Как да се справиш при проблеми със себе образа си – ефективни съвети

   * Преди да започна по същество, нека кажа, че тази статия ще е малко по-дълга от обикновеното, така че може да си отделиш 10-15 минути за цялото й прочитане. А ако не искаш или нямаш толкова време може направо да използваш съдържанието по-долу, за да прескочиш на главата, която ти трябва.

 

 

   Какво причинява проблемите със себе образа?

   Защо някой, който изглежда привлекателен прекарва живота си мислейки, че не е или че е дори грозен?

   Хората, които имат проблеми със себеобраза в живота си често вярват, че са много по-малко привлекателни, отколкото всъщност са.

   Когато човек имащ проблем със себе образа си, се погледне в огледалото, той не вижда истинско отражение, ами вижда отражение на критиката, която е получавал, обидите, от които е страдал като дете или пък тозмоза, който може би му е бил приложен в ранните му години.

   В резултат на тези събития, човек започва да вярва, че изглежда непривлекателен, странен, грозен, незначителен и куп други подобни подронващи самочувствието му определения.

   На кратко казано с тази статия ще се опитам да разсясня и да дам някакви основни насоки за справяне с подобвен вид предизвикателства, които накратко наричам проблми със себе образа.

   За да избегна евентуални двусмислици нека на кратко уточня какво аз смятам, че означава себе-образ. Под определението себе-образ в този сайт разглеждам начина, по който гледаме над себе си. Това как се самоопределяме, само оценяваме и в общи линии това как гледаме на нас самите.

   В зависимост това как се самооцняваме, себе-образът ни може да бъде по-скоро положителен или по-скоро отрицателен.

   Казано по друг начин човек страда от проблеми със себе образа, когато мисли, че изглежда по-зле отколкото всъщност е.


Проблеми със себе-образа и твоето минало.

   Проблемите със себе образа са обикновено причинени от лоши преживявания, които са се случили по време на нашето детство. Първата стъпка в това да се справим с тях е да сме наясно за причините, които са отговорни за нашия проблем със себе образа.

   Ето една лесна и проста стъпка, с която може да пробваш да започнеш. Усамоти се някъде, където никой няма да те разсейва и започни да си спомняш какво се е случило с теб по време на детството ти.


Колкото пъти някой те е накрал да се чувстваш по-малко стойностен от другите?

Колко пъти някой се е закачал с теб, поради това как изглеждаш?
Колко пъти са те тормозили?

   На края трябва да се получи списък със събития, които са те накарали да повярваш, че хората не харесват външния ти вид. (В случай, че проблемът ти със себе образа идва от това, че мислиш, че хората не харесват външния ти вид).

   След това трябва да се зададеш някои много важни въпроси.

   Ами ако проблемът ти е бил умствен, отколкото да е бил свързан с това как всъщност изглеждаш? Тоест ти само си си мислел, че имаш проблем, докато всъщност си нямал.

   Ами, ако непривлекателното ти изражение или външен вид е било само въображаемо?

   Ами ако образа, който виждаш в огледалото е просто отражение от миналите ти преживявания?

 

Кое подсилва проблемите свързани със себе образа ти.

   Веднага щом си зададеш горните въпроси, ще откриеш бързи отговори, които идват от подсъзнанието ти, като например: „много пъти преди са ме отхвърляли и хората не ме харесват и съм убеден в това“.

   Сега си задай повече въпроси.

   Кой ти каза, че тези хора не те харесват и дори да са те отхвърлили, кой ти каза, че е било поради външния ти вид? А дали не е било поради нагласата ти?

   Интересно а?

   Промени ли се нещо в начина ти на мислене?

   Все пак, ако мислиш, че не си привлекателен, то няма да действаш по привлекателен начин и тогава резултата би бил отхвърляне.

   В книгата за Супер Увереност е обяснено как хората си създават това, което се нарича, само изпълващи се пророчества (self fulfilling prophecies) подобни на това от по-горе и накрая започват да вярват все повече на своето първоначално погрешно вярване.

   А ето как подобно вярване се затвърдява. Първоначално даден човек поради една или друга причина започва да се съмнява, че не е привлекателен (поради своето минало най-често), после той започва да се отцепва, да става по-малко социален, да си избира изключително трудни цели в това да докаже, че е прав или дори започва да се държи неловко с цел да подкрепи вярването си и накрая съмнението, че не е привлекателен се превръща в убеждение и вярване, което става все по и по-силно, ако шаблона не се разчупи.

   Основната причина за това проблемите със себе образа да продължават е, че хората продължават да ги подсилват с неподходящи мисловни шаблони.

   Деня, в който решиш да разчупиш този умствен шаблон е деня в който, ще започнеш да решаваш своя проблем със себе образа.

   Но от къде да започнеш?

   Я пробвай с този прост въпрос.

   Ами, ако до сега си живял просто в една илюзия?

 

Симптоми и причини за проблеми със себе образа.

   Нека сега да поговорим малко за това как да разпознаем кои са симптомите за проблемите със себе образа.

   Ето още няколко въпроса, с които да продължим…

Презираш ли външния си вид или чувстваш ли се некомфортно поради формата на тялото ти?

Мислиш ли, че определена черта на лицето или тялото ти изглежда лошо и трябва да бъде променена?

Мислиш ли, че хората те оценяват негативно поради външния ти вид?

   Мисли като тези идват до ума на почти всеки, но когато тези мисли станат маникални, до етапа, в който влияят на социалните взаимодействия, тогава това е ясен индикатор за проблем със себе образа.

   Много хора, които страдат от проблеми със себе образа виждат напълно различен човек, когато погледнат в огледалото, вместо да видят своето истинско АЗ. В резултат тези хора живеят живота си мислейки, че не са привлекателни и така изгубват много възможности, от които биха се възползвали, ако са се чувствали по-уверени във външния си вид.

   В тази част от статията предстои да разгледаме различните причини за проблемите със себе образа.

 

Какво всъщност причинява проблемите със себе образа?

 

   Кое е това, което причинява проблемите със себе образа и кара един човек да види грозно отражение, когато погледне в огледалото?

   Ако детството на човек е било изпълнено с критика и ако детето не е било изключително привлекателно до ниво, което всеки е използвал да му казва, колко е привлекателно, тогава това определено би имало много по-голяма вероятност да развие проблеми със себе образа.

   Поради това, че детето се изправя с постоянна критика и отхвърляне то започва да търси причини за това да оправдае тези отхвърляния и накрая достига до заключение, че хората не го харесват, поради външният му вид.

   Така че главната причина за проблеми със себе образа е свързването на отхвърлянето, което някой е получил по-рано в живота си с неговия вид, вместо това да намери истинската причина.

   В началото човек става несигурен от външния си вид до нивото, до което понякога си мисли, че самият му вид е причината за отхвърлянето, което е получил, докато в други случаи той се смята за привлекателен. След още няколко отхвърляния, човека става много убеден, че проблема е неговия външен вид и това вече забива и последния пирон така да се каже.

   В резултат на развитието на проблем със себе образа се сформира и ограничаващо вярване, което бива подсилено всеки ден, докато той се сблъсква с нови отхвърляния.

   Обикновено човека, който страда от проблеми със себе образа мисли, че външния му вид е най-слабата му точка и за това смята, че е основната причина, поради която се проваля, дори и да няма други причини.

 

Как проблемите със себе образа влияят на социалните взаимодействия?

   Човек, който не е доволен от външния си вид, обикновено става обсебен от това как изглежда, когато е в обкръжението на други. Тази мания води до два основни проблема.

 1. Първият проблем е, че за човека е трудно да се концентрира по време на разговори с непознати, което влияе на социалното му поведение и влошава неговото самочувствие, дори още повече.
 2. Вторият проблем, който се случва на човек, с проблеми в себе образа, е че когато той повярва, че има нещо грешно в това как изглежда, той обикновено погрешно тълкува лицевите изражения и жестовете на другите, за да подсили дори още повече своите погрешни вярвания за външния си вид.

 

   Та един от най-честите симптоми за проблеми със себе-образа е това да се окажеш вманиачен във външния си вид до обхвата, до който ставаш разсеян, докато говориш с хората особено с непознати.

 

Как да се справиш с проблемите със себе образа?

   Хората, които страдат от подобни проблеми, обикновено имат различен умствен образ за себе си от този, който другите виждат.

   Не е необичайно за един приятно изглеждащ човек да вярва, че изглежда по-малко хубаво или дори че е грозен, под ефекта на своето негативно възприятие със себе образа си.

   В книгата за Супер Увереност съм казал, че един от симптомите свързани със проблеми със себе образа е да се чувстваш привлекателен в един ден и грозен в друг. Това се случва, защото в първия ден може да си се огледал в, така да се каже, хубаво огледало, което отразява истинския ти вид, докато в другия ден може да си си спомнил въображаемия образ още преди да си взаимодействал с хора.

   Най-добрия начин да се справиш с пробем свързан със себе образа е да си помогнеш да изградиш един реалистичен изглед на външния си вид. Продължи да четеш, за да видиш как да го направиш.

 

   Човек с проблем със себе образа може да вярва, че има определени дефекти по лицето или тялото си и да се държи съобразно на това вярване като постоянно изпитва чувства на тревога, около хора и като избягва социални ситуации през останалото време.

 

Лечение на проблемите свързани със себе образа.

   Ключовото в лечението на  проблеми със себе образа е да се отървеш от погрешните вярвания, които имаш относно себе си и да ги замениш с такива, които пасват на реалността и са ти полезни.

   Истината е, че повечето хора са по-привлекателни отколкото те си мислят. Хората обикновено никога не забелязват малките несъвършенства, в които се обсебваш и повечето от тези „дефекти“ които си мислиш, че имаш всъщнот не съществуват, освен във въображението ти. (виж Как да станеш по-привлекателен).

   С риска да преувелича малко нека отново да посоча книгата за Супер увереност, където пише че привлекателността зависи от гледната точка. Един човек, може да те сметне за обикновен, докато друг може да те сметне за много привлекателен.

   Въпроса е как може да се отървеш от това силно закодирано вярване, което гласи, че си грозен или дефектен?

   Нека първо обаче изследваме възможните източници за това вярване. Примерни причини за това да имаш подобно убеждение са следните:

 • Може да си получавал прекомерна критика, когато си бил дете и в резултат да си си мислел, че не изглеждаш добре. Например думата „гупав“ може да е била тълкувана от теб като това да „изглежда тъпо“.
 • Ами казвал ли си си следното на ум или пък на глас. “Не съм фотогеничен и изглеждам ужастно на снимки“. Което е друг източник, който подхранва погрешното ти вярване за външния ти вид.
 • Никой не те е харесвал, нито как изглеждаш и си бил отхвърлен не веднъж.

 

Отърви се от тези вярвания

   Относно фотогеничността на когато си на снимка, трябва да разбереш, че хора които изглеждат красиви на снимки може да не са въобще красиви в истинския живот, както и обратното: хора, които изглеждат грозни на снимки може пък въобще да не са грозни.

   А и какво всъщност значи красив и грозен? Всичко е персонално и за един, даден човек може да е красив, докато за друг може да се окаже грозен.

   Когато някой те види в истинския живот, той вижда твоите три-измерни черти, защото използва и двете си очи, за да те гледа, но когато камерата ти прави снимка, тя дава дву измерно изображение, което изпуска много от твоите истински черти. Това са чисто технически свойства от фотографията.

   Ето защо може да си мислиш, че изглеждаш грозно на снимки, дори и да си привлекателен. Някои хора са късметлии и изглеждат привлекателни както в дву, така и три измерни форми, докато други само изглеждат добре в три измерни изображения.

   Искам също да научиш малко и за знаците на привличане при езика на тялото и да ги държиш под около. Когато правиш така ще започнеш да откриваш, че много от хората от другия пол всъщност ти изпращат сигнали за привличане, за които ти никога не си бил на ясно. Отхвърлянето, което си получил може да е имало други причини, но защо някой би ти пратил такива сигнали, ако той не е бил привлечен от теб?

   След като събереш достатъчно данни, ги документирай в таблица и ги препрочитай всеки ден, за да си напомниш, че си всъщност наистина привлекателна личност. Рано или късно погрешните вярвания относно външния ти вид ще се сринат и ще си свободен от проблеми и пречки свързани със себе образа.

 

Преодоляване на тези предизвикателства.

   Както вече разбрахме до тук, проблема със себе образа е причинен от изопачения изглед на това как човек гледа на себе си и тогава би било много трудно за някой да промени своята идея за външния си вид освен, ако не получи малко обратна връзка.

   Един добър начин е да понаучиш малко относно езика на тялото, за да знаеш колко души мислят, че си привлекателен.

   Все пак повечето хора, които смятат, че изглеждаш добре няма да ти кажат в очите и един начин да разбереш това е чрез умело разчитане на езика на тялото. Хората с проблеми свързни със себе образа биват удивени, когато изучават езика на тялото защото откриват, че така много хора ги смятат за привлекателни.

   И така с течение на времето ограничаващите вярвания за вида на човек отслабват, докато не изчезнат, вземайки със себе си и лошия себе образ.

 

 

Външните фактори, които оказват влияние   Никой не може да отрече колко важен е станал външния вид в резултат на подсилване от медиите. Една от осовните причини за ниско самочувствие в днешно време е беден себе образ, който произлиза от това когато някой сравнява своя външен вид с този на филмова звезда.

   Много хора в днешно време се опитват да помогнат на тези, които имат беден себе образ, като ги оставят да се фокусират над други аспекти освен външният им вид, но тези усилия никога не действат и никога не биха подействали. Ако подсъзнанието ти вече е присвоило вярването, че външния вид е толкова важен и ако всички твои връстници са присвоили това вярване, тогава ти единствено би се заблуждавал, ако се опитваш да отречеш важността от външния ти вид.

   Така, че ако това е така, то как тогава някой със среден външен вид би преодолял проблем свързан с лошия ми себе образ? Това е въпроса, който смятам да засегна от тук насетне.

 

Каква е истината?

   Според статистиката 80% от жените в западното общество не са доволни от собствения си себе образ. За България може и да малко по-различно, но мисля че нещата са в същата посока.

   Какво значи това?

   Значи, че ако си жена, която е вманиачена относно външния си вид в присъствието на 10 други жени, 8 от тях няма да гледат външния ти вид, ами биха били притеснени за собствения си външен вид.

   Кортни Кокс например (актрисата играеща Моника в сериала „Приятели“) даже веднъж бе заявила, че е вманиачена от кожата под лакътя й. Друга известна манекенка пък (забравих й името) беше се изказала, че никога не се е чувствала красива, дори всеки останал да я е смятал за прекрасна.

 

Отново на въпроса: „Как да преодолееш проблема със лошия себе образ“

   И на друго място съм го писал, но нека пак да го повторя – себе образа по никакъв начин не е свързан с мнението и отношението на другите, ами единствено е свързан с начина, по който гледаш на себе си и това ни поднася две много важни точки:

 

 • Почти всеки не е доволен от това как изглежда: Външния вид е важен, но повечето хора биват вманиачени в своя външен вид, та тогава защо да се чувстваш некомфортно около тях?
 • Дори известните имат проблеми със себе образа: Да си красив не предотвратява човек от това да е обсебен от външния си вид. Докато някой би могъл да изглежда като че има перфектен външен вид, то той в същото време може да е обсебен от нещо малко като акнето, което е на лицето му.

   Следващия път, когато се срещнеш с нови хора, запомни, че те не са супер герои, ами просто хора като теб, които имат проблеми със себе образа си. Когато осъзнаеш, че повечето хора не са доволни от външния си вид, то ти няма да имаш никакви проблеми с това да се чувстваш комфортно около тях, дори и да изглеждаш добре под средното ниво.

 

 

Подобряване на своя себе образ – няколко практични съвета

   И преди казах, че проблемът със себе образа е отклонение, което кара човек да си мисли, че е грозен или непривлекателен, когато всъщност не е.

   Този проблем може да се окаже пагубен, защото човека си живее живота, вярвайки, че другите не харесват неговия външен вид, докато всъщност обратното е вярно.

   И поради това, че този проблем лежи в ума на човек, то най-добрия начин да се справиш с него е да му помогнеш да си промени мисловните шаблони и вярвания.

   За да го сториш ето няколко идеи от къде точно да започнеш.

 

 • Използвай огледало: Ако имаш много огледала у вас и ако често се наблюдаваш, докато се разхождаш у вас, тогава гледай да си сигурен, че винаги си добре облечен и че косата ти е пригледна, така че когато случайно се видиш умът ти да присвои един подходящ образ за теб. Едно изследване показва, че хората се чувстват добре относно външния си вид, когато могат да прекарват повече време пред огледалото.
 • Спомни си как изглеждаш: Веднага щом решиш да излезеш от вас, се погледни в огледалото и запамети този образ в ума си. Когато се срещнеш с някой се опитай да заредиш този образ от по-рано и после знай, че този човек вижда точно този образ, а не няой друг. Ако си открил, че зареждаш друг образ в ума си, тогава знай, че проблемът ти е свързан с беден умствен образ, а не с истинския ти външен вид (с други думи казано, проблемът лежи в ума ти).
 • И шмекеруването действа: Другото страхотно нещо относно бедния себеобраз, че разни трикове може да подействат. Да, можеш да подлъжеш, така да се каже, за да си подобриш образа. Може да си представиш, че косата ти е по-сресана, отколкото всъщност е и подсъзнанието ти ще те накара да го повярваш. Просто не прекалявай, за не спреш да изгубваш доверие у себе си. В крайна сметка подобни игрички с подсъзнанието не са нищо пвоече от повтаряне на утвърждения, само дето в този случай утвържденията не са от визуални образи, ами по-скоро под формата на фрази или думи.
 • Избягвай контакт с огледалото, когато не си готов: Когато си сигурен, че в момента не си форма, поради някакъв външен фактор, като това да си болен, да си много зает с това да си оправиш косаа или да се избръснеш, тогава гледай да избягваш контакта с огледалото, за да не си наслагваш допълниетелни лоши образи на подсъзнателно ниво, относно външния ти вид.
 • Обличай се с най-добрите дрехи: Обличай се с най-добрите дрехи, които може да намериш. Една подробност тук: не казах най-скъпите или най-марковите. Под най-добрите имам предвид, тези които ти прилягат най-добре и се комбинират най-добре един с други. Темата с дрехите и как те влияят на психологията е много обширна, за това смятам да я оставя за друга статия. На кратко умът ти смята дрехите за продължение на тялото ти и може да почувстваш, че изглеждаш много по-добре просто като носиш хубави дрехи и добре подбрани дрехи.
 • Използвай НЛП: Нямаше как да подмина и НЛП областта и техники като НЛП под модалности. Те могат да ти помогнат да промениш товакак гледаш над обектите, хората или себе си, като промениш определенията и прилагателните, които умът ти е приложил, когато за пръв път е записал този обект. Когато промениш свойствата на образа/изображението, което имаш в ума си относно външния си вид, може да си подобриш своя себе образ.
 • Промени това, което може да бъде променено: Сигурно ще те излъжа, ако ти кажа, че би се влюбил в наднорменото си тегло. Ако има нещо във външния ти вид, което може да се промени, като например теглото ти, тогава давай – иди и го промени. Разбира се ще отнеме време и усилия, но накрая самочувствието ти ще бъде значително повишено.
 • Спри да се сравняваш с известните звезди: Една от основните причини много хора да се чувстват зле относно своя външен вид, е че продължават да се сравняват с известни личности. Вместо да повтаряш този лош навик, опитай сравняваш своите приятели със звездите и виж дали има съвпадение. Най-вероятно би открил, че мнозинството от хора, коит познаваш са обикновени хора като теб и мен.
 • Научи как да бъдеш фотогеничен: Понякога хората се чувстват зле, когато гледат себе си на някоя снимка. Когато научиш за най-добрите пози, стойки и позиции, които ти позволяват да изглеждаш добре на снимки, ти би затворил една врата, която би намалила самочувствието ти, ако си я оставил отворена.

Не е необходимо да страдаш, за да имаш идеалното тяло, просто трябва да знаеш за по-силни техники, които се основават на психология вместо на мотивационните съвети, които ги пише навсякъде в интернет.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите