Изграждане на самоувереност

изграждане на самоувереност

Какво значи самоувереност?

   Самоувереността е вярването и усещането, че можеш да се справиш правилно с определена ситуация. Себеувереността е това да знаеш, че не ти липсват никакви необходими умения с цел успешно да свършиш дадена задача.

   Подобна задача може да варира от неща като социални дейности, като това да си способен да заговориш някой непознат или неща като професионални дейности, като способността да завършиш определена работа, над която работиш в бизнеса или работата си.

 

От къде произлиза самоувереността ?

   Без увереност ти със сигурност ще изтървеш много възможности, защото ще си уплашен да поемеш риска от това да пробваш нещо, с което не си сигурен дали ще се справиш. По-долу са изброени няколко факта относно самоувереността.

  • Самоувереността никога не е онаследена, а се учи и развива. Вярването, че ти липсват “гени” на самоувереност е доста популярен мит (за повече виж статията: връзката между характер и гени)
  • Самоувереността не е цялостна черта на характера, а по-скоро имаш различни нива на увереност спрямо различните дейности, които вършиш. Например: може да си уверен в способността си да шофираш, но в същото време да си уплашен да говориш пред публика.
  • Самоувереността не е постоянна с времето; може да се променя към по-добро или да се влошава, спрямо събитията които ти се случват в живота.
  • Самоувереността може да е независима от външни фактори, като това да си по-богат или да имаш някой да те обича.

 

Какво мога да сторя, за да изградя самоувереност ?

   Може да станеш по-уверен като елиминираш пълната зависимост от мнението на другите. Това е така защото, ако наистина нямаш солидно познание за способностите си и това кой си, тогава най-вероятно ще си зависим от другите за това да ти казват кой си.

   Ако те са доволни от твоите действия, тогава може да ти кажат, че си добър човек. Ако ли не обаче, може да те нарицаят като глупак, идиот или каквото и да е друго, което им пасва на погрешното възприятие. Ти разбира се би приел тези нарицания и би ги добавил към вярванията за себе си, защото от самото начало си оставил решението за това кой си да бъде взето от другите.


Как да елминираш зависимостта от оценката на другите?

   Поправянето на този проблем е много просто: На лист хартия напиши силните и слабите си страни. Редактирай и променяй списъка, докато не си задоволен с това, което си написал. Продължи да го четеш всеки ден, докато не си наистина сигурен, че това което си написал са твоите истински способности и умения.

   Сега, когато някой те критикува или нарицава можеш просто да видиш дали някое от това, което е казал ти пасва на твоята себе оценка. Ако не пасва, тогава просто пренебрегни коментара му.

 

Грубо ли е да не се съгласяваш с мнението на другите?

   Може да си мислиш, че е грубо да се oсъждаш, без да се отнасяш към другите, но нека погледнем реално над нещата. Ако си на двадесет години, би трябвало да се познаваш по-добре от някой, който те познава само от няколко месеца и така твоето мнение за теб самия най-вероятно ще е най-правилно. Още повече в подобен не перфектен свят, ти никога няма да си способен да получиш достатъчен отговор на въпросите си и търсенето ти на улики от другите никога няма да приключи.

   Точно както и всеки друг, ти определено имаш хора, които те смятат за враг, хора които ревнуват от теб или хора, които просто не те харесват поради една или друга причина.

   Подобни хора почти никога няма да ти кажат, че си страхотен или че си талантлив в определена дейност и така ще се окаже изключително трудно за теб, да получиш откровено мнение за способностите си от който и да е. Следователно най-доброто нещо, което можеш да сториш е това да зависиш на своето собствено мнение за себе си.

 

Изграждане на самоувереност и правенето на грешки.

   Някои майки крещят на децата си веднага, когато те счупят нещо, когато се изцапат, когато забравят да си напишат домашното или когато направят някаква малка грешка.

   Възпитаването на дете по този начин води до това то да си мисли, че когато направи грешка е нещо срамно и че правенето на грешки го прави различен от другите “перфектни” хора, които не правят грешки. Когато това дете порастне и направи определена грешка на обществено място (като например да си изтърве чашата по време на коктейл или да каже нещо грешно на сцена) тогава ще се чувства смутено и може да повярва, че не е ценен човек. Такъв вид мисли постепенно, но със сигурност ще му навредят на увереността.

   Ролята на родителя би трябвало да е в това да изгради увереност у детето, като го окуражава да пробва нови неща, а не да го учи да го е страх от това да прави грешки. Родителите трябва да учат децата си, че като хора правенето на грешки е нещо неизбежно.

   На кратко най-добре е да приемаш грешките си без да се само-критикуваш или да се нарицаваш.

 

Самоувереност и комплекс за малоценност

   Едно много важно нещо, над което да обърнеш внимание тук е дали ти липсва самоувереност поради някоя от причините, изброени по-горе или поради дълбоко вкоренен комплекс за малоценност. Ако проблема ти е в това да страдаш от комплекс за малоценност, отиди на тази страница.

   Казано просто, комплекса за малоценност е вид психологично разтройство, което се развива в резултат на това да се чувстваш незначителен, когато се сравняваш с връсниците и приятелите си. Това може да се окаже бариера за това да изградиш самоувереност и за това е важно да се справиш първо с него.

 

Изграждане на самоувереност и перфекционизъм

 самоувереност и перфекционизъм 

Една от най-големите причини за липсата на увереност е това да си перфекционист. Перфекционистите винаги си поставят невъзможни цели или много високи стандарти, които никога не могат да покрият и това кара увереността им да деградира, докато успеха им убягва пак и пак. Един пример за подобни невъзможни стандарти може да е: „никога не трябва да правя грешки, ако искам да съм велик, в това което правя“.

 

Липса на самоувереност и настоятелност

   Липсата на настоятелност в комуникацията също може да доведе до това да имаш по-малко увереност в своите способности. Ако си настоятелен, това ще ти помогне да почувстваш, че си в контрол, че си важен и по-значим, който си струва уважение и внимание.

Настоятелността е способността да изразяваш и покриваш нуждите си, без да бъдеш агресивен; това е също начин на общуване, който те кара да си отстояваш правата и никога да не ги пренебрегваш, докато едновременно с това не нарушаваш правата на другите.

 

Липса на самоувереност и негативен вътрешен диалог

   Обикновено липсата на самоувереност се асоциира с негативен вътрешен диалог, което се явяват отрицателните фрази и думи, които продължаваш да си казваш, докато си правиш нормалния мисловен процес. Спирането на тези негативни думи и фрази и това да ги замениш с положителни не само, че може да повиши увереността ти, но може и да ти помогне да си оправиш много от емоционалните проблеми.

 

Липса на самоувереност и беден себе образ

   Понякога дълбоката причина за липсата на себеувереност е това да имаш беден или слаб-себе образ. Пример за това е ако си мислиш, че си грозен и така да ти липсва увереност, винаги когато се срещаш с нови хора. С цел да знаеш дали ти липсва увереност трябва да знаеш дали това не се корени в начина, по който гледаш на себе си или така наречения твой себе образ.

   Ето един прост тест, който можеш да направиш: ако откриеш, че се чувстваш по-уверен, когато носиш своята най-хубава риза и много по-малко уверен, когато си облечен с нещо друго, тогава липсата ти на увереност може директно да произходжда от бедния себе-образ, който имаш за себе си. В този случай, това да оправиш слабия си умствен себе-образ е всичко, което трябва да направиш, за да си възстановиш самоувереността.

 

Самоувереност и любов

самоувереност и обич

   Хората се влюбват в тези, които могат да им помогнат в това да компенсират за слабостите им и тези, които имат допълващи се на техните черти от характера. В книгата Как да накараш някой да се влюбив в теб, описвам как това да се презентираш като някой, който е уверен, може да увеличи шансовете ти за това да накараш някой да се влюби в теб. Открито е, че жените са много по-привличени към уверени и настоятелни мъже, особено ако самите те (жените) са стестнителни.

   Ако откриеш, начин да убедиш хората, че си уверен, то ти определено ще имаш повече фенове и ще си увеличиш шансовете за това да накараш някой да се влюби в теб.

 

Изграждане на самоувереност и знания

   знанияКогато знаеш ползата от това да правиш нещо редовно, ще си много по-уверен в това да говориш по темата и да го вършиш, отколкото ако само го правиш по навик. Въпреки, че не трябва да предоставяш обяснение на другите за това, което правиш, силата на това да го знаеш може да подсили самоувереността ти доста. 

 

 

Самоувереност и това да се сравняваш с другите

сравняване с другите

   Някои хора са развили ужасен навик за това винаги да се сравняват с другите. Това, което е по-зле даже, е че те избират да сравняват критерии, които почти винаги ги поставят в слабия край на сравнението. Те игнорират всичко, което е значимо у тях и изборат само това единствено нещо, което им липсва и го сравняват с другите.

   Така разбирайки, че са различни,  те се чувстват по-малко уверени относно себе си и способностите си. Това поведение само води до вреда в тяхната вече износена самоувереност. 

 

Страх и липсата на самоувереност

   Знаеш ли, че страха също може да ограби част от самоувереността ти? Ако примерно те е страх от призраци или от тъмното, тогава подсъзнанието ти вероятно ще бъде малко объркано, за това защо мислиш, че трябва да се чувстваш уверен, когато се окажеш безпомощен в дадени безвредни ситуации като това да си сам на тъмно. Колкото по-безпомощен се чувстваш, толкова самоувереността ти ще ерозира в резултат.

   Все още може да си уверен, дори когато те е страх от нещо, но това да се изправиш срещу страховете си, ще те направи много по-уверен отколкото всъщност си.

 

Себеувереност и самоподсилващ се цикъл

   Точно както и характера ти влияе на поведението ти, така и поведението ти влияе на характера. Това да се държиш по не настоятелен начин може да доведе до това да се почувстваш по-малко уверен и също би довело до подсилващ цикъл, където твоята постоянно намаляваща увереност те прави дори още по-малко настоятелен и това в замяна даже още повече те отслабва.

   Това също може да подейства и по обратния начин, защото като се насилиш да действаш по уверен и настоятелен начин, ще започнеш да се чувстваш по-уверен, което ще подсили и ще те направи дори по-силен.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите