Стъпки за лечение на депресия без медикаменти [Наръчник 2]

лечение на депресия

   Ето още един наръчник по темата справяне и лечение на депресия без лекатрства.  Той е малко по-подробно допълнение на първия, който бях пуснал преди известно време.

И за да ти е по-лесно да се ориентираш. Ето и нещо като съдържание.

 

 

   Когато влезеш в Гугъл и потърсиш за „съвети и методи за лечение на депресия“ ще ти излязат неща горе долу като тези:

1) тренирай
2) получавай достатъчно слънчева светлина
3) какви лекарства да вземеш
4) яж здравословна храна
5) прави неща, които те карат да се чувстваш щастлив

   Тези съвети са добри и според мян всеки от тях е обоснован с научни твърдения и теории. Обаче, работата е там, че няма никога да подействат напълно! Ако искаш да лекуваш депресията без медикаменти, то прочети тази статия.

 

Защо лекарствата не биха излекували депресията изцяло?

   Опитвал ли си да пиеш вода, когато всъщност си се чувствал гладен? Ако не, то следващия път, когато усетиш глад просто пий вода и виж дали ще ти помогне някак си. Предполагам, че и от сега вече може да си отговориш на въпроса.

   Депресията е като глад, тя е индикатор, че са ти необходими някакви неща, които ти липсват в живота. 

   Ако си се чувствал депресиран, а после си се опитвал да се справиш с депресията, като тренираш или като ядеш здравословно, тогава би направил същото като човек, който е гладен, а се мъчи да задоволи глада си като единствено като пие вода, когато всъщност му трябва храна. Да, водата може да запълни стомаха ти, но няма трайно да помогне на човек да се засити и да премахне глада.

   Всеки един от тези съвети е полезен до толкова, че може да те снабди със страхотно повдигане на настроението, което би ти помогнало в това да се справиш с депресията, но нито едно от тях не би премахнало коренната причина за депресията.

   В книгата Цялостния наръчник за преодоляване на депресията съм обяснил как депресията може да не е нищо повече от сигнал, който мозъкът ти изпраща с цел да те мотивира да задоволиш някаква непокрита емоционална нужда.

 

   Отговори на сигнала!

  
   Отговарянето на сигнала би премахнало депресията, докато това да го игнорираш би довело дори до по-лоши емоции.

   Когато става дума за отговаряне на сигнала, хората попадат в различни категории.

   Има такива, които си изграждат погрешни вярвания като например „Нищо не може да се направи по въпроса“ и така остават депресирани, други пък се опитват да си „оправят настроението“ като използват външни методи като приемане на лекарства или злоупотреба с алкохол и после стават също депресирани, а трети просто игнорират сигнала и се държат, като че няма проблем, докато после не се изправят с по-тежка депресия.

   Ако наистина искаш да се отървеш от депресията, недей да си като някой от хората в тези три групи, ами се присъедини към четвъртата група, която реагира на сигнала.

   Опитай се да разкодираш съобщението, което умът ти изпраща, като изследваш миналото си. Опитай се да откриеш какъв е бил живота ти преди да се депресираш и какви са били случилите се промени довели до депресия.

   След като мислиш за известно време ще откриеш коренната причина и ако решиш да поработиш над нея, то депресията ти ще си замине без лекарства.

 

Може ли всъщност депресията да се излекува без лекарства и дали изобщо лекарствата за депресия действат?

 

   В една друга статия (потиснати емоции) съм обяснил как потискането на емоциите ти може единствено да доведе до натрупването на лоши чувства, докато един ден просто не експолодират и не излязат наяве.

   Една от основните причини за депресия е потискането на нуждите, желанията и истинските емоции. Ако умът ти се е опитвал да ти изпрати определено послание с цел да те мотивира да поемеш действие, а ти си реагирал като си игнорирал това послание и си действал, като че няма нищо грешно, тогава определено би се депресирал.

   В днешно време, винаги когато попиташ повечето психолози относно лечението на депресия, те ти отговарят като ти дават странни названията за различни анти депресанти, но дали наистина лекарствата против депресия действат?

 

Потискане на емоциите и употреба на анти депресанти.

   За да предотвратиш депресията, трябва да отреагираш на молбите на ума си и също да откриеш здравословен начин да изразяваш емоциите си. Нашето общество ни е научило да игнорираме емоционалните сигнали в повечето случаи и да се справяме като просто „Бъдем силни“ като действаме, като че сякаш емоциите не са там.

   Дори и когато посетиш психолог той може да ти каже, че нещо ти има, само защото изпитваш подобни емоции. Разбира се не мисля, че всеки би го направил или би ти го казал директно, но какво всъщност значи да те кара да приемаш лекарства, за да си възстановиш баланса на мозъната химия до нормите й?

   Според мен това просто значи, не че е добре да си изразяваш емоциите или даже да ги изпитваш. Ето защо в някои случаи лекарствата може да причинят повече вреда отколкото ползи.

   Ако основната цел на лекарствата е да ти позволят да потиснеш своите емоции дори повече, тогава това би довело единствено и само до катастрофа в по-късен етап.

   Не съм изцяло против лекарствата за депресия но пък съм против терапевти и подходи, които изцяло разчитат на тях, за да излекуват депресията. Вместо това според мен психотерапията трябва да се използва, за да лекува депресията, докато лекарствата трябва само да се използват, за да накарат човек да се почувства по-добре, докато ефекта от психотарапията не се почувства.

 

Подходящото лечение на депресия и как би трябвало да се лекува?

 

   В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията е обяснено как би трябвало да се справяме с депресията като реагираме на съобщенията, които умът ти изпраща, вместо да ги игнорираме.

   Ако някой се чувства като провален, поради това, че не е постигнал нищо в живота си докато е станал на тридесет, тогава лекарствата против депресия, няма как да му помогнат. Такъв чувек не би се чувствал добре, освен ако не започне да изработа план, който да го подтикне да придобие някакви постижения.

   Пренебрегването на съобщението в подобен случай и приемането на лекарства само и единствено би влошило нещата. На кратко казано, лекарствата против депресия са просто панацеа, която ще ти помогне да се почувстваш по-добре докато не реагираш на ума си и не си решиш основния проблем.

 

Справяне с депресията по естествен начин без лекарства.

   Депресията винаги се асоциира с чувства на безпомощност, липса на контрол в живота на някой и липса на надежда. Когато е депресиран, човек обикновено търси помощ от другите, защото вярва, че не може да стори нищо, за да си помогне сам.

   Не след дълго, след като е бил в това състояние, човек започва да се самоубеждава, че е безпомощен, като сформира вярвания от рода на: „живота не е честен“ или дори по-крайни като „бог ме наказа и не иска да ми помогне“.

   Този вид самозаблуда действа добре, защото човек приписва своите проблеми на външни фактори, които са извън негов контрол и по този начин вярва, че не може да стори нищо друго освен да си помогне. (виж как да си в контрол на живота си)

 

Проблемът с антидепресантите и други подобни начини за лечение на депресия

   Според мен една от най-важните роли за терапии в лечението на пациенти с депресия е да им възвърне обратно изгубения контрол, с цел да ги накара да повярват, че могат да си помогнат и че не са жертва.

   Проблемът с лекарствата, е че те помагат на човек да се чувства като жертва още повече, защото по този начин приписва причината на депрсията на фактори извън контрола на човека, като например химически дисбаланс в мозъка. Все пак, ако се чувстваш зле поради химически дисбаланс, който е в резултат от гените ти, тогава няма нищо, което може да направиш, за да си помогнеш, нали така?

   Това е моето обясние, защо според мен лекарствата против депресия не действат в много от случаите. Вярването, че си жертва, поради фактори извън твоя контрол би те предотвратило от това да поемеш действия, за да си помогнеш и следователно така ти би останал депресиран.

   Както споменах и по-горе, в книгата Цялостния наръчник за преодоляване на депресията съм обяснил как хората се фокусират над химическия дисбаланс примерно, без да се фокусират над основните причини, които са причинили този дисбаланс. С цел да се справиш с депресията без лекарства коренната причина трябва да се открие и да се работи над нея.

 

Ти си в контрол

   Живота не е честен, но това е просто погрешно вярване, което навярно си придобил, с цел да се защитиш от това да признаеш, че си се опитал да си помогнеш и си се провалил. (виж Дали живота е наистина несправедлив)

   Ако искаш да се отървеш от депресията, тогава трябва първо да повярваш, че си в контрол, като бъдеш достатъчно смел, да се изправиш лице в лице с лъжите и погрешните вярвания, които си формирал за себе си и живота си.

   Веднъж щом отново почувстваш, че имаш контрол над живота си, може да започнеш да откриваш причините, които са те депресирали, за да може да ги промениш. Това може да е загуба на работа, незадоволена мечта, ужасна раздяла или дори натрупване на вина.

   Във всички тези случаи има много действия, които могат да бъдат поети, за да обърнат ефекта им, но ти никога няма да си способен да поемеш никакво действие преди да разбереш, че си в контрол.

 

Та какъв е най-добрия метод за лечение на депресия?

   Депресията е едно от наистина лошите чувства, което някой може да изпита. Знам че има стотици статии, които обясняват как се лекува депресия, и все пак ми се струва, че има дебат за това, кой е най-добрия начин за лекуване на депресия.

   За мен, като любител психолог с донякъде инжинерно образование, най-добрия начин за лечение на депресия е този, който действа. И поради това, че аз лично се интересувам много от резултати, то само тези начини, които доставят трайни и в най-добрия случай по-бързи резултати са такива, които смятам за най-добрия начин за лечение на депресия, според моята гледна точка.

   Някои хора казват, че физическите упражнения са най-добрия начин за справяне с депресията, други казват, че лекарствата са най-добрия начин, докато трети пък казват, че психотерапията – КПТ (Когнитивно поведенческа терапия) е най-добрия метод.

   В останалта част от статията ще проуча тези начини с теб и ще ти кажа как да подбереш за себе си най-добрия начин за лечение на депресия.

Може ли всъщност депресията да се излекува чрез физически упражнения?

   Упражненията са доказани като много ефективни в подобряване на настроението на депресираните хора, но аз все още не бих го нарекъл метод за лечение.

   Да, депресирани хора, които са започнали да тренират по 30 минути дневно започват да изпитват облекчение от депресирата, но това не значи на всяка цена, че тренирането е най-добрия начин за лечение на депресия.

   Тренирането и физическите упражнения са неща, които може да използваш като съпътстващи своео лечение/възстановяване с цел да се почувстваш по-добре, но това да зависиш от тях изцяло определено не би допринесло до някакъв траен резултат.

„Ами антидепресантите… те ли са най-добрия начин за справяне с депресията“?

   Всеки, който има повече от средното знание относно лекарствата против депресия разбира, че са толкова ефективни, колкото и плацебо хапче.

   Нямам предвид, че лекарствата против депресия не могат да накарат някой да се почувства по-добре, но определено не са най-добрия начин за справяне с депресията, ако се използват само те.

   Проблемът с лекарствата, е че те действат над това да прикрият симптомите на депресия, вместо да засягат коренната причина за депресията и за това не могат да се сметнат за начин за лечение, ако се използват сами по себе си без нищо друго.

 

   „Е тогава, кой е най-добрия начин за лечение на депресия“?

   Вече на няколко пъти споменах за книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията , но нека за последно да посоча, че там е описано, че депресията е състояние на загуба на надежда, което човек достига след като под един или друг вид се е провалил да постигне важна за него цел. Депресията е нещо повече от рекация на ума, поради това че се е провалил да се сдобие с нещо, което наистина е искал.

   В такъв случай как само тренировки биха могли да помогнат на някой да си възвърне изгубената надежда?

   Ами как лекарствата биха помогнали за възвръщането на надежда щом тя е истинската причина?

   Много хора вярват, че депресията у подрастващите (предимно тинейджъри) се различва от тази на възрастните мъже и жени или дори от депресията при жени в бременност, докато това всъщност не е вярно. Депресията във всички случаи е индикатор за липсата на надежда или липсата на присъствието на важни цели.

   Основавайки се на всички предишни факти ето и най-добрия начин за лечение на депресията

  • Използвай панацеи, но разбери тяхното естество:  Използвай лекарства и упражнения, за да се почувстваш по-добре, но недей да правиш грешката да мислиш за тях като за метод за лечение на депресията, защото те са просто подкрепящи инструменти.
  • Разбери коренната причина, а не симптомите на повърхността:  Депресията е състояние в резултат на дисбаланс на веществата в мозъка. Е и? Кой го е грижа? А какво е предизвикало този дисбаланс първоначално? Отговора на този въпрос е ключът в лечението на депресията.
  • Възвръщане на надежда: Депресията е липсата на надежда. Депресията и надеждата не могат да съжителстват заедно. Веднъж щом откриеш начин да си възвърнеш надеждата, то твоята депресия ще намалее. Всъщност най-добрия начин за лечение на депресия е този, който ти позволява да откриеш надежда в това да се сдобиеш с нещото, което си искал.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите