Как да преодолееш депресията?

как да преодлеем депресията

   В тази статия ще дискутирам методите, които могат да бъдат използвани за да преодолееш депресията по естествен начин без употребата на медикаменти.

   Лекарставата против депресия понякога се смятат за едни от най-ефективните налични методи за справяне с депресията, обаче в много случаи, други методи за лечение могат да помогнат на човека да преодолее депресията без употребата на лекарства.

 

Депресията си има край

   Когато хората прекарват много време в това да са унили, те са склонни да забравят как се усеща щастието. Част от човешката природа е, когато изпитаме определена лоша емоция за продължителен период от време да забравяме всички други добри емоции и сме склонни да мислим, че емоциите ни ще продължат завинаги.

   Едно от най-големите предизвикателства при помагане на депресирани хора е да бъдат убедени в това да повярват, че депресията им може да приключи някой ден. Ако в момента си депресиран, просто си напомни за всички лоши емоции, които си изпитвал преди и тогава си задай един въпрос: дали са приключили?

   Предишните ти чувства на гняв… можеш ли да се сетиш за тях?

   Не! Защото са си заминали след определен период от време, но когато си бил ядосан, никога не си мислил по този начин, просто си мислел че яростта ще продължи завинаги. Депресията е също като всички други емоции и следователно може да приключи, ако се придържаш към правилните действия.

   Защо мислиш, че хората мислят за самоубийство докато са депресирани? Защото си мислят, че депресята никога няма да свърши. Ако им е казано, че след един месец депресията ще изчезне, те никога няма да мислят да се самоубиват, но вместо това ще продължават да си гледат календара от време на време чакайки този ден да дойде.

 

Начина ти на живот ли е причината за депресията ти?

  •    Знаеш ли, че продължителния стрес може да доведе до депресия?
  •    Знаеш ли че потискането на емоциите ти може да доведе до депресия?
  •    Знаеш ли, когато не си настоятелен може да те насили да потиснеш емоциите си и да станеш  депресиран?
  •    Знаеш ли, че липсата на цел в живота може да те направи депресиран?
  •    Знаеш ли че насъбраната вина може да те депресира?

 

   Някои хора се депресират, само защото начина им на живот провокира депресия. Дали повечето хора не избират да изпитват стрес в живота си, като се научат как да си управляват стреса? Не сме ли ние самите, които не сме се научили как да управляваме потиснатите си емоции?

   В подобен случай, депресията не е нещо повече от съобщение, което е изпратено към теб от мозъка ти, молейки те да промениш този начин на живот, който живееш.

   Преодоляването на депресията в този случай е само въпрос на реагиране спрямо това съобщение.

 

Виж дали има промяна във вярванията ти.

   Нашите вярвания включват всички вярвания, които имаме за живота. Когато сме депресирани, всички наши мисли стават негативни и това може да доведе до сформирането на нови негативни вярвания относно живота или до сериозни модификации на вече съществуващите положителни вярвания.

   Не губят ли някои хора вяра в Бог, когато биват депресирани? Защо мислиш, че това се случва? Просто, защото сформират ново негативни вярване като „Бог ме напусна“.

   Ако в момента си депресиран, то ти трябва да се противопоставиш на подтика за това да сформираш нови негативни вярвания и трябва дори да предприемеш допълнителни стъпки в това да пребориш негативните мисли, които водят до тези негативни вярвания.

 

Справяне с депресията в резултат на раздяла

   Разочарованието във връзките и раздялата може да доведе до депресия. За щастие този сайт съдържа една от най-добрата информация в българскоро Интернет пространство, която покрива как да преодолееш болката от това да забравиш някой.

   Предизвиквам всеки човек да прочете всички статии в категорията ЛЮБОВ И ПРИВЛИЧАНЕ и категориите по темата раздяла и да видим дали после ще се чувства депресиран поради раздяла.

   Ако мислиш, че си депресиран поради раздяла  тогава знай, че този сайт е края на проблемите ти и обещавам, че скоро ще преодолееш депресията.

   В книгата Как да превъзмогнеш раздялата с някой само за дни, обещавам че ще превъзмогнеш раздялата с всеки човек, който си обичал след като приложиш това, което е написано в книгата. Ако все още се чувстваш зле поради раздяла, тогава може да искаш да погледнеш книгата.

 

Справяне с депресията прилагайки КПТ (когнитивно поведенческа терапия)

      Един от най-ефективните методи за справяне с депресията е КПТ.

   КПТ се основава на една концепция. Ако негативни мисли и дадени шаблони на поведение подсилват депресията, тогава предизвикването на тези негативни мисли и преобръщането на тези поведенчески шаблони може да помогне на човека да преодолее депресията.

   Винаги, когато напиша статия за положително или отрицателно мислене, просто използвам КПТ концепции в тях, но обикновено не споменавам че прилагам КПТ като основа за статията с цел да си спазя обещанието, за това да не употребявам сложни медицински термини.

 

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите