Справяне с болката след раздяла [Въведение]

болка след раздяла
   Мислиш ли, че сърцето ти ще бъде разбито, докато не си го/я върнеш?

   Не се притеснявай, за две седмици напълно ще забравиш този човек, който си обичал, дори и сега да мислиш че умираш за него.

   Доста е разочароващо това как една връзка, която веднъж е била най-сладкото нещо в живота на някой, сега се превръща в огромна печал и нещастие след раздялата.

   Понякога връзките даже нямат началто, за да имат и край. Това се случва, когато обичта е само едностранна и така единия човек страда повече, докато другия даже не забелязва нищо.

   Тук идват фрази като „не мога да живея без теб“. Живота на човека спира до определен момент, надявайки се половинката му да се върне при него, но понякога това никога не се случва и така човека става депресиран.

   Не се притеснявай, справянето с раздяла ще стане далеч по-лесно за теб след като приключиш да четеш тази статия.

 

   Ключовият фактор за справянето с болка след раздяла

   Един от малко познатите факти за любовта е, че в много случаи, ние се влюбваме, не защото наистина обичаме другия човек, а защото ни е необходим някой, който да ни помогне да си оправим лошото настроение.

   Някои хора избързват в това да влязат във връзка, само за да потулят непоносимите емоции, когато са сами.

   Тази ситуация е същата както, когато някой започне да се дрогира, само защото не му харесва текущото му умствено състояние или защото не може да преодолее някои лоши чувства. Когато хората харесват състоянието на обич и чувството на това да бъдат обичани, вместо това да обичат самия човек, тогава може да си 100% сигурен, че се мъчат да избягат от нещо.

   Това се нарича „зависимост от обич“. Това е състояние, където не си способен да живееш без обич, само защото имаш други проблеми, които искаш да забравиш.

   Истински опасното относно този вид зависимост е, че човека никога не е наясно от факта, че е зависим от партньор, само защото се чувства зле, а  не защото го/я обича.

   Той може дори да бъде напълно убеден, че този човек е единствения/та и така, ако го напусне той изведнъж се озовава в ужастното състояние, в което е бил преди. Когато човека започне да изпитва ужастни емоции след раздялата, без да знае за фактите, които току-що споменах, той си мисли че не може да живее без този човек, с когото се е разделил.

   Някои хора се влюбват с цел да се справят по-лесно с проблемите си, а не за да израстнат. Това се нарича външна зависимост. Външната зависимост е навик за това да си зависим на външни фактори с цел да се чувстваш по-добре или да се измъкнеш от лошо настроение.

   Това е начин, който някои хора използват, за да избягат от лошите си емоции. Веднага щом се изправят срещу голям проблем, те се втурват в това да намерят някой, който да обичат, с цел да забравят всичките си житейски проблеми.

   Зависимостта от обич е специален случай на външна зависимост, където човека използва любовта като предпочитан начин за избавление.

 

Как да разбера дали съм наистина влюбен, а не страдам от зависимост от обич?


 Просто си спомни чувствата си, когато си сам, без партньор.

  •  Винаги ли се чувстваш зле или унил/а?
  •  Винаги ли чувстваш, че няма да живееш щастлив живот, освен ако не срещнеш някой, който да те обича?
  •  Мислиш ли, че решението на всеки проблем, който си имал/а лежи в способността ти да намериш някой, който да те обича?

   Ако отговора ти е „да“, тогава има голяма вероятност да имаш зависимост от обич.

 

Човека наистина е без значение, емоциите са тези, които са от значение.

   Добрата част относно външната зависимост е, че веднага щом намериш някой друг, който да ти достави същото обгрижване, което си приемал от стария си партньор, ще се почувстваш по-добре и отново ще си щастлив.

   За тези, които са пристрастени към любов, наистина не е от значение, кой е човека, който им доставя това обгрижване, стига той/тя да покрива техните критерии за партньор. (виж: защо се влюбваме)

 

Как да се възстановиш след раздяла?

   За да се възстановиш от тежка раздяла или едностранна обич, първо трябва да разбереш, че е възможно да си бил зависим от обич. 

   Ако си продължавал да вярваш, че ти е необходим самия човек, а не усещанията или емоциите, които си изпитвал/а с него/нея тогава умът ти няма да го/я освободи.

   В книгата: „Как да забравиш някой само за дниописвам как лесно може да преодолееш реазделите само като разбереш концепцията за зависимост от обич. Знай, че ако станеш емоционално стабилен и  се отървеш от зависимостта от обич, то тези раздели няма да ти влияят, освен за кратък пердиот от време преди да се възстановиш.

   Ако си встъпил във връзка, само за да се справиш с лошите чувства, тогава най-вероятно ще се чувстваш унил, докато не намериш решение. Ако си открил, че страдаш от външна зависимост и че не можеш да живееш без някой, тогава е време да се вгледаш в собствените си лични проблеми и да си ги оправиш.

   Време е да поровиш и да видиш какво причинява тази емоционална нестабилност, която те кара да си неспособен да толерираш това да живееш сам.

 

Чувстваш ли се зле, поради грешни вярвания относно разделите?

   Друг факт, който е непознат за повечето хора е, че понякога човека се чувства зле след раздяла, не защото е бил отхвърлен или защото е изгубил някой, който обича, а защото несъзнателно си мисли, че това да е отхвърлен значи, че е има нещо грешно в него, че е недостатъчен или не покрива нужните стандарти.

   Това е просто неговия негативен изглед относно себе си, който го е наранил в този случай, вместо самото отхвърляне. Ако е искал да бъде одобрен от някой, само защото е мислел, че това да е одобрен или обичан значи, че е добър и качествен, тогава определено ще страда след всяка раздяла.

   Ако това е твоя начин на мислене, тогава знай, че освен докато не го промениш, твоята себе-увереност винаги ще бъде зависима на външни фактори, вместо на вътрешни и  така ще живееш базирайки се на милосърдието на другите. 

 

Нормално е да се чувстваш унил след раздяла, но не е нормално да отнема месеци за да се възсттановиш.

   Разбира се, че е нормално да се чувстваш зле след раздяла, но това което не е нормално е да не се възстановиш от тази раздяла след месеци.

   След раздяла хората обикновено преминават през определени етапи на възстановяване преди отново да се почувстват по-добре. Гледай да си сигурен, че ще прочетеш останалите статии, за да преминеш по-бързо през тези етапи.

   След раздялата ще се окажеш едновременно с лоши чувства и малко опит. Когато лошите чувства си отминат, ще се почувстваш по-добре в резултат на този опит.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите