Себе увереност и това да се сравняваш с другите

Аз не съм като тях

   Горкия Жоро, той не е привлекателен като филмова звезда, нито пък има голяма кола като някои от приятелите си.

   Не е нито богат, нито толкова интелигентен като състудентите си.

   Защо Жоро тогава да се чувства уверен? Той сигурно се чувства малоценен спрямо всеки друг!

   Дали това е вярно?

   Разбира се че не!

   Просто защото Жоро никога не се сравнява с другите и така той е щастлив.

 

Себеувереност и сравняване с другите

   Някои хора са развили лошия навик за това винаги да се сравняват с другите. Проблемът с тези сравнения, е че обикновено биват задействани, когато хората открият, че вече им липсва нещо!

   Това значи, че хората възнамеряват да играят игра, която вече са изгубили, когато се сравняват с другите. Ако един мъж се разхожда по улицата и види някой да го разминава с красивата си приятелка, неговия негативен вътрешен диалог би бил задействан и той би могъл да започне да си казва неща като „нямам красива приятелка, значи това ме прави по-малко значим от него, може би съм грозен… дрън дрън дрън“ (виж защо външни събития като това да види мъжа с приятелката си задействат нови мисли и идеи)

   Както виждаш сравнението започна, когато мъжа вече бе открил, че е изгубил. Сравнението бе започнало поради едно единствено нещо: липса на себеувереност.

   Така това започва да става като само подсилващ се цикъл, където първо смяташ, че си малоценен и така приемаш, че ти липсва нещо в сравнение с другите и винаги когато откриеш нещо, което ти липсва, започваш да се сравняваш и така подсилваш погрешните вярвания за себе си.

 

Прекърши цикъла

   Добрите новини са, че може да прекършиш този цикъл на две различни места. Можеш или да започнеш да изграждаш самоувереността си и като градиш повече самоувереност постепенно ще се отучиш от навика да се сравняваш с другите или може да се тренираш в това да спреш да се сравняваш с другите и така да спреш цикъла.

   Аз лично препоръчвам и двата, защото самоувереността е толкова важна и си струва да опиташ всеки възможен начин, който ти е наличен, докато я изградиш.

 

Погледни целия пакет

   Втората грешка, която хората правят, когато започнат да се сравняват с другите е да избират само една черта и после да си правят цялостен извод основавайки се  само на нея!

   Един човек може да е много интелигентен и все още да смята себе си за непълноценен, защото не е достатъчно добър като приятелите си в играенето на футбол.

   В книгата за Себе увереност съм казал, че ако е наложително да се сравняваш с някой друг, тогава сравнявай „целия пакет“, а не само отделно качество или черта. Да, той може да е по-привлекателен от теб, но ти пък може да си по-умен.

   Той може да е по-богат от теб, но ти пък може да си по-щастлив от него. Мисли за себе си като комплект от много неща, защото не е справдливо да осъждаш себе си, основавайки се само на едно нещо, което нямаш или не можеш да направиш.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите