителни периоди на стрес. Ако естеството на работата ти те принуждава да си под стрес за дълги откъси от време, то тогава е хубаво да научиш повече относно управлението на стреса.

 

 • Смехът и депресията: Смей се! Смехът е здравословен и произвежда ендорфини. Дори и да не ти е до смях, все пак се помъчи да се засмееш, тъй като това ще ти помогне да се почувстваш по-добре.

 

 • Депресията и слънчевата светлина: Хубаво е да получаваш достатъчно слънчева светлина. Тя стимулира тялото да произвежда серотонин. Серотонинът е хормон, отговарящ за това да се чувстваш щастлив! Хората с недостатъчни равнища на серотонин в организма си може да се почувстват потиснати без определена причина. Една 30-минутна разходка на ден под слънцето може лесно да повдигне настроението ти.

 

 • Депресията и надеждата: Обикновено когато сме депресирани, всичко ни изглежда мрачно и печално. Сякаш нямаме изход, сякаш не може да намерим решение на проблемите си, а освен това очакваме и появяването на нови проблеми. Ако успееш да си възвърнеш надеждата, то това определено ще облекчи депресията ти.

 

 • Погрешните вярвания и депресията: В някои случаи причина за депресията е някакво погрешно вярване. Пример за такова погрешно вярване е да мислиш, че не може да разрешиш проблемите си в живота, или пък че никога няма да успееш с нещо, с което си се захванал. Ако твоят случай е такъв, то ти си щастливец, понеже веднага щом се освoбодиш от погрешното си вярване, депресията ще отшуми.

 

 • Депресията и външните фактори: Депресията може да бъде вследствие на травмиращо външно събитие като например загубата на любим човек, неосъществени цели, неоправдани очаквания, чувство за самота или за отхвърленост. Методите, описани по-горе, ще ти помогнат, но само в краткосрочен план. За да се справиш трайно с депресията, трябва да се захванеш с корена на проблема.

 

 • Депресията и вида на тялото ти: Понякога хората се депресират, защото не са задоволени с текущото си тегло или това как тялото им изглежда. Следването на подходящ хранителен план, може да ти помогне да облекчиш тези емоции и евентуално да ти помогне да се справиш с депресията. 

 

 • Неосъществените цели и депресията: Понякога депресията е резултат от неосъществени цели. Ако си амбициозна личност, която по някаква причина е пропуснала целите си, то ще ти е полезно да прочетеш статия за депресия и непокрити нужди

   
 • Депресията и емоционалната подкрепа: Проучванията показват, че хората, които имат добра социална мрежа, се възстановяват по-бързо от депресия. Иначе казано, хубаво е да имаме любящо семейство или да сме заобиколени от истински приятели или и двете. Друго изследване пък установява, че женените хора по-малко страдат от депресия, а дори и да изпаднат в такава, се възстановяват по-бързо в сравнение с неженените или тези които нямат партньор до себе си.

 

 • Депресията и вярата: Много хора може би биха искали да те накарат да вярваш, че вярата няма нищо общо с депресията, само за да подкрепят личните си вярвания за съществуването на Бог, обаче изследвания също сочат че степента на самоубийства е по-висока сред хора, които не вярват в Бог. Приключването на депресията се опира до това да повярваш, че има изход, защото вярата може да помогне на хората да бъдат оптимистични и е едно от нещата, което може да ти помогне да преодолееш депресията.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите