Сигнали които показват липса на увереност.

липса на увереност

Липсва ли ти самоувереност?
Или си вече на път да я изграждаш?
Винаги ли си притеснен, защото те е страх от това, че хората ще  забележат, че ти липсва увереност?

   Ако отговаряш с „да“, тогава знай че трябва да си пазиш емоциите за себе си и докато не разрешиш проблемите си, никой няма право да ги знае. Твоите емоции са си твои и никой не трябва да знае как се чувстваш освен тези хора, с които ти избереш да ги споделиш.

 

Защо ми липсва увереност?

  Липсата на себе-увереност е един от най-често срещаните проблеми от които страдат хората. Повечето от тези хора се опитва да скрият факта, че имат ниско самочувствие, защото ги е срам да си го признаят.

   Много хора, които ме питат относно  увереността и такива, които се чудят защо им липсва увереност и дори отговорите ми да се различават всеки път, в зависимост произхода и опита на човека, който ми е задал въпроса, все пак бих могъл да кажа, че отговорите ми са насочени към това да поправя изопачените вярвания, които самия човек притежава. 

Само-увереност, липса на увереност и изопачени вярвания.

   Преди време бях с един мой приятел в ресторант наблизо. Заведението беше доста пълно, защото беше новооткрито. Приятелят ми стана и отиде до тоалета и така, аз започнах безцелно да наблюдавам хората около мен.

   Видях двама души, които изглеждаха тревожни защото не познаваха никой там. За щастие знам как перфектно да разчитам езика на тялото.

   Когато погледнах на другата страна открих човек, който се чувстваше некомфортно, защото беше сам. Когато погледнах на другата страна започнах да виждам все повече и повече обикновени хора.

   Не открих супер човек или всемогъщ човек, който да няма уязвимостите, които нормалните хора имат. Дори уверените хора, които видях бяха обикновени. Някои от тях бяха спокойни, които сякаш не мислеха за нищо, други леко тревожни за дадени неща в живота им, докато имаше и трета група, които просто се забавляваха.

   Но в другия край на стаята стоеше един много уплашен човек, който гледаше същите хора, които и аз, но  разликата че между мен и него бе, че той ги виждаше по различен начин.

   Той виждаше ароганти хора, супер хора, които са по-добри от него и които са с надуто его.

 

Добре дошъл в истинския свят

липса на самоувереност   На човека му липсваше самочувствие, защото надценяваше способностите на приятелите си и подценяваше своите собствени.

   Той се чувстваше незначителен, защото си мислеше, че хората които са наоколо са много по-добри от него, той разчиташе погрешно езика им на тялото и им придаваше значения, които пасваха само на неговите собствени вярвания.

   Човека може би виждаше другите нервни хора, които аз видях по рано, но съм сигурен, че вярваше, че те са супер хора, които не могат да се чувстват нервни, уплашени или да им е неудобно.

   Поуката от цялата история е проста: една от основните причини, на хората да им липсва увереност е че виждат  напълно различен свят от истинския такъв. Те придават супер сили на всеки освен на тях самите и  вярват, че са малоценни сравнено с другите.

 

   Няколко сигнала, които показват, имаш липса на увереност

   По долу са изброени някои сигнали, които показват, че може да ти липсва самоувереност. Всеки с опит над средното ще ги забележи и ще прецени, че ти липсва самоувереност. Гледай да си сигурен, че си осъзнат за тях.

 

  • Да даваш обяснения за своите действия : Да предположим, че някой вечеря с група от хора, които не познава много добре и после по случайност си изтърва чашата с питието на пода. Какво би направил? Е, някои хора мигновено биха започнали да дават обяснения за това какво и защо се е случило, като коментират неща като: „ами чашата беше почти на ръба на масата“ или „много съм изморен днес, за това съм малко разсеян“.

От друга страна обаче, уверените хора не дават обяснение за своите действия; ако си изтървал чашата или си сгрешил, това не променя кой си. Твое право е да правиш грешки, защото си човек и не трябва да си търсиш извинения за това да ги правиш.

  • Моментално да реагираш на критика:Сигурен съм, че си имал ситуация, където когато си критикувал с малък коментар свой приятел, той ти е отвърнал обратно и агресивно. Например: ако си казал на приятеля си нещо като: „представянето ти не беше толкова добро днес“, а той е отвърнал с „не, не, не, това е така защото бях уморен“ или „не, просто мислих за нещо друго, докато работих и за това бях разсеян“.

Това показва, че му липсва себе-увереност. Уверените хора слушат критиката и разпознават дали е градивна или не. Ако е градивна я приемат, ако ли не, то това не ги тревожи много.

Ако видиш шампион по културизъм и му кажеш, че изглежда слаб, какво мислиш че ще стори той? Най-вероятно ще се усмихне и ще се отдръпне, защото знае, че шампион.

 

  • Компенсиране: Един приятел изглеждаше много разсърден един ден и когато му казах за това, той отвърна, че никога не бил се сърдил и никога нямал проблеми. Какво се случва тук? Дали моя приятел е супермен, който е винаги щастлив? Разбира се, че не. Така той просто компенсира за липсата си на самоувереност. Всеки компенсира по свой си начин. Един човек може да се държи арогантно, друг може да отговори използвайки думата „никога“, а трети може да се превърне в перфекционист.

Всеки един от нас си има своите слаби страни, точно както и силни страни. Не е необходимо да компенсираш за своите слабости, защото никой не е съвършен. Някои хора мислят, че действието за компенсиране може да им помогне да се почувстват по-добре, но всъщност подсъзнанието е достатъчно интелигентно, за да разпознае този номер и обикновено ще отвърне с депресия. В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресия обяснявам как това да заровиш проблемите си или да ги захвърлиш зад теб води до депресия. Рано или късно подсъзнанието ще осъзнае, че нещо не е наред и ще те направи депресиран/а.

  • Език на тялото: Хората на които им липсва увереност винаги заемат отбранителна поза (кръстосани ръце а може и крака). Уверените хора рядко заемат тази поза, освен ако не са „нападнати“ или не се чувстват студено, така че свикни да забравиш тази поза.

 

  • Да бъдеш перфекционист: Перфекционистите мислят, че живеят в идеален свят и за това опитват също да направят всичко да е перфектно. Проблемът е, че могат лесно да се разстроят, ако получат 99 точки от общо 100 на изпит примерно. Това се случва, защото мислят, че освен, ако не са перфектни може да не станат стойностни хора. Това води до постоянно разочарование включително и това никога да не са ‚перфектни‘. Уверените хора не са перфекционисти. Те се опитват да постигнат успех, а не перфекционизъм. Ако получат 5-ца, може да се целят за 6-ца следващия път, но ако поучат 99%, няма да се целят за 100%.

   В книгата Супер увереност обяснявам, че една от основните причини за това хората да се провалят в това да се чувстват удобно е, че надценяват силите на околните. Следващия път, когато се окажеш сам в голяма група от хора, искам да ги гледаш различно. Искам да се опиташ да ги прецениш без някакви наклонности към вярванията ти. Научи да разчиташ езика на тялото и се опитай да различиш езика на тялото на хората, с които се срещаш и ще откриеш, че си имаш работа с нормални хора.

   Следващия път, когато почувстваш че ти липсва увереност погледни по друг начин хората около теб и си кажи на себе си: „добре дошъл в истинския свят

   Липсва ти увереност, защото вижаш различен свят от истинския.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите