Разбери тревогата и депресията от различен ъгъл?

  разбери депресията

   Защо се депресират хората?
   И защо понякога се чувстват тревожни и нервни?

   В други мои статии най-доброто лечение на депресия и причините за тревога казвам, че както тревогата, така и депресията са сигнали, които мозъка ти използва с цел да те мотивира да преследваш определени цели.

   В тази статия ще изследвам и двете емоции от различен ъгъл, което ще ти помогне да разбереш тези емоции по един по-добър начин.

 

Емоциите ти служат в полза на твоята самоличност/идентичност

   Психологическата идентичност е начина, по който човек гледа на себе си или е начина, по който човек иска другите да гледат на него. Да преположим, че даден мъж иска да бъде сваляч (играч) и да бъде видян като такъв.

   В подобен случай емоциите му ще работят над това да служат в полза на идентичността му. Колкото повече, този човек се придвижва към тази идентичност, толкова повече той бива привлечен към повечето положителни емоции, които би изживял. От друга страна, колкото повече един човек се отдалечава от тази идентичност, толкова повече би изпитал нежелани емоции, като депресия и тревога (виж също От къде произлизат емоциите ни)

   Ако този „сваляч“ вярва, че външния му вид е основната причина поради, която привлича жени тогава той би се чувствал изключително тревожен, ако по лицето започне да се появява акне или някакво заболяване заплаши външния му вид.

   В този случай този мъж се е почувствал тревожен, защото глвната му самоличност е била заплашена. Това също може да обясни защо някои хора биват обсебени с определени неща, които другите смятат за трвиални.

   Например, човек който се смята за компютърен спец може да не обърне такова внимание на проблема с акнето си. И докато подобен проблем би могъл да го притеснява, това все още не би му повлияло чак до там, защото това не заплашва основната му идентичност.

 

Разбиране на депресията

   В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията казвам, че депресията е емоция, която човек изпитва, когато той вярва, че е изгубил завинаги връзката с основната си идентичност. Ако мъжа от по-горния пример се наложи да бъде изолиран поради естеството на новата му работа, тогава той определено би се депресирал.

   Депресията в този случай не е нищо повече от проявление на чувството му за това да е разкачен от идентичността, към която се е бил прикачил.

   Извода, който може да направим от всички тези факти, е че няма да си способен да се отървеш от лошите емоции като депресия и тревога, преди да си придобил идеално разбиране за себе си.

   Веднъж щом разбереш себе си перфектно, ще знаеш точно как да се отървеш от нежеланите емоции.

 

 

 

 

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите