Справяне с депресията след раздяла

депресия след раздяла

   Стотици хора, четат този уебсайт, търсейки решения за това как да преодолеят депресията, която изпитват след раздялата и докато всеки един от тях има напълно различна история от другите, все още те споделят една обща причина за страданието, което изпитват след раздяла, което се състои в това че имат погрешни вярвания относно раздялата и депресията.

   С цел да се справиш с депресията след раздяла първо трябва да разбереш какво е депресията, как бива създадена и как това да си промениш вярванията може да ти помогне да я преодолееш.

   В тази статия ще ти обясня в подробности как да се справиш с депресията след раздяла като ти помогна да си поправиш вярванията относно раздялата както и депресията.

 

Разликата между депресия и депресия след раздяла.

   Депресията не е нищо повече от сигнал, който умът ти изпраща, за да ти каже че има голяма вероятност, че няма да можеш да получиш нещо, което наистина си искал.

   Ако винаги си искал да забогатееш, тогава това да загубиш всичките си спестявания със сигурност би довело до депресия. При една връзка е точно същото, да искаш да си с някой, който не може да имаш или да скъсаш с някой, с който наистина искаш да си, ще накара умът ти да изпрати същия сигнал на депресия.

   Ако човек, който е изгубил парите си е открил друг начин да прави повече пари, тогава определено би се почувствал по-добре и неговата депресия би отшумяла, когато той прогресира в кариерата си. Това звучи логично, но защо не се случва с хора, които прекратяват дадена връзка?

   Чисто и просто защото тези хора остават прикачени към същия човек и така възпират процеса на приемане.

 

Защо раздялата води до депресия?

   Попитай всеки здравен професионалист за определението на депресия и повечето биха ти казали нещо като това: че е отклонение в настроението, което е в резултат от химически дисбаланс в мозъка.

   Но защото предполагам, че искаш практически решения, съм сигурен че не ти пука за това какво се е случило, колкото ти пука за начина, по който би могло да бъде поправено или обърнато. Ексогенната (външна) депресия е този вид депресия, който е в следствие от това човек да е подложен на някои външни фактори от околната среда, като например загуба на работата ти, смърт на близък човек или раздяла. Това е този вид депресия, който повечето хора получават.

   Хубавото за този вид депресия е, че може да я преодолееш веднага щом намериш решение да поправиш проблема, който се е случил. Решението може да бъде или цялостно справяне или способността за приемане на случилото се. В случай на раздяла имаш едно от две решения:

  • Да чакаш нещата да се върнат пак, както са били
  • Да превъзмогнеш човека (т.е. да приемеш случилото се)

   Тук имам правото да твърдя, че в този сайт винаги ще намериш най-практичните съвети.

   Приемането, превъзмогването на някой и други подобни съвети могат да бъдат сторени, използвайки определени дефинирани стъпки. Просто продължавай да четеш с цел да разбереш как да сториш тези неща.

 

“Ще бъда депресиран докато той/тя не се върне обратно”

   Умът ти постоянно използва емоции, като начин да те мотивира да избягваш нещата, които биха могли да ти навредят и приветства нещата, които те радват.

   Ако си обичал някой и после сте се разделили, тогава умът ти ще положи най-доброто от себе си, за да ви събере отново. За жалост умът ти не може да направи нищо повече от това да ти праща мотивираща емоция и в този случай мотивиращата емоция е депресия.

   Като че все едно умът ти казва: „няма да ти дам да се наслаждаваш на дейностите от нормалния ти живот, докато не си върнеш отново връзката с този човек.“

   Това може да звучи странно, но не е. Това е просто начин за мотивация, който умът ти използва

   Ако искаш да не изпитваш тези лоши емоции на депресия, тогава оправи проблема, за който подсъзнанието ти те известява. В книгата Как да преодолееш раздялата с някой само за дни съм описал как приемането на факта, че връзката е свършила може да помогне на хората да се възстановят за нула време. Това се случва, защото възстановителния процес започва веднага щом умът приеме случилото се.

   Възстановяването от раздяла не изисква нищо повече от това да намериш начин да убедиш подсъзнанието си, че връзката е приключила и веднъж, когато е готово, ще забравиш този човек за нула време. (виж също: 10 начина за преодоляване на болката от раздялта)

 

Постъпков наръчник за справяне с депресията след раздяла

наръчник за депресия  

   Приемането се случва единствено, когато цялата надежда е изгубена. Ето защо хората приемат смъртта на тези, които обичат, но трудно приемат раздялата! Ако имаш даже и 1% надежда, а дори и по-малко, че този човек би се върнал, то значи няма да си способен да продължиш напред към следващата стъпка и депресията би те придружавала.

   Ако си съумял да откриеш начин да изгубиш напълно надеждата в това да си върнеш човека, с който си скъсал, тогава би се възстановил много бързо, защото приемането би се случило.

   Ето как може да се отървеш от надеждата:

Разбери, че приемането се случва само когато надеждата е изцяло изгубена: Колкото повече решаваш да останеш прикачен към човека, толкова повече надеждата би растяла и толкова повече депресията би те преследвала. Напомняй си, че наистина е свършило. В книгата Цялостния наръчник за справяне с депресията съм обяснил как депресията може никога да не приключи, докато човека не приеме какво е изгубил и после не поработи да намери алтернатива за това.

Стига си се пазарил!: Спри да си представяш бившата/бившия, да слушаш романтични песни или да ходиш на местата, където сте ходили и изхвърли всички подаръци, които имаш от него/нея. (виж Как да преодолееш някой)

Има алтернативи: Един от най-често срещаните проблеми, който възпира хората от това да преодолеят депресията е да вярват, че няма алтернатива на човека, който са изгубили. Това обикновено се случва с хора, които се разделят след първата си връзка и ако и ти имаш това погрешно вярване, тогава работи в насока да го поправиш или няма да се възстановиш.

   Накрая депресията изпитана след раздяла не е нищо повече от загуба на вяра смесена с малко надежда. Убий тази надежда, напомни си, че има алтернативи и дори работи над това да намериш такава и депресията ти ще изчезне.

 

На кратко: Как да се отървеш от депресия, която се е появила след раздяла?

   Сега нека предположим, че си открил добър начин да разговаряш с подсъзнанието си и после си му казал, че няма полза от тези емоции и че тези отношения никога не могат да се възстановят, какво мислиш ще се случи тогава?

   В този случай, ако си успял да убедиш подсъзнанието си, депресията би изчезнала, защото умът ти ще осъзнае, че изпращането отново на тези емоции е безсмислено действие.

   Сега въпроса е: как да убедиш подсъзнанието си да превъзмогне раздялата с някой или да приеме факта, че раздялата се е случила?

   Линковете по-долу ще те отведат към още подробни обяснения, които ще ти помогнат да го сториш.

 

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите