Психология на ревността (как да се справиш с ревността)


Справяне с ревността и психология на ревността.

 

   В другия моя статия коренните причини за ревността обяснявам, че хората стават ревниви, когато се съмняват в себе си и когато смятат, че се съревновават с човека, от когото ревнуват.

   В тази статия ще ти разкажа как да се справиш с причините за появата на ревност. Всъщност, ревността е просто проявление на по-дълбоки причини и именно тях трябва да отстраниш.

 • Справяне с ревността: Съвет #1: Изгради си самоувереност:  ако знаеш кои са силните ти страни, ако си убеден, че заслужаваш, то това е достатъчно, за да премахнеш всякакво чувство на ревност. Именно чувството за несигурност и липсата на самоувереност са причина за ревността.

 

 • Справяне с ревността: Съвет #2: Промени начина, по който се възприемаш: Определено е възможно да подобриш самовъзприятието си както по отношение на външния ти вид, така и по отношение на качествата ти. Това ще повиши самоувереността ти и ще намали чувството на ревност (Започни да оправяш своя себе образ)

 

 • Справяне с ревността: Съвет #3: Как да овладеем чувството на несигурност: ако изпитваш ревност в отношенията си с другите, то прилагайки горните два съвета (изграждане на самоувереност и промяна на самовъзприятието) ще можеш да преодолееш чувството на несигурност. А ако изпитваш завист към колегите си на работа, може да прочетеш статията Наръчник за справяне с несигурност от нея ще разбереш как да се справиш с чувствата на несигурност и ревност.

 

 • Справяне с ревността: Съвет #4: Покори страховете си: какъвто и страх да изпитваш (напр. страх от изоставяне или страх от отхвърляне), е хубаво да се справиш с него, тъй като това много помага в процеса на преодоляване на ревността. Справянето със страховете си е основна стъпка и не бива да се пренебрегва.

 

 • Справяне с ревността: Съвет #5: Направи външни промени: независимо че ревността идва отвътре, то понякога е от полза – наред с промяната на вътрешния ти свят – да промениш нещо и във външния свят. Например ако завиждаш на някой, който те е изпреварил в постигането на нещо, то тогава добре би било да си зададеш въпроса: кое на него му е помогнало да го постигне, и кое на тебе ти е попречило да го направиш; след това се постарай да оправиш грешките си.

 

 • Справяне с ревността: Съвет #6: Да си настойчив помага:  Настойчивост или настоятелност е навикът да изразяваш чувствата си явно, но без агресия и без принизяване. Ако съумееш да си настойчив, това ще ти помогне да намалиш ревността, тъй като тогава ще можеш да отстояваш правата си.

 

 • Справяне с ревността: Съвет #7: Контролирай гнева си:
  Гневът се явява пряк резултат на ревността. Гневът не само че ще те накара да се чувстваш зле и разочарован, но и ще разруши отношенията ти с околните. Затова се научи как да контролираш и управляваш гнева си, за да може той да не е пречка при справянето ти със ревността.

 

 • Справяне с ревността: Съвет #8: Не се сравнявай с другите: В много случаи ние завиждаме, че другите са постигнали нещо, което ние все още не сме. Но трябва да разберем, че всеки човек е уникален и различен и не трябва постоянно да се сравняваме. Това, че някой е постигнал нещо напр. на 20 години, не означава че всички други 20-годишни трябва да са постигнали и те същото. Винаги можеш да успееш и на по-късна възраст.

 

 • Справяне с ревността: Съвет #9: Издигни се в собствените си очи: Признак на слабост е да се опитваш да принизяваш другите и да омаловажаваш постиженията им, само защото те са по-напред от теб. Вместо това по-добре се опитай да се издигнеш в собствените си очи — напр. като подобриш живота си. Това е най-добрият начин за Справяне с ревността. Виж Защо някои хора са прекомерно критични.

 

 • Справяне с ревността: Съвет #10: Приеми, че ще срещаш пречки по пътя си: Независимо колко си добър, неминуемо ще срещаш някакви пречки. А в същото време, човекът, на когото завиждаш, може да не се е сблъсквал със същите пречки. В този случай е важно да разбереш, че всеки има някакви пречки и че те могат да се преодолеят с усърдна работа. (Виж Теория на късмета)

 

Ревността и навлизането в личното пространство

   Когато някой завижда, той може да почне да навлиза в личното пространство на партньора си, а това може да доведе до разочарования във връзката.

   В книгата Цялостния наръчник за поддържане на здравословна връзка обяснявам защо такива неща, като напр. да настояваш да узнаеш паролите на партньора си, могат да предизвикат неудовлетворението му и да разрушат връзката ви.    

   Затова — ако нямаш наистина сериозно доказателство, че партньорът ти ти изневерява — никога недей да нахлуваш в личното му пространство, дори и да ревнуваш.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите