Психология на любовта

психология на любовта 

Имаш ли проблем в това да превъзмогнеш раздялата с някого?

  • Има ли някой, който не можеш да забравиш?
  • Усещаш ли, че дори и да си в нова връзка, все още не може да забравиш старата?
  • Мислиш, че той/тя е единствения/та?

   Преди да разбера психологията на любовта и аз страдах с месеци преди да мога да забравя човека след раздялата. Но веднага след като научих за психологията на любовта, започнах да се възстановявам само дни след всяка раздяла. Това не е умение, което само аз бих могъл да науча, но същото може да се случи и с теб веднага щом приключиш четенето на статиите в тази категория.

 

Психология на любовта и влюбването

   Преди да разбереш защо не може да забравиш някой, първо трябва да знаеш, защо все още го/я помниш.

   Според психологията на влюбването процеса за това да се влюбиш бива контролиран от химически вещества, които се освобождават в мозъка ти.

   Любовта въобще не е случаен процес, ами има правила, които я определят и карат да се случи. Обикновено ще се влюбиш в някой, който напасва определени критерии, които са дълбоко вградени в подсъзнанието ти.

   Тези критерии са сформирани в резултат на минали твои преживявания, вярвания и ценности. В допълнение, нещата които харесваш за себе си, влияят тези критерии, защото винаги ще търсиш някой, който ги притежава. Същото важи и за нещата, които не харесваш в себе си, защото винаги ще търсиш някой, който ги няма. (виж статията: Дали сходностите се привличат)

   Хората се влюбват в тези, които имат сходни черти на тези, които харесват в себе си и различни от тези черти, които не харесват в себе си.

 

Психологията на влюбването и това да забравиш някой

как да го забравя

Ако е минало доста време и още не можеш да забравиш даден човек, тогава най-вероятно едно тези се е случило.

  • Лошо напасване:  Според психологията на любовта, ако си обичал някой, който е напаснал критериите ти и поради някаква причина, връзката е била прекъсната и някой друг се е появил в живота ти, който не пасва на критериите ти, тогава ти винаги ще го/я сравняваш един с друг и първия винаги ще печели „състезанието“.
  • Външна зависимост:  Друга главна причина за това да не си способен/а да забравиш някой е да встъпваш във връзка, само за да забравиш първия човек, дори ако новия не ти пасва на критериите. Ролята на втория човек в този случай ще е като на болкоуспокоително и така първия винаги ще побеждава в сравнението и ти даже още повече ще вярваш, че е единствения/та.
  • Сходност  и психологията на любовта:  Според психология на любовта, може да се влюбиш в някой, само защото прилича на човек, който си обичал в миналото си. Може да изглежда визуално като него/нея, а може да си приличат по походката, маниерите, говора и т.н., но каквато и да е причината, твоето подсъзнание, просто ще те накара да хлътнеш по човека. Тук отново първия ще спечели сравнението, защото втория е бил просто заместител, който ти е напомнял на първия.
  • Ненормално прекратяване: Необичайно (ненормално) прекратяване на връзката е друга силна причина, която може да те стопира от това да забравиш някой. Такова прекратяване се получава, когато партньора ти изчезне изневиделица, като прекъсва връзката помежду ви или като заминава за някъде и после отказва да говори с теб или да възобнови „преговорите“. В подобен случай може да се окажеш още прикачен/а към този човек, само защото не може да го „хванеш“. Ако това е твоя случай прочети статията 10 начина да забравиш някой след всяка раздяла.

 

Как помага психология на любовта?

   Според психологията на любовта, ума никога не може да приеме факта, че раздялата се е случила, докато надеждата да си върнеш човека не е напълно изгубена. За това трябва да се обадиш на партньора си и да се увериш, че връзката всъщност е достигнала своя край. Само тогава възстановяването може да започне.

   Едно важно нещо, относно психологията на любовта, което трябва да разбереш, е че се влюбваме във всеки, който пасва на нашите подсъзнателни критерии. Това значи, че съществуват много потенциални партньори, които чакат да ги откриеш, а не е само един. На хората, които разбират този факт им е по-лесно да се възстановят след раздяла.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите