Насоки за една здравословна романтична връзка

романтична-връзка

   Здравословна романтична връзка е такава, която води до личностно израстване и щастие за двамата души в нея.

   Ако връзката е помогнала на двамата да се издигнат в кариерата си, социалния им живот или учението им, тогава може да се каже че е (била) здравословна романтична връзка. От друга страна, ако връзката е довела до страдание, болка и е забавила прогреса в живота за двамата или един от двамата, тогава не е (била) здравословна.

 

Интимност и здравословни романтични взаимоотношения

   Най-вероятно си забелязал и преди, че си получил различно усещане, когато си гледал един и същ филм сам и когато е било в присъствието на приятел.

   Това се случва, защото споделянето на хубави емоции, като вълнение в този случай увеличава интензивността на тези емоции. Сигурен съм, че също си забелязал, че се усеща много по-зле да се изправиш срещу даден проблем сам отколкото, ако го направиш, когато и твой приятел се включи (като например мислейки за следващия труден изпит, който ще положиш). Това се случва, защото когато споделяш лошите емоции това ги прави по-малко болезнени.

   При здравословните романтични връзки, лошите емоции биват намалени в резултат на споделянето им, а добрите биват подсилени в резултат пак на споделянето им. Така че една здравословна романтична връзка би трябвало да те направи да се почувстваш по-добре, ако вече се чувстваш добре и би трябвало да те накара да се чувстваш по-малко зле, ако вече се чувстваш зле.

   За жалост в много случаи, това което се случва е точно обратното. Връзката води до повече болка и страдание до момент, където води до депресия. Ако си открил, че живота ти не става по-добър след като си бил в тази връзка, тогава знай че това може да се окаже не-здравословна връзка.

 

Насоки за здравословни романтични връзки

   Ако следваш тези насоки, ще увеличиш шанса за това да попаднеш на здравословна романтична връзка. Ако си вече във връзка, тогава се опитай да се придържаш към тези правила и ще забележиш значително подобрение в това връзката да става по-качествена.

 

  •  Истинска любов ли е? : Този въпрос не е много труден за отговаряне. Ако връзката се основавала на зависимост един от друг, любовна зависимост и желание за компенсиране, тогава най-вероятно това не е здравословна връзка. Ако обаче връзката се е базирала на безусловна обич и малко количество зависимост, тогава е здравословна връзка. За повече информация по темата за истинска обич виж тази статия: какво е истинска обич.

 

  •  Интимността увеличава ли се или намалява? : Ако интимността се увеличава малко по малко на всеки няколко дена, тогава това е здравословна връзка, но ако интимността намалява с напредване на времето, тогава не е здравословна връзка. Колкото повече си държиш личния живот встрани от партньора си, толкова повече интимността ще намалява. Това всъщност е една от причините, която кара  поддържането на връзка от разстояние да бъде трудна задача. За повече информация относно интимност и самота виж тази статия: как да спреш да се чувстваш самотен.

 

  •  Имаш ли реалиситични очаквания? :  ако очакваш връзката да има само красиви моменти или ако очакваш партньора ти да ти носи цветя всеки ден, тогава рискуваш да се изправиш срещу разочарование във връзката. Медията лошо е програмирала умовете ни в това да вярваме, че връзките са решението на всичките ни проблеми и че живота става перфектен след като започнем връзка. Това вярване е основната причина, хората да се разочароват, когато връзката стане по-сериозна или когато стане дълготрайна връзка. Ако искаш да имаш здравословна връзка, тогава трябва да си поставиш реалистични очаквания. Избягвай да „витаеш в облаците“ и се придържай към реалността. Определено една връзка може да те накара да се почувстваш по-добре, но те не е решението на всичките ти проблеми.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите