Причини за изневяра във връзките. Защо хората изневеряват?

 

Защо хората изневеряват, когато са във връзка?

 

Когато за пръв път се влюбиш в някой, определени химически вещества биват освободени в тялото ти и така ти дават усещане за удоволствие и вълнение. По-късно тези химически вещества изчезват и чувствата на любов се изпитват от интимност и близост, вместо „пеперудките в стомаха“.

Когато мъж срещне друга жена, различна от тази, за която е женен и я прецени като привлекателна, тези химически вещества отново биват отделени в тялото му без значение дали е кръшкач или не. На този етап кръшкачите се впускат в новата връзка, докато честните хора, избягват това да се поддадат на чувствата на привличане, които са почувствали.

 

Хората, които не разбират тази концепция може да изневеряват

Когато това се случи с някой кръшкач, той никога не осъзнава, че привличането, което изпитва към човека е в резултат на хормоните, които биват отделени в тялото му, ами мисли, че обича новия човек повече от половинката си.

Хората изневеряващи може да кажат неща като изброените по-долу под една или друга форма:

 • Изпитвам нови неща с нея, такива неща, които не изпитвам с жена си вече
 • По ми е интересно да се виждам с него, вместо със съпруга си
 • Никога не ми доскучава с нея

Когато научно обосновем тези твърдения, те заприличават на нещо подобно:

 • Забравил съм (или не съм знаел) как ме карат да се чувствам тези химически вещества и с този нов човек мога отново да ги изпитвам.
 • Все повече и повече химически вещества протичат в тялото ми, когато го видя, отколкото, когато видя мъжа си.
 • Не мисля, че тези химически вещества някога ще спрат да протичат в тялото си (абсолютно същите такива, които първо изпита, когато се ожени за жена си).

 

Как да предотвратим изневярата?

Повечето от кръшкачите, които разбират тази концепция, спират да изневеряват просто защото осъзнават, че се поддават на импулсите на тялото си, а не на истински чувства. В книгата Цялостния наръчник за една стабилна и здрава връзка“ е обяснено как и двамата партньори трябва да разберат факта, че химическите вещества и „тези импулси“ няма да траят завинаги и че интимността трябва да надделее над подобни чувства с цел връзката да оцелее.

Хората които изневеряват, гонейки един мираж после рано или късно ще открият, че емоцията, която гонят отново изчезва и това е началото, където започва серийната изневяра.

Ако познаваш някой, който изневерява на партньора си, то дай му да прочете тази статия. Ако пък ти изневеряваш, то вече знаеш че просто гониш временна емоция, предизвикана от отделянето на специални вещества в тялото ти и че не си влюбен в някой друг.

 

Но няма ли начин тези вещества да не се отделят?

Да можеш да възобновиш такава емоция отново да се породи във вече съществуващата ти връзка като направиш неща, като това да увеличаваш зрителния контакт с него/нея или да започнете да изживявате нови неща заедно. За повече информация може да видиш статията: Как отново да заобичам мъжа си

 

Незадоволство във връзката може да доведе до изневяра

Незадоволението (недоволството) в една връзка по всичките й начини може да доведе до изневяра. Ако единия от хората е просто нещастен в неговата връзка, тогава той/тя може да изневери, за да задоволи потребностите, от които има нужда и които не може да задоволи в текущата си връзка или дори несъзнателно да си отмъщава на своя партньор.

По-долу в статията за изброени отделно най-основните причини за това защо хората изневеряват и там е наблегнато на това, че липсата на разбиране от това, което на другия му е необходимо и иска може всъщност да доведе до изневяра. Един човек може да встъпи във връзка с някой, без да разбира своите нужди, само за да разбере, че е искал нещо друго.

Ето защо ранния брак може понякога да доведе до изневяра в последствие, защото в подобен случай човек може да се ожени преди да е знаел за своите истински нужди или преди да е развил някои от тези важни за него нужди.

 

   Какви са причините, които карат хората да изневеряват във връзките?

   Преди време мислих, че хората изневеряват, защото не са лоялни или защото така са били възпитани, но колкото повече чета за психологията откривам, че има много психологически причини, които карат хората да изневеряват във връзките и които биха могли да бъдат избегнати, ако бъдат правилно разбрани.

   В останалата част от статията ще ти кажа за причините, поради които хората изневеряват във връзките.

 

Истината за изневярата във връзките

   По-долу са изброени някои психологични причини, които биха накарали даден човек да изневери в една връзка:

 • Зависимост от връзка и изневяра: Зависимостта от връзка е една от най-големите причини, която кара хората да изневеряват във връзките си. Много хора са зависими от връзка и се влюбват, защото не могат да останат сами и в резултат се впускат към всяка възможност, която им се появи. По-късно тези хора откриват, че са направили погрешен избор и така може да започнат да изневеряват в своите връзки.

 

 • Непокрити психологически нужди и изневяра във връзките: С цел един човек да бъде лоялен на партньора си, той трябва да направи правилните избори. Идеaлния партньор би бил този, който помага на някой да задоволи своите непокрити психологически нужди. Ако човека избере партньор, който не му е помогнал да покрие своите психологически нужди, тогава най-вероятно тези непокрити нужди биха го направили нещастен и може да го мотивират да изневери. Една от най-големите причини за изневяра във връзките е това да направиш неправилния избор. (виж Възможно ли е някой да те обича и да ти изневери)

 

 • Липсата на себе опознаване може да доведе до изневяра: Една от причините за изневяра във връзките е липсата на себе разбиране. Тази под точка е продължение на предната. Ако човека не е наясно с конкретните си психологически нужди, тогава той няма да бъде способен да избере партньор, който би му ги задоволил и не би бил щастлив във връзката. Например един мъж, който има нуждата от това да е в контрол определено би бил нещастен с една жена, която би искала да го контролира.

 

 • Липсата на самоувереност би могла да доведе до изневяра: Друга основна причина за изневяра във връзките е липсата на самоувереност. В книгата за супер увереност е обяснено, че липсата на самоувереност може да доведе до изневяра по два различни начина: първия е искането на одобрение от повече от един човек и в резултат на имането на съмнения, докато втория е да се ожениш за някой, който не харесваш в резултат на това да вярваш, че не може да се справиш по-добре и по-късно да търсиш одобрение от някой, който всъщност харесваш.

 

 • Липсата на знания може да доведе до изневяра: Хората, които не разбират че страстта намалява с времето, може да търсят нови партньори, само за да възродят отново тази страст. Липсата на познания за любовта и етапите й може да превърнат един човек в сериен кръшкач, който преследва някакви химически вещества, които избледняват няколко месеца след като връзката започне.

Погрешни вярвания за любовта водят също до изневяра

Благодарение на Холивуд и медията като цяло, много хора в днешно време смятат, че любовта е решението на всички проблеми. Когато един човек встъпи във връзка с идеята да изпита най-върховното и най-крайно щастие и после открие, че нищо не се е променило в останата част от жита му, тогава той може да започне да обвинява партньора си вместо да обвинява собствените си вярвания. Виж също: „Защо истинската любов не е като по филмите“

Повечето хора имат много силни погрешни вярвания за любовта, които защитават яростно. Когато един човек осъзнае, че връзката му не пасва с неговите вярвания относно любовта, тогава той може всъщност да изневери.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите