Какво прави един човeк значим?

значим

   Какво прави един човек значим и какво кара някой да е безстойностен?

   Задай на десет различни души този въпрос и ще получиш десет различни отговора.

   Причината поради, които това се случва, е че всеки един човек оценява стойността на другите използвайки своето си собствено разбиране.

   Ако си бил задал този въпрос на хора на обществено място, те може да ти отговорят казвайки ти, че откровенност, полезност в обществото и други положителни черти правят един човек да бъде стойностен, но ако си задал на същите хора същия въпрос, докато ги подлагаш на детектора на лъжата, ще видиш че всеки от тях би казал съвсем различни неща.

   Пряката логика, която повечето хора използват, за да преценят другите, обикновено е пълна с грешки и пропуски. За пример, някои хора преценяват другите изцяло на външен вид или раса и в резултат те определят стойността на другите базирайки се на външния им вид.

   Тези хора никога няма да си признаят подобен факт, когато биват конфронтирани, защото повечето хора ще сметнат за унижително да внесат нелепоси на повърхността в тяхното си лично разбирне.

   Та въпроса е все още този, какво прави един човек сойностен?

 

Стойностен според кого?

 

   Ето една кратка история.
   Живко бе привлекатлен и успешен мъж, но нямаше високо самочувствие, защото винаги преценяваше стойността си, оповавайки се на мнението на другите.

   Соня не харесваше Живко, защото си мислеше, че гледа на живота твърде сериозно.

   Соня не бе по никакъв начин успешна или щастлива, но собственото й разбиране за нещата гласеше, че хората винаги трябва да се отпускат и да си прекарват добре, за да живеят добре и ето за това тя не харесваше Живко.

   Соня въобще не подозираше, че причината за това да харесва да не прави нищо е това че й липсваше смелост да излезе от зоната си на комфорт дори да беше нещастна с живота си.

   Жасмина обаче пък много харесваше Живко, защото съгласно нейните собствени разбирания, успешните и амбициозни мъже са много по-стойностни от другите.

   Живко знаеше, че Жасмина го харесва, но също знаеше, че Соня не го харесва. Но поради това че имаше ниско самочувствие той смяташе, че не е стойностен само защото Соня, която беше много привлекателна, не го харесваше.

   Следвайки собствените си убеждения и логика, според Живко, колкото по-привлекателен е един човек, толкова по-стойностен той ще стане и за това мнението на Соня значеше много за него!

   Точно както видя в предния пример, всеки човек определя стойността на другите основавайки се на собствените си правила, които може да са доста далеч от истината.

 

Дали Живко наистина е стойностен човек?

   Грешката, която Живко направи е такава че той използваше погрешни правила, за да прецени стойността си и стойността на другите. Ако е бил помислил малко повече е щял да открие, че на Соня й е нужна помощ и че нейното мнение не би трябвало да носи някаква тежест.

   А ти може да се чудиш, защо ти казвам тези истории а?

   Защото искам да отбележа, че може да правиш същото каквото и Живко прави!

   Какви правила използваш, за да оцениш своята стойност?
   С какви стандарти се сравняваш?
   Кой поставя тези стандарти?
   Кой е казъл, че количеството пари измерва стойността ти? Приятел ли ти го е казъл?

   Тогава разбирането на този твой приятел може би е неправилно.

   Кой е казал, че стойността ти се определя от отделните разбирания на другите?

   Кой  е казал, че правилата, които те използват, за да преценят другите са правилни?

   Знаеш ли наистина какво е това, което кара един човек да е стойностен?

   Това е вярването, че е стойностен с пренебрегване на объркващите отделни разбирания, които хората използват, за да го оценят.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите