Как да се възстановиш и да се почувстваш по-добре след раздяла или развод?

   след раздяла
Много хора търсят помощ за това как бързо да се възстановят от раздяла. Дори и всяка раздяла да си е частен случай, все още има общи грешки, които почти всички хора правят във връзките, което ги възспира от ранно възстановяване.

   Една от тези грешки се случва дори преди двойката да се раздели и това е една от най-често срещаните причини за това да не може да се възстановиш бързо от раздяла. В тази публикация ще ти кажа за тази грешка и как да я избегнеш.


Защо хората не успяват бързо да се възстановят след раздяла или развод?

   Нека предположим, че нетната ти стойност е 10 000 долара.

   Как би се почувствал, ако си инвестирал на борсата всички пари, които имаш и после ги изгубиш? Разбира се това би било ужасно, защото няма да имаш никакви останали пари. Хората, които изучават инвесиране винаги ще те посъветват да не си слагаш всички яйца в една кошница, за да не страдаш после, ако нещо се случи с кошницата.

   Ами ако направиш същото и с емоциите си? Ами ако станеш 100% зависим само на един човек да се чувстваш добре, дали това няма да те срине, ако този човек те напусне?

   Причината поради, която повечето хора не се възстановат бързо след раздяла, е че правят емоционалното си състояние напълно зависимо от партньора си като:

 

  • По-малко започват да търсят приятелите си: Повечето двойки правят грешката за това да заслабват връзките помежу тях и приятелите си нарочно, веднага след като се обвържат. В този случай човека става 100% зависим на партньора си, за да задоволи социалните и интимните си нужди и така, ако партнора му го напусне той ще сане доста самотен.
  • Изоставяне на хобитата си: Друга грешка, която двойките правят е да бъдат 100% зависими един на друг, за да се почувстват добре вместо да оставят хобитата и интересите си незасегнати. Отново загубата на партньор в този случай значи, загуба на щастие и значение в живота.
  • Ти си всичко в живота ми!! В книгата Как да преодолееш раздялата с някой само за дни съм обяснил как някои хора отиват до по-голяма крайност и спират да правят всичко потребно или да не се фокусират над нищо друго в живота си освен партньора си, така го правят центъра на живота им. Тези хора страдат най-много след раздялата и трудно се възстановяват, освен ако експерт не им помогне.

 

   Нека пробвам да обясня нещата и малко по-научно: когато две събития станат свързани в ума ти по начин, който появата на едното ти напомня за другото се оформят вид котви (анкори).

   Когато някой се опита да спре лош навик, той обикновено се чувства сякаш, иска да се върне пак към него, винаги когато „котвата“ му напомни за навика. Същото е и за връзките: винаги когато нещо напомни на човека за стария му партньор той се чувства сякаш иска пак да му се обади.

   Да предположим, че има песен, която ти напомня са страхотните ти спомени от детството (ето ти един добър пример за „котва“). Ако продължаваш да слушаш тази песен стотици пъти, тогава обикновено ще спреш да се чувстваш добре, когато я слушаш още веднъж.

   Това значи, че котвите се разкачат, когато едно от събитията се случи отделно от другото. Така, че ако си се възспрял да запомниш това, което си обичал, винаги когато дадена „котва“ ти е напомняла за него, тогава скоро котвата ще спре да ти напомня за него.

 

по-добре след раздяла

Как да се почувстваш по-добре след раздяла?

  Когато някой се опита да откаже лош навик той или тя обикновено преминава през фаза, където изпитва необичайни изкушения, после свиква с новия си начин на живот и изкушенията изчезват.

   Основната причина, поради която е толкова трудно да се отървеш от лош навик в началото, е че много от нещата ти напомнят за лошия навик като местата където човек отива, приятелите и начина му на мислене и т.н…

   Причината поради, която споменах тук лошите навици, е че те са аналог на раздялата, когато обикновено хората изпитват трудност в това да забравят някой, защото много от нещата му напомнят за него/нея.

   Но защо един лош навик би могъл бързо да бъде пречупен, докато това да забравиш за някой може да отнеме дълъг период от време? Ами поради некоректни практики, които хората прилагат след раздяла.

 

Какво обикновено правят хората, когато изпитат раздяла?

   Точно както котвите биха могли да бъдат заслабени, така и могат да бъдат подсилени. Ако слушаш определена песен, която те кара да се чувстваш добре, докато вече се чувстваш добре, тогава ефекта на котвата ще се подсили.

   Хората не успяват да забравят старите си връзки, защото продължават да подсилват „котвите“ които им напомнят за старите им партньори като слушат тъжни романтични песни, като си мислят за бившите си често, като ходят на места, където обикновено са ходили заедно, като преглеждат подаръците и нещата, които им напомнят за бившия/та и като си мечтаят за тях. (виж Песни, които ще ти помогнат да преодолееш раздялата с някой).

   Всяка една от тези дейности подсилва котвите и така става по-трудно да забравиш човека. Това е една от основните причини, поради кяото времето не позволява да забравиш някой, защото ако предполагат че времето трябва да отслаби техните „котви“ хората всъщност прилагат погрешни практики, които подсилват котвата с времето.

   Ако икскаш да забравиш някой, тогава остави котвите да умрат като се противопоставиш на изкушението и като избягваш подобно поведение. Ще бъде трудно в първата седмица, но след като свикнеш, лесно ще забравиш човека.

 

Как по-бързо да се възстановиш след раздяла?

   С цел бързо да се възстановиш от раздяла, не трябва да правиш, така че настроението, живота и всичко, което имаш да зависи от партньора ти и ако вече си се раздялил с него или нея, тогава си върни живота и ще откриеш, че възстановяването ще се получи много по-лесно.

   Разбира се партньора ти би трябвало да е най-важния човек в живота ти, но в същото време никога не трябва да го/я правиш единственото важно нещо в живота ти, иначе ще се сринеш, ако те напусне.

   Дори и да не се разделите, живота ти ще бъде безсмислен, безвкусен и рано или късно ще започнеш да изпитваш недоволство.

   Една здравословна връзка е тази, която ти позволява да израстнеш, да направиш повече приятели и да имаш по-добър живот, а не такава, която те прави зависим от един човек, за това да ти задоволи всички емоционални нужди.

 

Стадиите за възстановяване след раздяла

след раздяла   Било то дали наистина си обичал някой или е било просто кратко влюбване ще ти олекне да научиш, че има нормален процес на възстановяване след раздяла, който се случва при всеки.

   Етапите на този процес могат да са или много дълги или много къси в зависимост от действията ти по време на тези етапи. Всъщност разликата между някой, който се възстановява бързо след раздяла и такъв, който се възстановява по-бавно са действията, които двамата поемат по време на тези етапи.

   На кратко, това да разбереш впроцеса на възстановяване може да ти помогне много бързо да се възстановиш след раздяла.

 

Стадиите за възстановяване след раздяла са както следва:

  • Отричане
  • Гняв
  • „Седлка/пазарлък“ със себе си
  • Депресия
  • Приемане
  • Възстановяване

 

   Първата фаза е отричане. Това е момента, където започваш да отричаш, че раздялата или развода се е случил и така откриваш, че е много трудо да приемеш новата реалност.

   Втората фаза е гнева, където се ядосваш за това, което се е случило и чувстваш като че искаш да си отмъстиш.

   Третата фаза е това да си правиш нещо като сделка със самия себе си и  тя всъщност е най-опасната. Това е момента, където се опитваш да направиш всичко, за да си върнеш човека, докато знаеш че няма да успееш.

   По време на този етап на възстановяване, някои хора ходят на места където са били, когато са били заедно с техния партньор надявайки се да го/я видят по случайност. Други пък слушат музика, която им напомня за добрите спомени, които са имали заедно. Подобни действия намаляват процеса на възстановяване и могат дори да те предотвратят от това да преодолееш раздялата с месеци.

   След това идва четвъртата фаза на възстановяването, която е депресията. Депресията се случва, когато човека изгуби надежда в това да получи нещо, което наистина е искал, в подобен случай стария си партнор.

   Добре е да се отбележи, че депресията е смесица от едновременно много малко количество надежда и голямо количество загуба на надежда. Комбинация от 3% надежда и 97% изгубена надежда е идеална за това да се развие депресия.

 

Крайни думи за това да се почувстваш по-добре след раздяла или развод

   Повечето от проблемите, с които хората се изправят, когато се опитват да се възстановят от раздяла или развод лежат помежду фаза три и четири. Те засядат там, защото настояват да си върнат човека, вместо това да приемат случилото се.

   Например, когато телефона звънне, си мислят, че може да е той/тя. Колкото повече време прекарваш в тази фаза, толкова по-дълго ще ти отнеме да се възстановиш.

   Ключа в това да се възстановиш след раздяла или развод е да преминеш на следващата стъпка още веднага, като приемеш какво се е случило и като се възпреш от това да се мъчиш да си правиш сделки със себе си.

   Като приемеш факта, че някой друг може да запълни тази празнина и факта, че може да продължиш напред, ще се възстановиш по-бързо.

   Спри да слушаш музика, която да ти напомня за миналото. Не позволявай малкото семе да се превърне в дърво, а вместо това прекъсни водоисточнка. (към: как да се почувстваш по-добре след раздяла).

   Само тогава ще се възстановиш от раздяла или развод за нула време.

Comments

comments

Scroll to Top

Ако това ти допада,
харесай ни и във Facebook!

Нова психология - разбери себе си и останалите