Определение за перфекционизъм

перфекционизъм

Кои хора са перфекционисти

   Перфекционист е някой, който си поставя изключително високи стандарти и после очаква да ги постигне. Поради това, че тези стандарти са далеч от постижими, перфекциониста обикновено се оказва с липса на самочувствие.

   Ето някои примери, от стандартите, които перфекциониста си поставя за себе си:

 

  • Никога повече няма да правя грешки
  • Всеки трябва да ме обича
  • Винаги ще имам най високата оценка на всички изпити
  • Трябва да правя всичко перфектно

   Основавайки се на този начин на мислене, перфекциониста се чувства много засрамен, когато направи грешка и това причинява още вереда на самочувствието му. Най-голямата причина, която перфекциониста мисли по този начин, е че забравя един много важен факт за себе си, който е че той е човешко същество!!!

   В книгата за Самоувереност е е обяснено как перфекционизма е една от основните причини зад липсата на себе-увереност. Перфекциониста постоянно цели идеалност и с всеки провал неговото ниво на увереност спада малко по малко, докато не остане без увереност.

 

Не трябва ли да се мъча да съм перфектен?

   Това да не си перфектен не значи, че не трябва да положиш най-доброто на което си способен. Трябва да положиш най-доброто от себе си и да знаеш, че като хора не можем винаги да сме перфектни и че и ние правим грешки.

   Веднъж щом разбереш, че е ОК да се проваляш, да правиш грешки и дори да се държиш тъпо от време на време, тогава увереността ти ще се подсили. И преди съм казвал, че на хората им липсва само-увереност, защото продължават да си намляват самочувствието всеки ден използвайки грешни шаблони на мислене.

   Понякога хората стават перфекционисти в резултат на това да страдат от комплекс за малоценност. Когато някой се почувства малоценен той може да стане перфекционист с цел да скрие дефекти от другите.

   Перфекциониста мисли, че е ако е бил способен да изглежда перфектен пред всички останали, тогава те може никога да не открият истинските му недостатъци.

 

Справяне с перфекционизъм

   Да предположим, че си открил че се опитваш да си перфектен, защото си уплашен, че хората мислят, че не си завършен.

   В подобен случай не е необходимо да се оправяш с перфекционизма директно, но трябва да поправиш вярванията, които са те накарали да мислиш, че хората ще те преценяват по лош начин, само защото си направил някакви грешки.

   С други думи, с цел да се отървеш от перфекционизма ти трябва да се отървеш от грешните вярвания, които са го причинили.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите