Изневерява ли ми? Знаци за емоционална изневяра.

изневерява ли ми

Изневерява ли ми?

   Отговорът на този въпрос изисква малко повечко усилия, отколкото просто да постна статия от типа: 10-те топ сигнала за изневяра.

   Причината, поради която много хора не съумяват да узнаят, дали някой им изневерява или не, е че те приемат тези сигнали без да вземат под внимание останалите параметри.

   Например един от общо известните знаци за изневяра обяснен на други места по един или друг начин е преповтарящи се промени в настроението в този, който изневерява. Това може и да е знак за изневяра, само че може и да е в резултат от други проблеми като прекомерен стрес.

   Ето защо подхода на 1+1 = 2 не винаги може да бъде приложен в това да знаеш дали някой изневерява или не, ами по-скоро трябва да се вземе под внимание цялостната картина, за да не стане така че да си разрушиш връзката по погрешка.

   В тази статия съм включил доста знаци, които могат да ти загатнат  дали някой ти изневерява или не, обаче към повечето знаци също съм включил и други причини освен изневярата, които биха могли да доведат до такива знаци.

   Ако си позволиш да видиш цялостния изглед на нещата, то ти не би бил заблуден от погрешни сигнали и лесно би узнал дали някой ти изневерява или не.

   * Тази статия е написана и за двата пола, но на места може да има примери или фрази, които изглежда, че са само за мъже или само за жени. Ако се бъркаш просто замени той с тя и обратното.

 

   Защо хората изневеряват и как проблемите със себе образа биха могли да доведат до изневяра?

   Имам една статия, която бях пуснал преди време със заглавие: „Защо хората изневеряват, когато са връзка“ – в нея е обяснено как погрешното тълкуване чувствата на обич с чувствата, които се пораждат при отделянето на определени хормони в резултат на запознанство с някой, който смяташ за привлекателен може да доведе до изневяра.

   В тази статия ще обясня как проблем със себе образа, който примерно един мъж е имал в миналото, може да доведе до това той да изневери. (Примера е с мъж, но същия психологически принцип важи и за жените).

   Знаеш ли, че хората имащи проблеми със себе образа са по-склонни да изневерят в сравнение с тези, които са щастливи и доволни от това как изглеждат?

 

Изневярата и проблемът със себе образа.

   Ако някой има проблем със себе образа (или на кратко да не е уверен и доволен от това как изглежда), тогава той може да развие пристрастяване към това постоянно да се социализира или да среща нови хора, с цел да търси доказателство, което може да му помогне да заключи дали е привлекателен или не.

   Подсъзнанието му би го подтикнало към подобно поведение, защото това е единствения начин за него да открие улики за това, че е привлекателен, че го бива и т.н.

   В статията „Как да забравя миналото“ е обяснено, как минали недовършени неща, връзки и т.н. могат да мотивират някой да продължава да прави пак и пак това, което не успял да направи в миналото.

   Точно както казах по-рано, един човек може да иска постоянно да се среща нарочно с нови хора с цел да докаже нещо, което не е успял в миналото на самия себе си.

   Но какво общо има това с изневярата?

   Предпоалгам вече усещаш на къде бия?

   Ако някой все още не е бил уверен от външния си вид, то той би търсил одобрение от противоположния пол с цел да се самоубеди, че е желан. Така един мъж например, би започнал нова връзка, само за да търси одобрение за външния си вид без дори да разбира, че това е основната причина зад чувствата на привличане, които има към този нов човек, който е срещнал.

 

Довърши нещата от миналото си!

   Разбира се не всеки, който има проблем със себе образа си би изневерил, както и не всеки който изневерява има проблем със себе образа си, но тези за които честността и откровенността не са ценности са по-склонни да го направят.

   Ако имаш минали недовършени работи от естество неразрешени емоционални проблеми, то по-добре гледай първо да се справиш с тях, защото биха продължили да влияят над всички аспекти над живота ти.

   Всъщност много от мъжете, които общестовто нарича „играчи“ (т.е. такива които постоянно са с нова жена) са станали такива, поради тази същата причина. Дори и на пръв поглед да изглеждат много уверени и чаровни, много „играчи“ всъщност не са доволни от външния си вид и продължават да се движат от една връзка към друга, само за да получат това одобрение, което никога не са успели да си дадат сами на себе си.

   Чрез заблуждаването на нова жертва, през определен период от време, подобен човек може да получи одобрение за своя външен вид или поне да повярва че ще получи. Но поради това че проблемът произлиза от ума на човека, то той обикновено се чувства като, че има нужда от още одобрение скоро след като накара някой да се влюби в него и за това тогава преминава към следващата цел.


Всъщност и жените го правят…

   Както казах и по-горе, примера е с мъжете тип „играчи“, но има и своя еквивалентен вариант и за жените.

   Може и да е по-рядко (а може и по-често), но има и така да ги нарека „жени играчи“, но обикновено фразата се заклеймява по-често към мъже. А и социалното схващане е че мъжете са тези, които са по-полигамни.

   Същото обаче би могло да се случи и с жена, която страда от проблеми в себе образа. Не е изключено това това да е причина, която да я кара да изневерява.

   Без значение мъж или жена, много хора под една или друга форма търсят одобрение. Не е ли това, което правим, когато качваме снимки на себе си в социалните мрежи с надеждата да съберем повече харесвания и коментари? За някои това може да е просто споделяне на най-новото място, което са посетили, докато за други може да е знак за това че търсят внимание и одобрение от останалите, защото не могат да си го дадат сами.

   В крайна сметка обикновено хора със слаб себе-контрол или много малко разбиране за себе си стигат до изневяра в резултат на подобен проблем.

   Все пак, за да имаш по-широк поглед над нещата по-долу съм изброил и няколко признака, които коже да следиш ако си се усъмнил в това, че партньорът ти ти изневерява.

 

Признаци за емоционална изневяра

   Ако откриеш по-голяма част от долу изброените, то тогава има голяма вероятност твоя партньор да ти изневерява. Винамание обаче: бъди мъдър и гледай цялостната картина, иначе доста рискуваш да повредиш своята връзка.

 

 • Ненадеен интерес в това той/тя да си подобри външния вид: Един от най-силните сигнали на изневяра е мигновения ненадеен интерес в това човек да си подобри външния вид. Ако човек внезапно започне да тренира, да изпробва с нови прически или да си промени режима на хранене то има вероятност да го прави, защото ти изневерява. Но отново… внимавай! Може и да прави така, поради съвсем други причини – като например, ако е бил упрекнат от други или някой или ако е получил някакъв вид отрицателна критика, а знаеш ли може да се е хванал и на бас с някой. Освен това, ако някой има проблеми със себе образа си и после нещо се е случило, което му напомня за неговия проблем, тогава това отново може да го накара да предприеме подобни действия. 

 

 • Промяна на пароли: Въпреки, че не се препоръчва, някои партньори постоянно си променят паролата за пощата. Когато някой започне да изневерява, то той обикновено прави мигновени промени в достъпа до онлайн профилите си, за да предотврати партьора си от това да разбере, че му изневерява. Това може също да се случи, ако иска да скрие някаква друга информация от теб, така че да не е 100% гарантирано, че ти изневерява. А някой хора също просто рутинно венъж на известно време си сменят паролата като допълнителна мярка за сигурност.

 

 • Често използване на лъжа: Това е един от най-силните сигнали за изневяра. Знам, че може би се питаш: „че как да знам дали ме лъже?“ и ето и отговорът: Препратката към по-долната статия съдържа повече от 15 силни знака, които могат да ти помогнат в това да узнаеш дали някой те лъже. Тези знаци се базират на техники от НЛП, език на тялото  и други науки. Виж как да знаеш дали някой те лъже! Когато стане дума за лъжа, може да няма друго обяснение, освен това че ти изневерява, особено ако те лъже за неща свръзани с неговото или нейното продължително отсъствие.

 

 • Нещастен брак: Нещастния брак не е сигнал за изневяра сам по себе си, но е едно от условията, които позволява развиването на мотива за изневяра. Като метод за компенсация партньора ти може да ти изневери, само за да компенсира тази нещастна връзка.

 

 • Внезапни промени в настроението: Настроението на изневеряващия често би се променявало. Той или тя винаги би изпитвал дразнение и би си изтървал бързо нервите. Това се случва поради потиснати чувства на вина (погледни още и статията за потиснати емоции). Това също би могло и да се случи като резултат от разочарование, стрес и проблеми на работа. Та отново – този знак може да е знак за изневяра, но може и да е знак за друг проблем, който не е свързан с изневярата.

 

 • Внезапна промяна в навиците: Необичайна активност с телефона, извънредни обаждания по сред нощ, необичайни промени в навиците и необичайни промени в графика са лесно разпознаваеми и видни знаци за изневяра. Ако нищо друго не причиняваше тези промени, тогава има вероятност партньора ти да ти изневерява.

 

 • Той/Тя изглежда объркан/а: Ако някой изневерява, но все още има чувства към теб, то тогава постоянно би изглеждал объркан и притеснен.

 

 • Отбягване: Да отбягва това да те запознае със  “заподозрения“ от теб човек, да те насърчава да излезеш извън града, да е щастлив, когато знае че ще трябва да пътуваш и да избягва това да те придружи на социални събития са все сигнали, които могат да са поради изневяра. Това са все действия в резултат от желанието да си настрани, докато ти изневерява и нежеланието да те хване докато го правиш.

 

 • Любовни знаци: Имам кратък наръчник за това да разбереш дали някой те харесва или не. Ако откриеш, че пратньора ти излъчва тези същите сигнали, но към някой друг, тогава има голяма вероятност, че ти изневерява. Виж как да разбереш дали някой те обича.

 

 • Внезапна промяна в работния график: когато човека внезапно започне да се оплаква от обемни количества работа, когато изведнъж започне да работи дълги часове и когато започне да работи и по празниците, тогава това може да е индикация, че ти изневерява. В случай като този може да използва натовареността на работата като извинение за това да не е вкъщи или да се прибира късно. Голяма скоба обаче искам да отворя тук. Не винаги това поведение значи, че ти изневерява. Ако има стремеж да израства в работата или има цел, която гони, то не трябва да се притесняваш, но ако работи нещо, което по принцип не обича и извенъж от нищото се окаже, че прекарва там цял ден, то това може да е валиден знак.

 

 • Седалките в колата: Ако по случайност откриеш, че седалката на колата е придвижена, то това значи, че някой друг се е возил с него (или нея) в колата. Това обаче може и да е бил приятел. Отново – вгледай се и прецени цялостната картина, преди да с правиш крайно погрешно заключение.

 

 • Промяна във финансовите навици. Да спестява повече и да ти купува подаръци може да е знак за изневяра, ако примерно до преди не отдвана не го е правил. А спестяването може и да е индикация, че купува подаръци и за някой друг. Внимавай, защото може да спестява и от напълно разумни причини – като например желание за инвестиране за в бъдеще.

 

 • Обичам те: Като начин за заблуда човек може да започне да казва клишета и фрази като Обичам те! по-често, за да ти покаже, че НЕ ти изневерява. Все едно да питаш малко дете Ти ли направи белята, а то да ти каже „Никога не съм правил бели“. Да знаеш дали това е знак за изневяра или не зависи от предишните му навици. Ако никога не ти е казвал по съответния начин, че те обича и изведнъж започне да го повтаря често, то тогава може и да има вероятност да го прави, за да “замаскира” нещо друго.

 

Та как да разбереш дали ти изневерява?

 

   От предишните параграфи може да заключим, че това да се придържаш към следните насоки ще направи засичането на изневярата много по-точно:

1) Вгледай се в цялостната картина, за да откриеш точните причини за промяна в навиците му/й!

2) Гледай за промяна в навиците, а не за навици, които са просто странни. Промяната е тази, която е от значение. Или даже по-скоро мотивът зад тази промяна.

3) Гледай да си определил поне пет или повече сигнала преди да си правиш крайно заключение.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите