Как се държат неуверените хора

   Във фитнеса е толкова често срещано да се случват разговори помежду напълно непознати. Ако някой е заел определен уред, много често може да се види някой друг да дойде и да попита кога ще е свободно.

   Веднъж докато тренирах на един от уредите, един мъж със сърдито изражение дойде и по агресивен начин каза „Колко още ще стоиш тука?“

   Ако не знаех нищо относно психологията щях и аз да се ядосам и бих приел действието му като неприемливо, но поради това, че разбрах че мъжа се чувсташе несигурен, просто се усмихнах и му казах „след 2 минутки и съм готов“.

   Какво общо има поведението на мъжа с неувереността и защо той се държа агресивно?

 

Неувереност и себе съмнение

   Когато някой има съмнения в себе си или когато вярва, че има определени пропуски, той започва да компенсира за тези пропуски като прави определени действия, които може да засегнат другите.

   Мъжа от предния пример имаше съмнения в мъжествеността си. Не че не вярваше  че е мъж, но сякаш беше така, че вярваше че не е чак такъв мъж. Може би защото не беше чак до там успешен, може би защото хората винаги го критикуваха или защото са го тормозили и подигравали в училище.

   Причината не е от значение, а по-скоро крайното заключение. Мъжа се чувстваше неуверен, защото не усещаше, че е истински мъж и в резултат той комепнсира това като показваше  видно агресивно и прекалено напористо поведение.

   Ако се чувстваше добре, той би ме приближил с усмивка на лицето, но защото вярваше, че усмивката би го накарала да изглежда по-малко мъжествен, той избра да се цупи.

 

Защо неуверените хора се държат по този начин?

   Разбира се не всички неуверени хора се държат агресивно, но всички без изключение се държат по определен начин, който им помага да си скрият определени несигурности.

   По-долните под точки биха обяснили защо неуверението хора се държат по този начин:

  • Развиват себе съмнения: Например един мъж може да започне да вярва, че не е привлекателен. Това ограничаващо вярване става семето, което по-късно пораства в неувереност.
  • Потвърждават съмненията си: В книгата за Супер увереност съм казъл, че неуверениете хора започват да събират предубедени доказателства от външния свят, само за да докажат че съмненията са им верни. Например, мъж който вярва че не е привлекателен винаги би свързал с външния си вид всяко отхвърляне, което получи.
  • Те компенсират: Накрая неуверените хора биха се държали по начин, който им позволява да компенсират и да си скрият слабостите си. Например мъж, който вярва, че не е привлекателен се отнася с момичетата по подъл начин, само за да се държи, като че не му пука за тяхното одобрение. В подобен случай той се придържа към стратегията „зарежи ги пръв преди те да зарежат теб“.

   Както може да видиш много от странните действия, които хората правят са в резултат на това че им липсва увереност. За да овладееш до съвършенство комуникационните умения ти трябва да научиш повече за психологията, за да може да вникнеш зад истинските действия на хората, с които взаимодействаш.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите