Дали е истинска обич или пристрастяване към връзките?

истинска обич

   Зависимостта от обич е случая, където не можеш да живееш  без да имаш грижовен партньор или без да имаш някой в живота си, който да те обича. Това е също случай, където ти ставаш напълно неспособен да функционираш сам, където винаги се чувстваш скучно или винаги се чувстваш зле докато някой не се появи и не запълни живота ти с радост.

   Въпреки, че зависимостта от обич е класифицирана като най-безопасната зависимост, все още мож да ти съсипе живота.

Истинска обич или зависимост от обич

   Зависимостта от обич в най-прости думи е случая, където човек става зависим от самата обич вместо от това да обича някого. Това значи, че зависимите от обич не ги е истински грижа за човека с когото са, колкото ги е грижа от това само и само да са във връзка.

   Повечето зависими от обич хора не знаят, че са зависими, а си мислят, че са лудо влюбени в даден човек. Веднага щом този човек си замине или веднага щом нещо лошо се случи с връзката, зависимите от обич бързо намират друг човек, който да обичат и си мислят, че също са лудо влюбени в него. 

   Когато постоянно се движат от една връзка в друга, зависимите от обич, задоволяват своята интензивна нужда от това да са във връзка, докато в същото време бъркат своята зависимост от обич с истинска любов.

 

Дали е истинска любов или е зависимост от обич?

   Ако искаш да знаеш дали наистина обичаш партньора си или дали това е просто някаква зависимост от връзка, тогава виж дали следните критерии ти пасват на случая:

 

  • Знак №1: да не го/я обичаш освен, ако той/тя не те обича: ако винаги си се срещал с този човек, но не си го обичал, докато не си усетил, че един ден той/тя не те обича обратно, то тогава това може да е знак за пристрастяване към обич.
  • знак №2: винаги да се чувстваш зле, когато не си във връзка. Ако се чувстваш зле и унил винаги, когато си сам/сама тогава има голяма вероятност, че си зависим от любовна обич.
  • знак №3: винаги да се чувстваш зле, когато си сам: ако винаги си се чувствал самотен/а, когато си сам, тогава  това може да бъде друг знак, за това че си зависим/а от обич.
  • знак №4: често влюбване: някои хора са склонни да се влюбват по-често от колкото други. Ако се влюбваш на всеки няколко седмици, тогава има голяма вероятност, че си пристрастен/а към обичта.

Зависимост от обич и липса на себе-увереност.

   Понякога основната причина за зависимост от обич е липсата на себеувереност. В подобни случаи, ти може просто да имаш нужда от някой, който да те одобри, някой който да те увери, че си добра личност или някой, който да ти помогне да компенсираш за липсата ти на себе-увереност.

   Хората, които са зависими от обич, защото им липсва себе-увереност мислят по следния начин: „ако някой ме е обичал, тогава аз не съм безпозлезен, значи съм полезен човек“ и така остават да бъдат зависими на външни фактори, за да се чувстват уверени, вместо да разчитат на собствените си вътрешни чувства за себе-стойност.

зависимост от обич

Зависимост от обич и раздяла

   Една от най-силните причини зад разделите е пристрастяването към обич, защото когато се влюбиш в някой, само защото ти е необходим, може да усещаш като чe трябва да се разделиш с него/нея веднага щом тази нужда изчезне и щом тази нужда е развита от моменти на временна унилост, които преживяваме, шанса за раздяла в близкото бъдеще става доста по-висок. 

 

Зависимост от обич и възстановяване

   Зависимостта от обич като цяло може да бъде причинена и от други проблеми в живота ти. Например, ако си имал някакъв емоционален проблем, който не си могъл да разрешиш или от който бягаш, тогава е възможно да развиеш зависимост от обич.

   Разбира се няма метод за измъкване, който да е толкова красив като това да се влюбиш, защото просто искаш да се измъкнеш от настроението, a обичта e състоянието, където лошите емоции няма да бъдат въобще почувствани. Едно от простите правила за емоциите е, че можеш само да изпитваш една единствена емоция в даден момент, и за това когато изпитваш обич, ще забравиш за другите кофти емоции или поне ще ги забравиш за момент.

   Но поради това, че подсъзнанието не може да бъде заблудено, тези кофти настроения още ще те посещават под формата на незнайни атаки на лошо насторение, а може и дори в сънищата ти под формата на кошмари.


А ти пристрастен ли си към обичта?

   Знай, че трябва да откриеш повече от два от предните сигнали, за да си сигурен дали си пристрастен към обичта или не. Колкото повече знаци откриваш, толкова по-вероятно е да си пристрастен към обичта.

   Знай, че връзките които се основават на истинска обич са тези, които са най-трайни и че пристрастяването към връзка може да доведе до нестабилни връзки.

   Проблема със зависимостта от обич е, че винаги води до не правилни избори. Обичайния зависим от обич, винаги изпитва провали и разочарования във връзките си.

   Освен това също трябва да разбереш, че подсъзнанието ти обикновено ще се опита да скрие факта, че си пристрастен към обич. С други думи, винаги ще приемаш, че си наистина влюбен, защото подсъзнанието не иска да ти каже, че имаш проблем с пристрастяването към обичта.

   От там, това да усетиш разликата между истинска обич и пристрастяване към обич ще изисква много кураж от твоя страна, защото ще трябва да се изправиш срещу някои не желани емоции по пътя. Това да погеднеш в миналото си е първа част от най-ефективните начини, които могат да ти помогнат да различиш истинската обич от пристрастяване към обичта.

Винаги ли си проявявал същото поведение в миналите си връзки?
Бил ли си лудо влюбен много пъти?
Винаги ли си вярвал, че човека в който си влюбен е „единствения/единствената“?

   Като си изследваш миналото поведение в миналите си връзки, може лесно да различиш дали е имало нещо сериозно или дали просто си се опитвал да задоволиш тази зависимост.

 

Как да се справиш със зависимостта от обич?

   Решението на този проблем може да не е толкова трудно, ти просто трябва да откриеш защо се чувстваш унил, когато си сам. Ако причината са нерешени проблеми, тогава поне започни да предприемаш действия, или ако причината е липса на себе-увереност, тогава започни да си изграждаш своята увереност. Каквато и да е причината, просто я открий и после опитай да предприемеш действие към това да я премахнеш вместо да избягваш към временна зависимост, която няма да реши нищо.

   Навика на зависимост от обич само ще продължи да натрупва проблемите, тогава по-късно ще трябва да се изправиш срещу голяма купчина проблеми.

   Има нещо много важно, което трябва да разбереш: това да знаеш защо си пристрастен/а към обичта е ключа в това да преодолееш подобен проблем. Например, ако се чувстваш необичан, защото ти липсва самочувствие, тогава има много голяма вероятност, да търсиш бързо справяне с проблема, което да ти помогне да се чувстваш добре сам по себе си и познай какво: това да си във връзка е подобно бързо решение.

   Зависимостта от обич има много причини и освен докато не разбереш тези причини и не ги засегнеш, то тогава винаги ще попадаш на грешни връзки. Като пример дадох един начин за това да преодолееш зависимостта от връзка, който е да изградиш повече самочувствие.

   Когато направиш така няма да се окаже, че имаш нужда от връзка, с цел да се чувсстваш добре и само ще встъпваш във връзки, когато си наистина влюбен/а.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите