Поведение за търсене на внимание при вързъстните

търсене на вниманиеВъзръстен търсещ внимание

   Когато срещнеш някой, който да се държи крайно, знай че той компенсира за нещо друго.

 

   Някои възръстни търсят внимание и биха платили всяка цена, за да го получат. Такива търсещи внимание възръстни може да правят неподходящи неща като това да лъжат, само за да получат внимание или може да се впуснат в по-градивно поведение като това да се стремт към успех и лично изпъкване, само с цел да получат внимание.

 

   Не всички търсещи внимание правят така поради лични смущения, но ако човека започне да жертва някои от своите ценности в името на вниманието, тогава вероятно това е в резултат на някакво скрито разтройство.

 

Защо някои хора се стремят към внимание?

   Ако като дете, човека не е получил достатъчно внимание от родителите или връстниците си, тогава той може да израстне с чувството, че е пренебрегнат. Тези усещания биха се явили основния двигател зад поведението за търсене на внимание на човека.

 

   Родители, които злоупотребяват и такива, които постоянно липсват, обикновено карат децата си да се чувстват пренебрегнати и така детето може да се превърне във възръстен, който тъси внимание.

 

   Понякога върастните търсят внимание поради ревност. Когато някой се окаже заплашен от друг човек, който получава цялото внимание, което се е предполагало да получи, той може да отвърне с поведение на търсене на внимание.

 

   Липсата на себе стойност може да се окаже друга причина за поведение на търсене на внимание. Някои хора смятат, че са пренебрегнати и така смятат, че единственото решение за това да си възстановят баланса е да възвърнат загубеното внимание. Вниманието, което биха получили в този случай ще им донесе успокоение и ще им помогне да си мислят, че са стойностни.

 

   Арогантите и прекомерно уверени хора може да търсят внимание, защото имат усещането, че заслужават да са центъра на вниманието. И поради това, че не са достатъчно зрели, те все още мислят с манталитета на вътрешното си дете, което ги кара да вярват, че са центъра на света.

 

   Обикновено детето мисли, че е центъра на вселената, около която всички друг обекти се въртят. Ако начина на мислене на детето не съзрее, то ще израстне мислейки си, че е центъра на света и така ще се превърне във възръстен, който търси внимание.

 

   Нарцисистите са също хора, които търсят внимание. Те смятят това внимание за добър източник на нарцистичен запас и така се стремят да го получат. Ако игнорираш някой нарцисит, то той определено би те намразил, особено ако се е надявал да получи някакво внимание от теб.

 

   В книгата: Как да преодолееш раздялата с някой само за дни, отбелязвам как желанието за това да се погрижат за теб и желанието да си в центъра на вниманието на някой може да те накара да имаш трудности, когато се опиташ да забравиш някой. В този случай, това да забраиш човека, само изисква да се справиш с поведението си на търсене на внимание като го разбереш повече.

 

   Много хора казват, че би трябвало да игнорираш някой, който търси внимание, обаче правилния начин да се справиш с него е да разбереш мотивите зад поведението му и тогава да порабтиш над това да му помогнеш, вместо да го игнорираш.

 

 

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите