Признаци за ниско самочувствие и как да си подобриш самочувствието?


Много хора ми обясняват, че обичат полето за собствена помощ и че са чели доста по теми като личностно развитие и себепознание. Някои от тези хора ми казват, че проблемът им със себе помощтта, е че изпитват голямо подобрение след като са прочели съветите, след което само след няколко седмици са се върнали в състоянието от където са започнали.

   Това по-конкретно се случва със съветите за себе-увереност и самочувствие, където хората изпитват подобрение в самочувствието си за кратко, след което се връщат на изходна позиция след като са забравили за тези съвети.

   Прочети докрай, за да видиш как трайно да си подобриш самочувствието.

   Хората с ниско самочувствие са склонни да вярват, че има нещо грешно у тях и вярват, че са по-малко значими от останалите.

   И поради вярването, че са някак си различни, те се фокусират над доказателства, които подкрепят техните убеждения и пренебрегват всички останали, които сочат противното. Резултатът е подсилване на погрешните им вярвания и така това ги кара да си прикриват недостатъците.

   Хора, които имат ниско самочувствие винаги се опитват да се прикрият или да стоят настрана, за да не може никой да забележи техните въображаеми недостатъци.

   Ще започна тази статия като кажа за някои от признаците за ниско самочувствие и това как хората се опитват да прикрият недостатъците си и после ще ти дам основни насоки за това как да го подобриш.

 

„Има ли нещо грешно у мен?!“

 

  • Страх от правенето на грешки: Хора, които имат ниско самочувствие ги е страх да правят грешки, пред други хора и се чувстват неловко, ако се случи. За тях правенето на грешка би привлякло вниманието на другите и тогава те биха забелязали техните недостатъци.

 

  • Всичко трябва да бъде перфектно: Хора с ниско самочувствие се опитват да правят всичко перфектно, за да не бъдат забелязвани. Те вярват, че ако са перфектни и изрядни, то никой не би забелязал недостатъците им.

 

  • Чувство на тревога около другите: Хората с ниско самочувствие ги е страх да бъдат преценявани и това е една от главните причини да се чувстват тревожни около други хора, особено непознати.

 

  • Неспособност да се толелира критика: Критиката е директно напомняне за пропуските на човек, защото хора, които имат ниско самочувствие вярват, че не са пълноценни и мразят критиката, защото им напомня за вече съществуващите им недостатъци.

 

  • Изграждане на “защитни щитове”: Някои хора, които имат ниско самочувствие се опитват да подсилят собствената си значимост и важност, като създават „щит“ на арогантност. Този щит в повечето случаи е прикритие за ниско самочувствие.

   От по-горе изброените признаци става ясно, че липсата на самоувереност е в резултат на това да вярваш, че има нещо грешно у теб. В книгата Супер увереност е обяснено как основната причина на хората да им липсва самоувереност е погршното вярване, което са сформирали за себе си в миналото.

   Единствения начин да се почувстваш отново уверен е да се научиш как да се отървеш от тези погрешни вярвания и да ги замениш с нови. Ако по-горните признаци покриват поведението ти, тогава е време да поемеш сериозни стъпки в това да се отървеш от подобни поведения, за да подсилиш самочувствието си.

   Продължи да четеш нататък за по-подробна и обширна информация.

 

Самочувствието черта на характера ли е?

   Противно на общо-приетото вярване, самочувствието не е черта на характера, с която хората биват родени, а е просто навик за това да вярваш в своите собствени способности и умения.

   Сигурен съм, че когато за пръв път си използвал Интернет си нямал увереност в своята способност да откриеш, това което си искал и си бил малко объркан. Днес обаче имаш увереност в умението си да достигнеш каквото и да е, само за някоко секунди, защото си го правил вече много пъти.

   И от тук може лесно да кажем, че самоувереността се изгражда, когато успеем да направим нещо много пъти, докато не започнем да вярваме, че може да го направим по всяко време, когато пожелаем. 

   На някои хора им липсва самоувереност в определени дейности, защото никога не са успели да ги правят успешно (като говорене пред публика например). Човека, който го е страх от изява пред публика може да се е опитвал по-рано да го прави, но все пак да се е чувствал нервен и уплашен.

   С други думи казано, самоувереността не е нищо повече от набор положителни убеждения, които биват сформирани поради различни причини, включително способността успешно да свършиш нещо. Веднъж щом тези вярвания биват развити, може станеш уверена личност.

   И сега добрите новини. Всеки човек може да развие тези положителни убеждения и да стане уверен. Противно на някои общо-приети вярвания, за само-увереността не съществуват гени.

 

Самоувереност и външни фактори

   А дали самоувереността е свързана към външни фактори? Можеш ли да разчиташ на пари, авторитет, власт и слава, за да се чувстваш самоуверен?

   Проблема с външните фактори е, че те винаги се променят и никога не са константа. Дори и да си един от най-известите хора на света, скоро може да бъдеш заменен от нов, който да отнеме светлината на прожектора от теб.

   Зависимостта от външни фактори е нестабилна самоувереност, но да зависиш на уменията, които са ти донесли външните фактори определено може да даде на самоувереността ти много по-голяма стабилност. Все пак може да изгубиш новата кола, която си си взел, но не може да изгубиш уменията си за правене на пари, които са ти помогнали в това да си купиш новата кола (виж още Външна самоувереност)

   Та накратко, с цел да се чувстваш самоуверен навсякъде и във всяка ситуация, трябва да се научиш как да вярваш в способностите и уменията си, вместо да се опираш на парите, известността или позицията ти на работното място.

 

Ето защо не можеш да изградиш самочувствие…

   Всички ние сме родени уверени без погрешни вярвания, неправилни шаблони на мислее или възспиращи ни навици.

   Когато един човек си изгуби самоувереността това значи, че е успял да научи ново умение, което е понижило вече съществуващата му само-увереност.

   Например, някои хора са научили как непревилно да интерпретират действията, които други хора правят. Ако някой не им се е усмихнал подобаващо, те бързо приемат, че не са интересни без да мислят за други възможности.

   Това, което тези хора правят е, че продължават да си понижават самочувствието с всяко социално взаимодействие, поради собствения им само-разрушителен шаблон на мислене.

   В книгата за Супер увереност е описано, че както са ти необходими нови умения, за да си изградиш самочувствие, също така е необходимо да се отървеш и от някои навици, които ти понижават самочувствието.

   Когато тези хора прочетат съвети относно изграждане на самочувствие, те определено стават по-уверени, но поради това че все още се придъжат към само-разрушителните си навици, те губят за нула време увереността, която са си изградили.

Как да си подобриш самочувствието?

как да си подобря самочувстивето   Тези само-разрушителни навици имат корени, които се явяват погрешните вярвания. Ако например вярваш, че не си привлекателен, то ти би инерпретирал погрешно всяко действие сторено от другите, за да си докажеш вярването.

   Всяка усмивка, шепот, отхвърляне или всяко неясно действие би било сметнато като ясно доказтелство за твоята невнимателност и така самочувствието ти би се понижило с всяко социално взаимодействие.

   Ако искаш да си подобриш самочувствието, тогава се отърви от погрешните вярвания и само-разрушителните си навици, само тогава ще можеш да задържиш подобрението, което си получил от съветите, които си прочел.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите