Ревност и завист – причини и как да спреш да ревнуваш или завиждаш?

 

Как да спреш да си ревнив/а?

 

   С цел да спреш да бъдеш ревнив първо ще е добра идея да придобиеш малко по-дълбоко разбиране над емоциите за ревност и неувереност.

   И с цел да направиш точно това, първо нека да видим защо хората въобще започват да бъдат ревниви на първо място.

 

Защо хората стават ревниви?

   Едно от нещата, които малко хора знаят, е че ревността е една от най-опасните емоции, която хората могат да изпитат, ако ли не даже най-опасната.

   Изследване в САЩ сочи, че хора които извършват престъпление в училище, в по-голям брой от случаите не го правят над тези, които са ги тормозили, а повече над тези на които са завиждали или от които са ревнували.

   Ако някой е бил тормозен  и наистина е ревнувал от други, тогава според изследването той би навредил на децата от групата, на която е завиждал или ревнувал вместо на побойниците, които са го тормозили.

   Училищните престъпления у нас все още се случват рядко (в сравнение с на запад), но от друга страна много от тези, които изпитват ревност ще се опитват да ти навредят по други начини, които може да не са толкова видни като пряката агресия.

   Все пак, ако емоцията е достатъчно силна, за да мотивира някой да удари или нанесе побой над друг, то определено тогава лесно може да подтикне някой да направи нещо по-малко напрегнато, което все още може да нанесе вреда.

 

Разбери ревността и причините зад нея?

 

Вникване в ума на ревнивеца.  

   Ти си с нея вечерта, прекарвате си добре и всичко е екстра и изневиделица той се появява от нищото.

   Той е по-добре облечен от теб, изглежда по-привлекателен и дори започва да й говори.

   Цялото ти съзнание е фокусирано над тях, над това как той я гледа и как тя му се усмихва. Започваш да се ядосваш, да се страхуваш, и да ставаш по-малко уверен. На кратко започваш да ревнуваш.

 

Ситуации в които може да изпиташ чувството на ревност или завист

   Ето няколко примерни ситуации, в които може да започнеш да ревнуваш или завиждаш:

 • Когато някой флиртува с човек, към който имаш симпатии (твоето момиче/момче)
 • Когато някой постигне нещо, което ти винаги си искал да постигнеш (завист)
 • Когато някой, който мразиш успее в нещо (отново завист)
 • Когато някой успее да се сдобие с нещо, а ти си мислиш, че не го заслужава (отново завист)

   Както се вижда в три от четирите случая емоцията на завист е по-преобладаваща от тази на ревност.

 

Сега по-подробно за това какви са причините зад завистта и ревността?

 

   Нека да започнем първо с ревността.

   Ако мислиш, че си започнал да ревнуваш поради начина по който той е говорил с нея или поради начина, по който тя му се е усмихнала, значи бъркаш. Ревността е като повечето други емоции – т.е. идва от вътре.

   Голяма част от проблема лежи в теб, а не в човека който ревнуваш. Ето тук са изброени някои от възможните корени за ревността.

 

 • Корен за ревността #1: Липса на себе увереност: Основната причина за чувството на ревност са съмненията в способностите и уменията ти. Ако си на 100% сигурен в себе си, то никога няма да страдаш от никакви чувства на ревност.
 • Корен за ревността #2: Беден себе образ: Да имаш беден себе образ е друга причина за ревност. Ако вярваш, че изглеждаш грозен или, че не си толквова привлекателен, тогава е много вероятно да изпитваш чувства на ревност, винаги когато се срещнеш с някой който изглежда по-добре от теб.
 • Корен за ревността #3: Страх: Една от коренните причини зад ревността е това да си уплашен. Този страх може да е страх от това да останеш сам или страх от това да бъдеш отхвърлен или страх от това да изгубиш обичта на своя партньор.
 • Корен за ревността #4: Неувереност: Усещанията за неувереност са в резултат от първите две споменати причини. Беден себе образ и липса на самоувереност може да доведе до това да те накара да се чувстваш неуверен относно връзка и това може да бъде силна причина, която може да те направи ревнив.

   Ако ревността е толкова опасна, тогава има логика да разбереш от къде произлиза, за да може лесно да разпознаеш ревнивите хора.

А сега нека разгледаме основните причини за това защо хората завиждат?

 • Възприето съперничество:Ако някой въобще не ми пука за някаква тема да кажем футбол, тогава той най-вероятно няма и да збележи, че си станал световен шампион по футбол, но ако се интересува от това да си намери хубава и доходна работа, то има голяма вероятност да изпита завист, ако те види че ти си намерил такава. Като цяло често завистта (както и ревността) се случват, където има възприета конкуренция.
 • Когато човек е неуверен в уменията си: В книгата за Супер увереност съм казал, че ако човек е на 100% сигурен че може да направи същото нещо, което и ти си направил, тогава той никога няма да започне да завижда, обаче ако е имал някакви съмнения, тогава може да изпита завист. Интензитета на завистта тогава би зависил от интензитета на тези самосъмнения.
 • Когато някой е в нужда: Ако примерно на някой силно му трябват пари, то тогава определено би изпитал завист, ако те прецени за финансово успешен. От друга страна и някой богат може да изпита завист, когато види че друг е успешен, но неговата завист няма да е толкова интензивна в сравнение с тази на човек на който му трябват адски много.

 

Дълбочината на ревността или завистта зависи от ситуацията.

   Ако мразиш някой, тогава най-вероятно ще изпитваш по-голяма завист към него, когато той успее в нещо.

   Ако не мразиш човека толкова много тогава степента на чувствата на завист би била по-малко интензивна. От друга страна, ако някой който наистина харесваш е постигнал нещо, тогава може да въобще да не му завиждаш, а точно обратното – би се радвал на неговия успех.

Ревност и навлизане в личното пространство

   Когато някой започне да ревнува той може да започне да нахлува в личното пространство на партньора си по такъв начин, който води до незадоволство във връзката на този, чието лично пространство е било прекрачено.

   В книгата си Цялостния наръчник за поддържане на здравословна връзка е обяснено как действия като настояване за това да разбереш паролата на партньора си, може да го направи недоволен и може да опропасти връзката. Освен ако нямаш силни доказателства, които доказват че партньора ти изневерява, недей нахлува в неговото лично пространство дори и да не изпитваш ревност.

Как да се защитиш от ревниви и завистливи хора?

   Добре. Нека сега видим какво е, ако си от другата страна. Когато някой завижда или ревнува от теб, а не ти от него.

   Хората които ревнуват или ти завиждат може и да не ти посегнат физически, но все пак биха могли да направят нещо, което не е толкова  явно като например да клюкарстват относно теб.

 

  Ето няколко практични стъпки за това какво може да направиш, за да се защитиш от ревниви хора:

 • Не си придавай вид на толкова брилянтен: Поне не пред тези, които са в най-голяма нужда. Ако твой приятел не може да си намери работа и спешно му трябват пари, тогава по-добре не говори за финансовия си успех пред него.
 • Бъди скромен: Хората могат да започнат да завиждат и на някой, който е скромен, то все пак завистта им би била по-малко силна отколкото, ако човека е арогантен.
 • Предложи помощ: Определено помагането на някой, който има нужда би намалило ревността и в много случаи би я елиминирало. Помагането на хора, които имат нужда ти би намалил тяхната ревност или завист.
 • Недей обявява намерения, обяви постижения: Когато започнеш да обявяваш своите намерения, хората започват да чувстват ревност, дори и все още нищо да не си направил и в този момент може да са способни да те наранят. Ето защо е много по-мъдро да обявиш нещата след като си ги завършил, за да е вече прекалено късно някой да ти попречи, ако е решил.

 

Нека си припомним отново на кратко трите освни причини, които предизвикват ревността или завистта:

1) Да си в нужда от нещо
2) Да забележиш някакъв вид съревнование. 
3) Да не си сигурен в способностите си.

   Тези три фактора комбинирани биха довели до усещанията на ревност и несигурност, които получаваш изведнъж, когато видиш някой да успява в нещо или да заплашва статута ти. Ако някой от тези фактори не е бил открит, тогава тези емоции не биха те притеснявали.

 

Та нека се върнем на основния въпрос:
“Как да спра да ревнувам или завиждам”?

   По принцип два от тези фактора са обикновено извън твой контрол, и е много логично да се опитваш да контролираш третия фактор, който е вярата в собствените ти умения.

   Като човешки същества, ние винаги ще се нуждаем и ще търсим за хора, които изглежда че се конкурират с нас и така това да се осланяме на способностите си е единствения начин, който остава да се прекратят усещанията на ревност и неувереност.

   В книгата за Супер Увереност е казано, че това да имаш съмнения в собствените си умения, да си постигнеш целите преди някой твой конкурент може да е основната причина за ревност и така, колкото по-уверен един човек става, по-малко ревнив или завистлив се чувства той.

 

Примери за ревност и неувереност в живота

   Когато някой се усмихне на жена ти и после почувстваш ревност, това значи, че си бил уплашен, че този мъж би я откраднал от теб (възприета конкуренция + себе съмнение + нуждаемост от нея).

   Когато почувстваш завист поради това, че твой приятел е бил повишен на работа, дори и да е работил в друга фирма, тогава това значи, че си уплашен, че той е успял, докато ти не си.

   Мога да ти дам още десетки примери, но те няма да са необходими, защото всички те биха се въртели около една точка, която е съмнението в собствените ти умения. Ако наистина искаш да спреш да изпитват ревност или завсит, тогава трябва да развиеш собствените си умения, да станеш по образован по темата, да изградиш вяра в способностите си и да изградиш самоувереност.

   В противен случай би се чувствал постоянно неуверен и би станал ревнив винаги, когато някой достигне нещо, което ти си искал да достигнеш.

 

Ревността – приятел или враг? Крайни думи.

   Единственото нещо, на което ревността или завистта са способни е да те накарат да се чувстваш зле, да ти съсипе връзките или просто да изпълни сърцето ти с омраза.

   Когато усещаш, че ревнуваш или завиждаш, недей влиза в аргумент с другите, недей да обвинявай външни фактори, ами вместо това разреши проблемите си и тези усещания на ревност ще изчезнат от само себе си.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите